FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 december 2005

Siberische stad heeft geen verwarming

Icoon ShockingDe inwoners van de stad Kyzyl in Siberië gaan een zware nacht tegemoet. In de Russische stad is door een storing in de verwarmingscentrale geen verwarming en geen warm water. Tot overmaat van ramp schommelt de temperatuur in het gebied momenteel rond -37 graden Celsius.

Kyzyl telt ongeveer 100.000 inwoners. Een deel daarvan heeft wel de beschikking over kleine gasovens, maar deze leveren onvoldoende warmte om de extreme vrieskou buiten het huis te houden. Een kortsluiting zorgde er eerder vandaag voor dat de verwarmingscentrale geheel stil viel. Technici werken inmiddels overuren in de hoop de centrale in de loop van de nacht weer aan de gang te krijgen.

'Bundeskanzlerin' Duitse woord van het jaar

'Bundeskanzlerin' is in Duitsland aangewezen als woord van het bijna afgelopen jaar. Dat heeft het Gesellschaft für Deutsche Sprache bekendgemaakt. Het woord verwijst naar de allereerste vrouwelijke bondskanselier die onze oosterburen hebben; CDU-leidster Angela Merkel.

Merkel vond geduchte concurrentie in een andere Duitser die het in 2005 tot leider schopte, namelijk kardinaal Joseph Ratzinger. Na zijn verkiezing tot paus Benedictus XVI kopte het populaire dagblad Bild met vette letters Wir sind Papst!. Die groot gedrukte kop noemde de jury ook een van de woorden van het jaar. 'Jamaika-Koalition' kreeg een eervolle vermelding. De uitdrukking, die refereerde aan de Jamaicaanse vlag, werd gebruikt voor een mogelijke politieke coalitie tussen Groenen, liberalen (geel) en christen-democraten (zwart).

In Duitsland worden de woorden van het jaar sinds 1971 gekozen. In het verleden werden onder meer 'die neuen Bundesländer', 'Besserwessi', 'Teuro', 'das Alte Europa' en 'der 11. September' tot woord van het jaar gekozen.

Bundeskanzlerin
'Bundeskanzlerin' Angela Merkel

In Irak ontvoerde Duitse vrijgelaten

Een 43-jarige Duitse archeologe die drie weken geleden in Irak werd ontvoerd, is vrijgelaten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat Susanne Osthoff (foto) sinds vandaag in de Duitse ambassade in Bagdad is. Het is nog niet duidelijk of er losgeld betaald is.

Osthoff werd drie weken geleden samen met haar Iraakse chauffeur, die binnenkort vrijgelaten zal worden, ontvoerd. De ontvoerders eisten in een videoboodschap dat Duitsland de banden met Irak moest verbreken. Duitsland heeft zelf geen troepen in het land.

De archeologe woont al jaren in Irak en heeft daar diverse hulpacties georganiseerd. Tot voor enkele jaren was ze getrouwd met een Irakees. Uit dat huwelijk heeft ze een 12-jarig dochtertje dat in Duitsland woont.

Doden bij overstromingen in Thailand

Icoon AlgemeenThailand wordt de afgelopen weken geteisterd door hevige regenval. Daardoor zijn er in de laatste drie dagen vele overstromingen geweest, die zeker 25 levens hebben geëist. Behalve overstromingen hebben op sommige plaatsen ook aardverschuivingen plaatsgevonden.

Door het slechte weer en het gevaar voor overstromingen is het treinverkeer deels stilgelegd. In zeven zuidelijke provincies heeft de Thaise regering zaterdag de noodtoestand afgekondigd. De schade tot nu toe wordt geschat op ruim twintig miljoen euro.

Grieken meest negatief over vreemdelingen

Icoon EnquêteUit onderzoek is gebleken dat de Grieken het meest xenofobische volk zijn van de Europese Unie. Xenofoben zijn bang voor vreemdelingen. Maar liefst negentig procent van de Griekse bevolking denkt negatief over immigratie, en 84,7 procent meent dat immigranten een 'sociale bedreiging' zijn. Dat blijkt uit een onderzoek uit de vandaag gepubliceerde Griekse krant Kathimerini.

Na Griekenland komt Hongarije met 86,5 procent op de tweede plek, gevolgd door Oostenrijk met 64 procent. Griekenland, dat ook wel bekend staat als de bakermat van de democratie, heeft in de afgelopen vijftien jaar nagenoeg een miljoen immigranten toegelaten. Daarvan bestond bijna de helft uit Albaniërs. Griekenland heeft elf miljoen inwoners.

Voorsteden Sydney afgesloten uit vrees voor rellen

Icoon AlgemeenUit vrees voor het opnieuw oplaaien van rellen heeft de politie van Sydney delen van de stad van de buitenwereld afgesloten. Inwoners van wijken in de omgeving van het strand Bondi Beach en de voorstad Brighton-le-Sands kunnen alleen nog via controleposten het stadsdeel in en uit. Legitimatie is verplicht.

De maatregelen zijn genomen nadat een aantal personen is opgepakt met molotovcocktails in het bezit. Bij de extra patrouilles en controles van auto's zijn ruim 2000 politieagenten betrokken. Inmiddels heeft de verhoogde waakzaamheid geleid tot de inbeslagname van messen, knuppels met spijkers, stalen spiezen, boksbeugels en flessen brandstof. In een auto werd een vant met 25 liter brandstof aangetroffen, en condooms waarvan men vermoedt dat ze nodig waren voor de produktie van molotovcocktails.

De rellen in Sydney braken een week geleden uit toen dronken Australiërs op jacht gingen naar mensen met een Arabisch uiterlijk. De aanleiding hiervan zou het aanvallen van strandwachten door Libanese jongeren zijn geweest. Na het uitbreken van de rellen lieten de Libanese jongeren zich ook niet onbetuigd, ze sloegen in de dagen erna terug en richtten vernielingen aan. De stranden in de buurt van Sydney zijn ondanks dat het zomer is in Australië uit angst voor de gewelddadige jongeren vrijwel leeg.

IJsberen verdrinken door smelten poolijs

Icoon AlgemeenVolgens een groep wetenschappers gaat het slecht met de ijsbeer. IJsberen verdrinken momenteel namelijk door het smelten van poolijs. De ijsschotsen waar vanaf de ijsberen jagen, worden kleiner en komen zo ver uit elkaar te liggen dat de dieren vaak zeer ver in zee moeten zwemmen om aan voedsel te komen. De beren zijn dat echter niet gewend, dus raken ze of onderkoeld, of ze verdrinken door de hoge golven.

Ook bleek uit onderzoek van het Wereldnatuurfonds dat ijsberen kannibalisme vertonen. De dieren eten hun soortgenoten op als zij te weinig te eten hebben.

Overlast winterweer in ochtendspits

Icoon AlgemeenHet KNMI verwacht deze nacht sneeuw en regen, zodat de ochtendspits in het oosten van het land waarschijnlijk last van winterweer zal ondervinden. De neerslag zal om ongeveer middernacht de kustgebieden bereiken, en een paar uur later het oosten van het land.

Omdat in de oostelijke provincies de temperatuur relatief dicht bij het vriespunt ligt, gaat het daar volgens het KNMI sneeuwen en wellicht ijzelen. De neerslag gaat in de kustgebieden snel van sneeuw in regen over. Na een tijd slaat ook in de rest van het land de sneeuw in regen om, en in de loop van maandagochtend zal de regen in zijn geheel naar Duitsland trekken.

Dronken kerstmannen zorgen voor overlast

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkEen groep kerstmannen, waarvan veel dronken, hebben zaterdag in Auckland in Nieuw-Zeeland een ware chaos aangericht. De groep, bestaande uit ongeveer veertig kerstmannen, stal uit winkels, viel bewakers lastig en plasten vanaf viaducten op de openbare weg.

Volgens een politiewoordvoerder begonnen de problemen nadat een aantal kerstmannen uit de groep vanaf een viaduct bierflessen naar passerende auto's gooiden en urineerden. Vervolgens rende de groep door een park, waar ze vuilnisbakken omgooiden en graffiti spoten.

De kerstmannen waren overigens georganiseerd, ze hadden zelfs een woordvoerder. Die verklaarde dat ze behoren tot een wereldwijde beweging die protesteert tegen de vercommercialisering van Kerstmis. Drie kerstmannen zijn opgepakt.

Nieuwe spelling

De basisregels:

Zo eens in de tien jaar wordt de Nederlandse taal, door de Nederlandse Taalunie, onder de loep genomen. De laatste keer gebeurde dit in 1995. En dus is het dit jaar weer raak. Zo'n 1000 (op de 100.000) woorden veranderen.
De huidige veranderingen richten zich vooral op het vereenvoudigen van de regels en ook het consequent toepassen ervan. Even wat zaken op een rij:

In beginsel worden Nederlandse woorden geschreven zoals ze klinken. Dit beginsel wordt begrensd door de etymologie van het woord en door gelijkheid van vorm. Met etymologie wordt bedoeld dat sommige woorden vroeger anders werden uitgesproken en daarom nu anders worden geschreven. Of dat ze van origine uit een andere taal komen. Gelijkheid van vorm wordt gehanteerd om te voorkomen dat een woord in zijn vervoegingen anders geschreven wordt. Dus bijv. "goed" met een "d" anders loopt de vervoeging "goede" niet. Ook het beginsel van gelijkheid van vorm wordt weer beperkt door een aantal onderregels (hier en verder).

En nu de nieuwe regels:

Er gaan een aantal zaken veranderen, daar liggen een aantal regels aan ten grondslag:

- meest in het oog springend is de uitzonderingsregel op de tussen-n. Nu worden woorden in alle gevallen met tussen-n geschreven: pannenkoek, muizenkervel, maar ook smartengeld en paardenbloem.
- bovenstaande regel is meteen ook de enige bestaande regel die in de nieuwe spelling veranderd wordt. Wel worden een aantal bestaande regels aangescherpt, dat wil zeggen dat bepaalde zaken die tot nu toe niet waren beschreven nu wel voorgeschreven worden. Daarnaast komen er aanmerkelijk minder uitzonderingen.

- bijvoeglijke naamwoorden die nu met een hoofdletter moeten, worden in het vervolg met een kleine letter geschreven. De uitzondering voor persoonsnamen komt dus te vervallen. Het wordt dus vanaf 1 augustus 2006 freudiaans, leninistisch, victoriaans.
- tot de zaken die beter omschreven worden behoren onder andere het aaneenschrijven van samengestelde woorden, hoofdlettergebruik en verkleinwoorden.

Een aantal opvallende woorden:

appèl wordt appel
bohémien wordt bohemien
procédé wordt procedé
apropos wordt à propos
christenenzielen wordt christene zielen
nasigoreng wordt nasi goreng
kortegolf wordt korte golf
amateur-bokser wordt amateurbokser
langzaam-aan-actie wordt langzaamaanactie
Jonas wordt jonas
Quasimodo wordt quasimodo
randstedelijk wordt Randstedelijk
reuzengebergte wordt Reuzengebergte

Dit is slechts een willekeurige greep uit de 1000 veranderde woorden, je kan ze hier allemaal bekijken.
Vanaf augustus 2006 gaan de nieuwe regels in.

Handige links:

Nederlandse woorden
Van Dale online

Uitslagen Frankrijk Speelronde 19

De achtervolgers in de Franse competitie hebben niet volledig gebruik gemaakt van de onverwachte misstap van koploper Olympique Lyon. De Franse kampioen ging vrijdag verrassend met 1-3 thuis onderuit tegen Lille.

AJ Auxerre had de achterstand op de kopploper kunnen verkleinen, maar verloor tegen Nancy eveneens met 0-1. De ploeg van trainer Jacques Santini zocht bijna de hele wedstrijd naar de gelijkmaker, nadat Mosef Zerka een strafschop wist te benutten, maar die werd niet gevonden.

Auxerre werd door de nederlaag achterhaald door Girondins Bordeaux, dat op een modderig veld met 1-1 gelijk speelde tegen middenmoter FC Nantes. Paris Saint-Germain speelde teleurstellend met 1-1 gelijk tegen Ajaccio.

Uitslagen:

AS Monaco - Toulouse 1-0
Metz - Olympique Nice 1-0
Rennes - Saint-Etienne 0-1
Troyes - Sochaux 2-1
AC Ajaccio - PSG 1-1
AJ Auxerre - Nancy 0-1
RC Lens - Le Mans 2-0
RC Strasbourg - Ol. Marseille 0-1
Bordeaux - Nantes 0-0
Olympique Lyon - Lille 1-3


Stand na 19 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Ol. Lyon194430 - 13
2RC Lens193227 - 14
3Bordeaux193217 - 11
4AJ Auxerre193226 - 21
5AS Monaco193119 - 13
6PSG193123 - 18
7Ol. Marseille193121 - 21
8Lille193026 - 15
9Saint-Etienne192918 - 12
10Rennes192621 - 30
11Le Mans192517 - 16
12Nancy192420 - 16
13Nantes192318 - 20
14Toulouse192218 -24
15Olympique Nice192213 - 17
16Troyes192117 - 23
17Sochaux192112 - 18
18Metz191411 - 27
19AJ Ajaccio191310 - 23
20RC Strasbourg191110 - 22

Israëlische premier Sharon opgenomen na beroerte

Crusty2004, Tarak, Bibelot, Bralkruk en santax hadden ons via de nieuws-submit te melden:

SharonDe 77-jarige Israëlische premier Ariel Sharon is opgenomen in een ziekenhuis. Hij zou een lichte beroerte hebben gehad, maar is niet in levensgevaar. Hij raakte kort buiten bewustzijn, maar kwam in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem weer bij. Het gebied rondom het ziekenhuis is afgezet.

Artsen behandelen Sharon inmiddels en zijn aan een onderzoek begonnen. "Hij ondergaat testen. Zijn toestand is stabiel", verklaarde de directeur van het ziekenhuis. Volgens woordvoerders van Sharon is besloten dat de premier naar het ziekenhuis moest nadat hij erover had geklaagd dat hij zich onwel voelde.

Naakt touwtjespringen

Altijd toch weer leuk die Japanse televisie. Wat dacht je van een hele rits naakte japanse dames die gaan touwtje springen? Oké, het is van een weinig hoogstaand niveau, maar misschien is het toch voor Talpa een manier om de kijkcijfers wat op te krikken...

In ieder geval kunnen we eens kijken wat het filmpje met de kijkcijfers van de FOK!weblog doet...

(Kan John de Mol er nog even over nadenken)

Elam haalt voor de 13de keer 100 punten

Jason Elam heeft als eerste NFL kicker ooit honderd punten in zijn eerste dertien seizoenen bij elkaar geschopt. Hij maakte het honderdste punt van dit seizoen voor de Denver Broncos in het derde kwart tegen de Buffalo Bills.

Dit honderdste punt was de conversie na een één yard touchdown pass van Jake Plummer op Wesley Duke. De Broncos wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 28-17.

Tweede op de lijst van actieve spelers staan Adam Vinatieri van de New England Patriots en Ryan Longwell van de Green Bay Packers. Beide kickers hebben negen achtereenvolgende seizoenen honderd punten gescoord. Elam staat nu één seizoen achter Morten Andersen en Gary Anderson, zei hebben beide veertien seizoenen met honderd punten maar niet opeenvolgend.

Elam, die drie keer geselecteerd is voor de Pro Bowl, werd in 1993 in de derde ronde gekozen door Denver. Hij heeft nog een ander record op zijn naam: in 1998 schopte hij een 63 yard field goal waardoor hij gelijk kwam met het record van Tom Dempsey.

Irritatie leidt tot ongeluk op A28

Icoon PolitieTwee inwoners uit de provincie Groningen van 23 en 25 jaar hebben elkaar afgelopen zaterdag het leven flink zuur gemaakt op de A28 tussen het Drentse Hoogeveen en Meppel. Ze wilden tegelijkertijd bij Hoogeveen een inhaalmanoeuvre uitvoeren. Dit ging ongetwijfeld niet helemaal goed: het ging de beide heren allemaal te langzaam. Hierdoor raakten beiden enigszins geïrriteerd.

Op het stuk snelweg tussen Hoogeveen en Meppel begonnen de wegpiraten elkaar te pesten. Bumperkleven, plotseling remmen, uitwijken en schelden: alles wat niet strookt met de kerstgedachte passeerde ongetwijfeld de revue. Ter hoogte van De Wijk ging het dan eindelijk mis. De 25-jarige Groninger verloor de macht over het stuur en belandde via de sloot in het weiland. Hij en zijn medepassagier bleven ongedeerd. De politie onderzoekt de zaak inmiddels. Het rijbewijs van de twee brokkenpiloten is wel alvast in beslag genomen.

Bill Gates en Bono 'persoon van het jaar'

QyRoZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Bill Gates en zijn vrouw Melinda zijn samen met U2-zanger Bono uitgeroepen tot 'persoonlijkheid van het jaar 2005' door Time Magazine. Het blad koos de rijkste man van de wereld en zijn vrouw, en de vredesactivist Bono vanwege hun inspanningen op humanitair gebied.

"Omdat ze scherpzinnig zijn over wereldverbetering, omdat ze de politiek op een nieuwe manier benaderen en gerechtigheid wederopbouwen, omdat ze barmhartigheid bijdehanter maken en hoop strategisch en de rest van ons dan uitdagen hen te volgen, zijn Bill en Melinda Gates en Bono de Time's persoonlijkheden van het jaar", aldus hoofdredacteur Nancy Gibbs in Time. De afgelopen vijf jaar zegden Bill Gates en zijn vrouw Melinda bijna 5,5 miljard dollar toe aan goede doelen.


Bill Gates

De Ierse Bono omschreef in Time het echtpaar Gates als "goed gezelschap. We zijn verbonden door een diepe nieuwsgierigheid. Dus van stand-up comedy tot quantumfysica, er is geen onderwerp dat we niet bespreken."

Bill Gates heeft in een andere ranglijst zijn nummer 1 positie op moeten geven. Hij prijkte jarenlang op de eerste plaats van de ranglijst van filantropen van het zakenblad BusinessWeek, maar staat dit jaar tweede. Hij is voorbijgestreefd door Intel-oprichter Gordon Moore.

So long, and thanks for all the fish

Eigenlijk krab ik me een beetje achter het oor. Moet ik nu tevreden zijn dat ik de langst zittende columnist ben binnen FOK!, of is het eigenlijk heel erg zielig? Als ik als doel had om nu ondertussen ontdekt te zijn, en mijn eerste boek op de markt te hebben gehad, dan is zielig wel het goede woord. Als ik gewoon wilde schrijven, en daarvoor dankbaar een podium met gevarieerd publiek accepteerde, dan kan ik tevreden terug kijken. Het uiteindelijke antwoord ligt in het midden.

Michaud wint Greenery Six


De Fransman Cédric Michaud heeft de Greenery Six op zijn naam geschreven. Vanaf de eerste wedstrijd van de zesdaagse hield de 29-jarige schaatser al zijn concurrenten in de slipstream en won het eindklassement voor de derde maal.

De laatste etappe, die in Alkmaar verreden werd, werd gewonnen door Jan Maarten Heideman. In de massasprint toonde Heideman zich de snelste. Ingmar Berga eindigde met nauwelijks waarneembaar verschil op de tweede plaats en Arjan Stroetinga werd derde.

Bij de vrouwen ging de eindoverwinning naar Elma de Vries. De laatste etappe ging ook naar De Vries, die de snelste was in de massasprint.

Mulder Nederlands kampioen op de sprint

Het onderdeel sprint bij het Nederlands kampioenschap baanwielrennen in Amsterdam is gewonnen door Teun Mulder, die in twee ritten te sterk was voor Tim Veldt. De grote favoriet voor de titel, Theo Bos, ontbrak wegens een handblessure. Die blessure liep hij zaterdag in de finale van de keirin op.

De individuele achtervolging bij de mannen werd een prooi voor Niki Terpstra.

Bij de vrouwen behaalde zowel Yvonne Hijgenaar als Adrie Visser hun derde titel. Nadat ze eerder al de beste was op de sprint en de 500 meter tijdrit werd Hijgenaar ook Nederlands kampioene op het onderdeel keirin. Visser veroverde het goud op de puntenkoers nadat ze eerder al de beste was op de scratch en de individuele achtervolging.

Uitslagen Engeland Speelronde 17

Chelsea heeft een immense stap gezet op weg naar haar tweede achtereenvolgende landstitel. The Blues wonnen met 0-2 op Highbury. Robben en Cole scoorden.

Arsenal begon met veel vertrouwen aan de wedstrijd, omdat het al dertien thuiswedstrijden achtereen had gewonnen. Omdat het in uitduels echter minder goed presteert, moest eigenlijk worden gewonnen van Chelsea om de kansen op de titel gaaf te houden. Chelsea begon met Robben in de basis, terwijl Van Persie acte de présence gaf voor The Gunners. De bezoekers waren oppermachtig in de beginfase, maar Lampard en Essien misten kansen. Drogba had misschien een strafschop moeten hebben, want hij werd licht aangeraakt door Lehmann.

Chelsea ontsnapte toen een doelpunt van Van Persie wegens (twijfelachtig) buitenspel werd afgekeurd. Hiervoor had Henry al de paal geraakt. De wedstrijd leek wat te verzanden, totdat Drogba een sprintende Robben bereikte. Robbens schot belandde via de paal in het net. Arsenal kon niet echt reageren in het tweede bedrijf en na een blunder van Lauren kwam de landskampioen op 0-2. De Kameroener verloor de bal aan Cole, die knap afrondde. Ook invaller Bergkamp kon niet voorkomen dat Arsenal voor het eerst een Premier League wedstrijd in eigen huis verliest van de rivaal uit Londen.

Manchester United blijft enigszins in het spoor van The Blues dankzij een 0-2 zege bij Aston Villa. Ruud van Nistelrooij was op dreef op Villa Park. Na tien minuten opende Van the Man op aangeven van Fletcher koeltjes de score. Daarvoor was Ji-Sung Park (die de zieke Smith verving) al dicht bij een vroeg doelpunt. Villa – met Bouma in de basis – stichtte pas wat gevaar nadat Rooney vlak na rust United op 0-2 zette. Barry en Baros hadden pech in de afwerking. De wedstrijd kende twee sublieme momenten: een omhaal van Van Nistelrooij die nipt werd gekeerd door Sörensen en een voorzet achter het standbeen van Ronaldo.

Bolton Wanderers en Wigan Athletic melden zich na zeges in de subtop. Bolton haalde genadeloos uit op Goodison Park: Everton ging met 0-4 ten onder. Davies opende in het eerste bedrijf middels een kopbal de score, waarna Everton het heft in handen nam. De club uit Liverpool moest in het laatste kwartier echter drie doelpunten slikken, waaronder twee van Giannakopoulos. Wigan kon weer eens een overwinning bijschrijven. Nadat The Latics geen punt overhielden aan een zwaar programma, werd gisteren wel afgerekend met Charlton Athletic: 3-0. Henri Camara verzorgde de volledige productie. Ook Michael Owen maakte een hattrick. Boy Wonder was daarmee de grote animator in Newcastle’s 2-4 winst bij West Ham United.

Tottenham Hotspur ziet Bolton dichtbij komen na de 3-3 remise bij Middlesbrough. Spurs begon goed en kwam via Robbie Keane op voorsprong. De Ier strafte een blunder van Mark Schwarzer af. Middlesbrough pakte nog voor rust door twee treffers van Yakubu de leiding. Bij zijn tweede goal veranderde hij een schot van Morrison van richting. Een vrije trap van Jenas bracht de ploeg van Martin Jol weer langszij, maar Queudrue’s kopbal bracht Riverside weer in vervoering. Mido had namens Spurs het laatste woord: 3-3.


Uitslagen 17e speeldag:
Aston Villa – Manchester United 0-2
Everton – Bolton Wanderers 0-4
Fulham – Blackburn Rovers 2-1
Portsmouth – West Bromwich Albion 1-0
West Ham United – Newcastle United 2-4
Wigan Athletic – Charlton Athletic 3-0
Manchester City – Birmingham City 4-1
Middlesbrough – Tottenham Hotspur 3-3
Arsenal – Chelsea 0-2


Stand na 17 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Chelsea174637 - 7
2Manchester United173731 - 14
3Liverpool153120 - 8
4Tottenham Hotspur173119 - 12
5Bolton Wanderers163022 - 14
6Wigan Athletic172819 - 18
7Manchester City172724 - 17
8Arsenal162622 - 15
9Newcastle United172518 - 17
10West Ham United162223 - 21
11Charlton Athletic162221 - 26
12Blackburn Rovers172119 - 24
13Middlesbrough172023 - 26
14Fulham171918 -22
15Everton16177 - 16
16Aston Villa171716 - 26
17West Bromwich Albion171617 - 25
18Portsmouth171313 - 26
19Birmingham City161211 - 23
20Sunderland17514 -35


Topscorers:
Ruud van Nistelrooij – Manchester United – 13
Frank Lampard – Chelsea – 11

Olsen Twins Kus

De Olsen Twins, wie kent ze niet. Ze zijn beroemd geworden met hun rol in de serie Full House en ze hebben ook nog een aantal films op hun acteerlijst staan.

Ook zien de dames er goed uit en menige jongen droomt er wel eens van om een dag en nacht met hun door te brengen, of met beide samen natuurlijk. Helaas zal deze droom voor maar weinig mensen uitkomen en als troost hiervoor deze leuke foto van de Olsen Twins.

Nederlandse hockeyers verliezen finale

De Nederlandse mannenhockeyers zijn er niet in geslaagd om de de Champions Trophy te winnen. Oranje verloor in de finale, die even moest worden stilgelegd wegens stortbuien, met 3-1 van Australië.

In de openingsfase van de wedstrijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. De olympisch kampioen sloeg echter gelijk toe na het nemen van de eerste strafcorner. De door Wells ingeslagen bal raakte uitloper Hoyng nog wel, maar de bal ketste toch langs keeper Guus Vogels.

Nadat De Young vlak voor rust de 2-0 scoorde, was de strijd beslist in het voordeel van de Aussies. De Nederlandse mannen drongen nog wel aan, maar meer dan een kans en een strafcorner leverde dat niet op.

Na de nederlaag was bondscoach Oltmans duidelijk. "We komen gewoon kracht tekort. Dat is het hele verhaal. We zullen echt aan kracht moeten winnen om er weer bij te horen."

Around the world in 80 seconds

Het is alweer half december dus het wordt de hoogste tijd om de vakantie voor volgend jaar te boeken. Mocht je dit nog niet gedaan hebben en nog geen idee hebben waar je naartoe wilt, dan is Woophy absoluut een uitkomst.
Op deze website staan ruim 33.000 foto's van ruim 5.500 steden over de hele wereld. Als je niet zeker weet of een land of plaats je trekt, check dan even de foto's en maak je beslissing. Verder is het natuurlijk gewoon een extreem coole fotoreportage van de wereld. In vogelvlucht de hele wereld over, de meest cheape vakantie ooit...

Olde Heuvel sterkste op 1000 meter

Remco Olde Heuvel heeft verrassend de tweede 1000 meter van dit weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell gewonnen.

De Nederlander was met 1.11,74 iets sneller dan de Rus Dmitri Dorofejev. Het brons ging naar de Fin Janne Hanninen.

Net als de rest van het weekend was de gestaag naar beneden komende sneeuw af en toe een spelbreker. Gerard van Velde had er last van en raakte verstrikt met een schaats in een sneeuwrand. Uiteindelijk eindigde hij als negende.

Uitslag 1.000 meter mannen:

#NaamLandTijd
1R. Olde HeuvelNED1.11,74
2D. DorofejevRus1.11,87
3J. HanninenFin1.12,51
4D. GillarduzziDui1.12,61
5E. WettenNoo1.12,70
6E. ZachrissonZwe1.13,11

Uitslagen Schotland Speelronde 19

In de Schotse competitie is Glasgow Rangers weer wat aan het opkrabbelen. De groeiende vorm werd bevestigd tegen Heart of Midlothian, dat met 1-0 werd verslagen.

Het was voor de Rangers een erg welkome overwinning. De gevierde man was Peter Løvenkrands, tien minuten voor rust tekende de Deen voor de enige treffer van de wedstrijd. Het was ook een verdiende overwinning, want Rangers was duidelijk de betere partij.

Tot nu toe hebben de Rangers een bijzonder slecht seizoen. De titel is al uit beeld verdwenen, een tweede plaats lijkt het hoogst haalbare. Maar Hearts, die de voornaamste concurrent voor koploper Celtic is, heeft ondanks de verliesbeurt nog steeds een voorsprong van tien punten op de Rangers.

Uitslagen:

Livingston - Aberdeen 0-0
Falkirk - Kilmarnock 1-2
Glasgow Rangers - Hearts 1-0
Hibernian - Motherwell 2-1
Dundee United - Dunfermline afgelast
Inverness CT - Celtic 1-1


Stand na 19 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Celtic194548 - 17
2Hearts194134 - 13
3Hibernian193734 - 23
4Glasgow Rangers193030 - 22
5Kilmarnock192935 - 30
6Inverness CT192421 - 21
7Aberdeen192321 - 22
8Motherwell192331 - 36
9Dundee United181819 - 28
10Falkirk191720 - 35

Vrouw parkeert auto op spoor

AEK had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon VervoerEen 57-jarige vrouw uit het Drentse Dalen heeft zaterdagmiddag tervergeefs haar auto van de treinrails af proberen te halen. Ze had haar wagen daar per ongeluk opgezet. Zelf kon ze ontkomen, maar haar auto werd frontaal geschept door een trein. Herstel en verwijderen van de trein namen ongeveer vier uur in beslag.

De vrouw reed met haar auto over de Oude Coevorderweg en wilde op de eerstvolgende kruising linksaf slaan. Toen zij over de spoorwegovergang reed sloeg zij spontaan links af het spoor op. De auto kwam vast te zitten op de rails. Samen met een paar passanten heeft ze nog een poging gedaan de auto van het spoor af te krijgen, maar dat lukte niet.

Inmiddels kwam de stoptrein richting Emmen al naar de plek toegereden. Die botste frontaal op de auto en sleurde deze een paar honderd meter mee. De auto was totaal vernield en de trein liep forse schade op.

Geheime dienst waarschuwde voor aanslagen

Icoon AlgemeenDe Britse geheime dienst heeft voor de aanslagen van 7 juli in Londen gewaarschuwd dat het terreurnetwerk een waarschuwing uitgegeven dat Al Qaida van plan was zware aanslagen uit te voeren op het metronetwerk in de Britse hoofdstad. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van het parlementaire comité dat de geheime diensten aanstuurt. De Britste krant de The Sunday Times wist de hand op het document te leggen.

In het rapport staat het volgende: "Het Verenigd Koninkrijk en zijn belangen staan nog altijd hoog op de prioriteitenlijst van Al Qaida. Er zijn plannen overwogen voor aanvallen op Heathrow, de ondergrondse van Londen en andere doelen." De waarschuwing was gebaseerd op de verhoren van Khalid Sheikh Mohammed, die in maart 2003 werd gearresteerd en toen de derde man binnen de terreurorganisatie was.

Het rapport is opmerkelijk, omdat de Britse regering steeds zei dat er geen enkele waarschuwing was voor de aanslagen op 7 juli.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 50)

Icoon Eredivisie Feyenoord is de grote verliezer in de zestiende speelronde van de Eredivisie. De Rotterdamse club verloor van ADO en zag PSV, AZ en Ajax wel winnen. FC Groningen won zijn laatste thuiswedstrijd in het Oosterpark.

PSV heeft met succes de koppositie in de Eredivisie verdedigd. De Eindhovenaren waren in eigen huis de baas over de nummer onderlaatst Willem II: 4-1. De Tilburgers, die slechts twee maal met drie punten uit het Phillips-stadion vertrokken, namen brutaal de leiding via een doelpunt van Ceesay. Lang genieten konden de Tricolores niet van de voorsprong, want Vennegoor kopte vijf minuten na de achterstand alweer de 1-1 in de touwen. Vlak voor rust maakte de aanvaller van PSV zijn tweede treffer door op knappe wijze doelman Zois te passeren. In de tweede helft liep de landskampioen simpel uit naar 4-1, al kon de score vele malen groter zijn geweest als de ploeg van Hiddink het vizier wat scherper had afgesteld. Farfán maakte zijn tiende doelpunt van het seizoen door een mooie pass van Cocu kiezelhard achter Zois te schieten. De lang geblesseerde Väyrynen luisterde in de laatste minuut zijn terugkeer op met de 4-1.

Erwin Koeman, trainer van Feyenoord en vorige week nog succesvol in de topper tegen PSV, gaf twee weken geleden aan dat de Rotterdamse club alleen kans maakt op de titel als het ook van 'de kleintjes' weet te winnen. Tegen RBC Roosendaal lukte dat al niet (2-2) en ook dit weekend verspeelde Feyenoord punten tegen een club uit de onderste regionen. In het Zuiderpark was ADO Den Haag met 2-1 te sterk voor de equipe van Koeman. Feyenoord, dat het traditioneel lastig heeft in Den Haag, begon slecht aan wedstrijd. Bosschaart veroorzaakte al na twee minuten een strafschop door in het zestienmeter gebied hands te maken. Den Ouden benutte het buitenkansje vervolgens vanaf elf meter. De medekoploper creëerde vervolgens wel kansen op de gelijkmaker, maar afgemaakt werden ze niet. Halverwege het tweede bedrijf kwamen de Rotterdammers toch op gelijke hoogte via een doelpunt van Kalou. De hoop op de drie punten was snel vervlogen toen Saavedra tien minuten later uit een corner de 2-1 achter Lodewijks kopte. ADO boekte hiermee zijn derde overwinning op rij.

AZ wist wel te winnen en heeft met PSV nu de meeste punten behaald. De Alkmaarse club mag zich koploper noemen door het betere doelsaldo. De ploeg van Louis van Gaal won in de Alkmaarderhout met 3-0 van RKC Waalwijk, dat voor de tweede maal achtereen verloor. AZ kwam zoals vaak snel op voorsprong via een doelpunt van De Zeeuw. Huysegems maakte vervolgens binnen het kwartier de 2-0. Steinsson schoot na iets meer dan een uur spelen de eindstand op het scorebord. Voor FC Groningen was de wedstrijd dit weekend een speciale. De ploeg van Ron Jans speelde voor het allerlaatst een competitiewedstrijd in het Oosterpark. Vanaf volgend jaar speelt FC Groningen zijn thuiswedstrijden in een gloednieuw stadion; de Euroborg. De laatste wedstrijd zou een interessante worden, want het goed presterende NEC kwam op bezoek. De Nijmegenaren wonnen al vijf maal op rij en de laatste nederlaag dateert alweer van 2 oktober. Toch hoefde Groningen niet bang te zijn, want het is al vier duels ongeslagen. De thuisclub kwam na een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Salmon. Doelman Babos werd daarmee voor het eerst in 692 minuten gepasseerd. In de tweede helft liep FC Groningen uit naar 3-0 door doelpunten van weer Salmon en Fledderus.

Het SC Heerenveen van Gertjan Verbeek kende een goede week. De Friezen bekerden afgelopen donderdag op het randje door in de UEFA Cup en ook in de Eredivisie doet het weer goed mee. In het Abe Lenstra stadion liet Huntelaar zijn voeten weer eens spreken en liet tegen FC Twente twee maal het net bollen, waardoor hij al op veertien competitietreffers komt te staan. Huntelaar opende de score via een prachtige omhaal en maakte in de tweede helft ook de 3-0. Tussendoor tilde invaller Nilsson de score naar 2-0. De bezoekers redden via Gerritsen nog de eer door een kwartier voor tijd de 3-1 te maken. Ajax klimt langzamerhand uit het dal. De Amsterdammers wonnen voor de derde maal op rij, ditmaal tegen NAC Breda. Rosenberg, die eindelijk los lijkt te zijn, opende voor rust via een counter de score. Tien minuten voor tijd maakte Sneijder namens Ajax de bevrijdende 2-0. De ploeg van Danny Blind stijgt met de zege naar plek vier.

FC Utrecht kwam bij het gepromoveerde Heracles Almelo niet verder dan 1-1. De ploeg van Foeke Booy zegevierde eerder deze week in de inhaalwedstrijd bij Willem II, maar verloor nu twee dure punten. Vitesse verloor vrijdag voor de derde maal op rij en moet genoegen nemen met een plaats in het rechterrijtje. Sparta Rotterdam was met een doelpunt in de 90ste minuut met 1-0 te sterk voor de Arnhemmers. Roda JC pakte eindelijk weer eens drie punten en stijgt daarmee een aantal plaatsen. De Limburgers wonnen met 2-0 van de nummer laatst RBC Roosendaal.

Uitslagen:

16 December 2005:
Sparta Rotterdam - Vitesse 1-0

17 December 2005:
PSV - Willem II 4-1
SC Heerenveen - FC Twente 3-1
RBC Roosendaal - Roda JC 0-2

18 December 2005:
ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
AZ - RKC Waalwijk 3-0
FC Groningen - NEC 3-0
NAC Breda - Ajax 0-2
Heracles Almelo - FC Utrecht 1-1

-
Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!voetbalmanager!

Zjoerova ook de beste op 1000 meter

Nadat ze eerder op de dag de 500 meter op haar naam schreef, heeft de Russin Svetlana Zjoerova zondag ook de 1000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell op haar naam geschreven.

Op de buitenbaan in de Zwitserse plaats kwam Zjoerova tot een tijd van 1.20,37. Els Murris, die gisteren verrassend de 1000 meter won, eindigde als tweede op bijna een seconde achterstand. Sanne van der Star pakte de derde plaats.

Uitslag 1.000 meter vrouwen:

#NaamLandTijd
1S. ZjoerovaRus1.20,37
2E. MurrisNED1.21,31
3S. van der StarNED1.21,39
4M. WijsmanNED1.21,89
5M. AngermullerDui1.21,99
6M. BoerNED1.22,32

Uitslagen Eredivisie (18/12/2005)

Vanmiddag werden er vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

AZ - RKC Waalwijk 3-0
08' De Zeeuw 1-0
17' Huysegems 2-0
64' Steinsson 3-0

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 8.300.
Geel: J.Mathijsen (AZ), v.Diemen, Molhoek (RKC Waalwijk).

Opstellingen:

AZ: Timmer, Steinsson, Jaliens, J.Mathijsen (Opdam/76'), De Cler, Landzaat, Perez (Meerdink/77'), De Zeeuw, Sektioui, Arveladze (Koevermans/76'), Huysegems.

RKC Waalwijk: R.v.Dijk, v.Diemen, Keller, Teixeira, v.Haaren, Zuiverloon (D.v.Dijk/57'), Molhoek, Martens, Fuchs, Hoogendorp, Janssen (Krohn-Dehli/32').
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FC Groningen - NEC 3-0
17' Salmon 1-0
74' Salmon 2-0
90' Fledderus 3-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 12.100.
Geel: Luirink, Buijs (FC Groningen), Leiwakabessy, Olsson, Wielaert (NEC).

Opstellingen:

FC Groningen: Roorda, Luirink, Kruiswijk, v.d.Linden, Buijs, Matthijs, Lindgren, Levchenko, v.d.Laak (Nevland/73'), Salmon (Florén/89'), Cornelisse (Fledderus/83'.

NEC: Babos, Wielaert (Grot/75'), Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy, Takak (Prent/59'), Boutahar, v.d.Doelen, Tininhi (Berreto/59'), Denneboom, Niedzielan.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAC Breda - Ajax 0-2
39' Rosenberg 0-1
80' Sneijder 0-2

Scheidsrechter: Jol
Toeschouwers: 17.000.
Geel: v.Hooijdonk (NAC Breda), Vermaelen, Trabelsi, Stekelenburg (Ajax).

Opstellingen:

NAC Breda: v.Zwam, Elshot, Zwaanswijk, v.Gessel, Vidmar, Mendes, Petö (Stam/86'), Slot, Jenner, v.Hooijkdonk, Diba (Vonlanthen/63').

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Heitinga, Vermaelen, Juanfrán, De Jong, Galásek, Sneijder, Boukhari, Rosenberg, Charisteas.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Heracles Almelo - FC Utrecht 1-1
27' Fortuné 0-1
80' Hirayama 1-1

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 8.254.
Geel: Hoogma, Jansen (Heracles Almelo), Keller, Fortuné, Maachi (FC Utrecht).

Opstellingen:

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Jansen, Hoogma (De Vries/46'), Wuytens, Looms, Hellings (Tamerus/69'), Maas, Höcher, Nurmela, Hirayama, Sluijter (Calincov/77').

FC Utrecht: Terol, Tiendalli, Keller (v.Steensel/44'), Broerse, Braafheid, Kruys, De Jong, Somers, Douglas (Nelisse/67'), Fortuné (v.d.Bergh/77'), Maachi.

Eerste verlies Miami Heat onder Riley

De coach van Miami Heat, Pat Riley, heeft zijn eerste verlies geleden sinds hij weer terug is bij de ploeg uit de NBA. Heat won zijn laatste drie NBA-wedstrijden, maar de Cleveland Cavaliers waren thuis met 115-107 te sterk. Bij de thuisploeg was LeBron James de grote man met 41 punten, 10 assists en 5 rebounds.

De Nederlander Dan Gadzuric speelde 10 minuten mee voor de Milwaukee Buks in de wedstrijd tegen Utah Jazz waarin hij voor vier punten en vier rebounds zorgde. Milwaukee verloor de thuiswedstrijd wel met 80-88.

Uitslagen NBA zaterdag:

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 89-81
Charlotte Bobcats - Detroit Pistons 78-103
New York Knicks - Indiana Pacers 96-102
Cleveland Cavaliers - Miami Heat 115-107
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 91-87
Chicago Bulls - Boston Celtics 118-86
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 90-89
Milwaukee Bucks - Utah Jazz 80-88

Nog even een pijpje roken!

In Canada kent de politie het fenomeen Baitcar. Dat is een auto die de plaatselijke politie voorziet van een camera in de hoop dat de bak wordt gejat. Zo is er een mooie op heterdaadtape en kan de dief de bak in. 'Steal one, go to jail' heet dat. Een in Nederland overigens niet toegestane methode om criminelen in te rekenen.

Op Baitcar.com zijn veel filmpjes te vinden waar je de lokale autojatters aan het werk kunt zien. Een van de toppers is dit filmpje waarin een gefilmde dief een vrolijke tour maakt en op het moment dat hij gepakt wordt besluit nog even een pijpje crack te roken! Dit onder het motto: als je dan toch de bak in moet, kun je maar beter high zijn!

Kies de FOK! sportman van 2005

Wie vond jij de beste Nederlandse sportman van dit jaar? Erben Wennemars, als winnaar van het WK Sprint, Rens Blom, met zijn goud op het WK atletiek, of Yuri van Gelder, met zijn goud op het WK turnen. Kies mee in het Sportman van het Jaar-tournament.

Regelmatig worden in het sportforum toernooien gehouden om de beste/ leukste/ ? sporter te kiezen. In deze tijd van het jaar is het uiteraard een toernooi om de beste sportman van het jaar te kiezen. Aangezien het voor Nederland een mooi sportjaar is geweest, heb je ruime keus.

Kies je voor één van de Nederlandse wereldkampioenen, of juist voor een opkomend talent als Robert Doornbos in de Formule 1, Jeffrey Wammes in het turnen of Pieter Weening in het wielrennen. In totaal zijn er veertien paren en twee trio's gemaakt, waaruit je in de eerste ronde kan kiezen.

Dus kijk op het sportforum en laat je stem gelden. Vergeet ook niet in de latere rondes te stemmen.

USB madness

Dat USB inmiddels retepopulair is, dat is bekend. USB sticks zijn er in alle soorten en maten. Van hele series schattige poppetjes tot de 10 meest bizarre USB sticks ooit.
Ook de kerst moet niet vergeten worden natuurlijk, wat dacht je van een USB kerstboom? Of wil je liever een knipperende versie (tevens in sneeuwpopvorm te vinden)? Of een versie met wat klasse? Een cup warmer voor je warme choco of koffie en een massagebal om na een stressvolle kerst tot rust te komen. Je kan zelfs golfen via de USB poort.
Waar zouden we zijn zonder computer?

Donner gekozen tot beste politicus van 2005

DonnerDe parlementaire pers heeft minister Piet Hein Donner van Justitie gekozen tot de beste politicus van 2005. Volgens de journalisten is de CDA'er standvastig, spreekvaardig, koel en een rots in de branding in een onrustige tijd. Ook prees de jury de droge humor van Donner. Tweede werd VVD-minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid en derde VVD-minister Gerrit Zalm van Financiën.

Donner neemt de prijs van beste politicus over van ChristenUnie-Kamerlid André Rouvoet, die in 2004 de eer te beurt viel. De uitslag van de verkiezing werd vandaag bekendgemaakt in het Radio 1 Journaal. Donner ontving uit handen van een vertegenwoordiger van de Parlementaire Persvereniging zijn prijs, bestaande uit een spotprent. Het jury rapport oordeelt: ''Mister spoeddebat is een overlever. De enige die altijd zijn rug recht houdt. Laat zich niet gek maken. Staat pal voor zijn principes. Bezit mooie, droge humor.''

Talent
Het politieke-talent van 2005 is Tweede Kamerlid Martijn van Dam. Volgens de Haagse pers is de 27-jarige PvdA'er ''welbespraakt, ambitieus en een scherp debater.''

Tweede werd D66-minister Alexander Pechtold, die volgens de jury goed bezig is zich te profileren maar alleen het sorry zeggen nog moet afleren. Derde werd LPF-Kamerlid Joost Eerdmans, ''de enige echte erfgenaam van Pim Fortuyn'', aldus het rapport.

Zjoerova pakt winst op 500 meter

De Russische schaatster Svetlana Sjoerova heeft zondag tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Inzell de tweede 500 meter van dit weekend op haar naam geschreven.

Met een tijd van 39,10 was ze driehonderdste sneller dan de winnares van gisteren, de Duitse Jenny Wolf. Sanne van der Star eindigde, net als op de eerste 500 meter, op een knappe derde plaats in een tijd van 39,93.

Uitslag 500 meter vrouwen:

#NaamLandTijd
1S. ZjoerovaRus39,10
2J. WolfDui39,13
3S. van der Star NED39.93
4M. WijsmanNED40,17
5S. KajkanRus40,23
6J. NemajaRus40,33
7M. BoerNED40,92
8W. van BenthemNED41,05

Stand wereldbeker 500 meter vrouwen:

#NaamLandPunten
1J. WolfDui482
2M. WangChn480
3B. WangCHI330
4S. OsugaJAP306
5S. YoshiiJAP301

Dorofejev ook sterkste op tweede 500 meter

De Rus Dorofejev blijft winnen dit weekend. Nadat hij gisteren al de eerste 500 meter en de eerste 1000 meter op zijn naam schreef tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell, was hij vandaag oook de sterkste op de tweede 500 meter.

De Rus bleef met een tijd van 35,88 als enige onder de 36 seconden. Als tweede eindigde de Fin Hanninen en derde diens landgenoot Koskela. Beste Nederlander was Gerard van Velde op een vierde plaats.

Uitslag 500 meter mannen

PlaatsNaamLandTijd
1D. DorofejevRus35,88
2J. HanninenFin36,19
3P. KoskelaFin36,21
4G. van VeldeNED36,25
5S. KornilovRus36,30
6M. PoutalaFin36,37

15-jarige overleden door brand bij sleutelen aan brommer

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenEen 15-jarige brommersleutelaar uit Amsterdam is vannacht overleden aan de gevolgen van een ongeval tijdens werkzaamheden aan zijn voertuig. Samen met een 14-jarig vriendje zat hij gisteren in een schuur aan de Kreeftstraat in Amsterdam-Noord aan zijn brommer te sleutelen toen brandstof vrijkwam.

Een onverwachte steekvlam zorgde ervoor dat de boel in de fik vloog. De twee jongens vatten ook vlam en werden zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Daar is de 15-jarige vannacht aan zijn verwondingen overleden.

AT5 meldt overigens dat de brand ontstond omdat de twee wegens de kou de deur dicht hadden gelaten. Daardoor konden de benzinedampen niet wegwaaien. Toen er tijdens het sleutelen een vonkje ontstond vloog de schuur in de brand. De jongens renden brandend naar de woning waar ze geholpen werden zichzelf te blussen. Een familielid raakte daarbij gewond maar kon na behandeling naar huis.

Man rijdt kangoeroe dood in Friesland

Icoon Opmerkelijk Nabij het Friese Oosterwolde heeft een opmerkelijke aanrijding plaatsgevonden. Zaterdagmiddag reed een 49-jarige man een kangoeroe aan, die op de weg zat. Het dier overleefde de aanrijding niet.

Het ongeval gebeurde rond 17.00 uur op provinciale weg tussen Makkinga en Oosterwolde. Plotseling zag de automobilist het dier in zijn koplampen, maar hij kon hem niet meer ontwijken. Zijn bestelwagen met aanhanger raakte licht beschadigd. Het kadaver van de kangoeroe is meegenomen door een dierenarts.

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Vanmiddag ging Feyenoord in het Zuiderpark op bezoek bij ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
02' Den Ouden 1-0 (pen)
68' Kalou 1-1
79' Saavedra 2-1

Scheidsrechter: Luinge.
Toeschouwers: 8.500.

Opstellingen:

ADO Den Haag: De Vries, Rijaard, Saavedra, Saeijs, El Akchaoui, Rankovic, v.d.Leegte, Stroeve, Kolkka, Mols (Verhoek/73'), Den Ouden (Elia/84').

Feyenoord: Lodewijks, Östlund (Pardo/84'), Greene, Bahia, Bosschaart, Ghaly (Biseswar/58'), Paauwe, De Guzman, Boussaboun, Kuijt, Kalou.

Klant totaal niet gevoelig voor klantenkaart

Icoon EconomieHet laat consumenten koud of ze een klantenkaart hebben, zegeltjes plakken of airmiles krijgen, geen van dit soort acties zorgt ervoor dat klanten naar dezelfde winkel gaan. Dat is aangetoond in een proefschrift van Valentina Melnyk, docente bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bij veel winkelketens en bedrijven gaat men er van uit dat het voordeliger is vaste klanten niet te verliezen, dan nieuwe aan te moeten trekken. Vaste klanten zijn immers minder kritisch en komen sneller terug. Om die redenen besloot de ene winkel na de andere klantenkaarten in te zetten. Verspilde moeite, zo blijkt uit het wetenschappelijke onderzoek.

Wat wel werkt, volgens de onderzoekster, is een verschillende werkwijze ten opzichte van mannen en vrouwen. Vrouwen blijken een individuele benadering prettig te vinden, zoals een thuisgestuurd cadeautje op hun verjaardag. Mannen vinden daarentegen status en aanzien heel belangrijk, zoals een gouden ledenkaart, in plaats van een gewone.

São Paulo wint Wereldbeker

São Paulo is de winnaar geworden van de eerste wereldbeker nieuwe stijl. De Braziliaanse club versloeg in de finale Liverpool met 1-0, dat zich stukbeet op keeper Rogerio Ceni.

Na een half uur spelen was de eindstand al bereikt, Mineiro tikte de bal binnen na een slimme pass van Marcio Amoroso. De grote man bij São Paulo was Rogério Ceni, de Braziliaanse keeper frustreerde Liverpool met een aantal schitterende reddingen.

De ploeg van Rafael Benítez domineerde de wedstrijd en had zeker recht op een treffer, maar de Engelse ploeg ging te gehaast om met de kansen die het kreeg. Ceni bleek bovendien onpasseerbaar in het Braziliaanse doel, iets wat onder meer Fernando Morientes, Luis Garcia, Harry Kewell en Peter Crouch ondervonden.

De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Deportivo Saprissa. De club uit Costa Rica versloeg in de 'de kleine finale' Al Ittihad met 3-2.

Vertrek Montagny bij Renault

Met een snelste tijd op vrijdag en nog flink wat rondes op zaterdag, neemt Franck Montagny afscheid van Renault. De Fransman wil in 2006 gaan racen, maar voorlopig is nog onbekend in welke klasse hij kan uitkomen.

Na de afgelopen twee jaar testrijder te zijn geweest voor Renault en dit jaar ook nog even vrijdagrijder bij Jordan, hoopte Montagny dit seizoen kans te maken op een racestoeltje in de Formule 1. Nu dat niet is gebeurd, gaat de coureur op zoek naar een andere raceklasse om in te kunnnen racen. Uiteraard hoopt hij wel nog ooit terug te keren in de Formule 1. Bij Renault maakt hij plaats voor het jonge talent Heikki Kovalainen, die de komende tijd als testrijder aan de Formule 1 mag wennen.

Montagny heeft in ieder geval genoten van zijn laatste testdagen: "Ik was erop gebrand om 100% plezier te halen uit mijn laatste rondjes in de auto. Ik hoop dat dit niet mijn laatste keer is in een F1-auto, maar voorlopig staat er niks meer gepland, dus wilde ik het beste eruit halen."

Over zijn testperiode bij Renault vertelde de Fransman: "Ik heb twee mooie jaren gehad bij Renault. Ik heb leuke vriendschappen opgebouwd, met name met het testteam. Voor mij is het nu echter tijd om deze bladzijde om te slaan. Ik wil weer racen. Jammer genoeg kan dat niet zoals ik had gehoopt bij Renault, maar je krijgt nu eenmaal niet alles wat je wenst in het leven."

New England Patriots houden de nul

New England heeft zaterdagavond met 28-0 gewonnen met wat voor de wedstrijd gezien werd als één van de zwaarste tegenstanders, de Tampa Bay Buccaneers. Hiermee hebben ze voor de vierde keer in vijf seizoenen de AFC East gewonnen.

Tom Brady gooide drie touchdown passes voor de Patriots in zijn 85ste achtereenvolgende start, dit ondanks dat hij voor de wedstrijd een vraagteken was wegens een scheenbeenblessure. De verdediging van de Patriots sackte Tampa Bay quarterback Chris Simms maar liefst zeven keer en wist de terreinwinst voor Tampa Bay onder de 200 yards te houden, iets wat de afgelopen twee wedstrijden ook al lukte.

New England scoorde de eerste shut out in 36 wedstrijden terwijl de Buccaneers al 103 wedstrijden niet op de 0 gehouden werden. De laatste keer voor hen was een 45-0 verliespartij tegen de Oakland Raiders bijna zes jaar geleden.

De Patriots kwamen 336 yard vooruit tegen 138 voor de Buccaneers en scoorden in de laatste drie wedstrijden maar liefst 79 punten tegen maar 10 tegenpunten. Al gelijk bij het eerste balbezit scoorden de Patriots nadat Brady een één yard pass gooide naar Tom Ashworth, de eerste touchdown pass die hij ving in zijn 5-jarige carrière.

In het tweede kwart scoorde Corey Dillon na een drie yard run en Davi Givens na een 16 yard touchdown pass van Brady. Het derde kwart was scoreloos en in het vierde kwart ving Corey Dillon een twee yard touchdown pass van Brady.

Meisje wil niet naar school en verzint ontvoering

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkEr zijn veel smoesjes te bedenken om niet naar school te gaan, vanaf vrijdag kon er daar weer één bij toegevoegd worden. Je verzint dat je ontvoerd bent geweest en dan kun je met een gerust hart gaan winkelen in Utrecht.

Afgelopen vrijdag kwamen een vijftienjarig meisje en haar vader uit Maarssen naar het politiebureau om te vertellen dat zij enige tijd ontvoerd is geweest. Die ochtend zou ze door twee mannen in een busje getrokken zijn en zouden ze een paar uur hebben rondgereden, waarna ze omstreeks het middaguur weer in Maarssen afgezet zou zijn. De politie startte gelijk een groot onderzoek en bij woningen aan het Kamelenspoor en Bisonspoor werden flyers uitgedeeld voor getuigenoproep.

Pas om 21.30 uur 's avonds bekende het meisje tegenover haar vader dat ze het hele verhaal verzonnen had en dat ze die dag geen zin had om naar school te gaan. Ze was gaan winkelen in Utrecht.

Davis niet op Olympisch shorttracktoernooi.

De Amerikaanse schaatser Shani Davis kan zich tijdens de komende Olympische Spelen van Turijn volledig gaan richten op het schaatsen. Davis slaagde er in Marquette niet in om zich te kwalificeren voor het Olympisch shorttracktoernooi.

Tot vrijdagavond had Davis een kleine kans om zich bij de beste vijf te plaatsen, dat was voldoende voor een ticket naar Italië. Op het slotonderdeel, de 1000 meter, moest hij daarvoor tweede worden. De 23-jarige wereldkampioen allround was echter kansloos nadat hij ten val kwam in een bocht.

Davis zal naar verwachting nu bij het langebaanschaatsen uitkomen op de 1000, 1500, 5000 en 10.000 meter.

Human Upgrades

Je wilt iets aan jezelf veranderen maar je weet niet precies wat je wilt. Misschien dat de site van Human Upgrades je dan kan helpen met een keuze te maken.

Je kunt er bijvoorbeeld kiezen uit een zesde vinger of voor zwemvliezen tussen je vingers. Of als je meerdere tepels op je borst wilt hebben dan kan dit. Als je een heethoofd bent dan kun je wel wat koelsleuven gebruiken. Heb je geen zin om vaak naar de tandarts te gaan, zorg er dan gewoon voor dat je maar één tand hebt.

Artistieke Naaktfotografie

Black & White-fotografie door sevenfloor.

Deze fotograaf maakt kunstzinnige foto's van dames in zwart-wit. Er zijn in totaal 24 gallerijen met elk 76 foto's. Er is heel weinig bekend over de fotograaf zelf, want op de site staan alleen maar foto's, dus als iemand weet wie deze fotograaf is, dan horen we dat graag.

Zijn foto's zien er in ieder geval erg mooi uit en de dames mogen er ook wel zijn. Natuurlijk zitten er ook altijd wel een minder leuke foto tussen, maar de meeste foto's zijn om van te smullen.

Real-time Blue Dragon video

Tijdens Jump Festa was er weer een stiekemerd die een camera heeft gericht op een scherm dat misschien niet gefilmd mocht worden. Op dat moment werd er een filmpje Blue Dragon getoond, dat real-time door een 360 kan worden uitgespuugd. De camera staat dan wel een beetje scheef, maar het is zeker even de moeite waard om deze video te bekijken.

Je kunt de video hier vinden.

Met dank aan Ereinion voor het posten van het filmpje in het Xbox 360 topic op het forum.

Nieuwe PAL-releasedates Capcom

Capcom heeft de Europese releasedates van enkele van hun games geüpdate. Het lijstje ziet er nu als volgt uit:

*03-02-06 - Devil Kings (PS2)
*10-02-06 - Breath of Fire 3 (PSP)
*24-02-06 - Mega Man Maverick Hunter X (PSP)
*24-02-06 - Street Fighter Alpha 3 Max (PSP)
*17-03-06 - Onimusha: Dawn of Dreams (PS2)
*24-03-06 - Final Fight: Streetwise (Xbox/PS2)
*24-03-06 - Mega Man Powered Up (PSP)
*31-03-06 - Monster Hunter: Freedom (PSP)
*Q1 2006 - Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)
*Q1 2006 - Viewtiful Joe Double Trouble (NDS)
*Q1 2006 - Viewtiful Joe Red Hot Rumble (GC/PSP)
*Q1 2006 - Mega Man Battle Network 5 (NDS)
*Q2 2006 - Okami (PS2)
*Q4 2006 - Lost Planet (Xbox 360)
*2006 - Dead Rising (Xbox 360)

WK Handbal: Nederland pakt vijfde plaats

De Nederlandse handbalvrouwen zijn tijdens het wereldkampioenschap in het Russische Sint-Petersburg als vijfde geëindigd. De ploeg van bondscoach Sjors Röttger versloeg in de laatste wedstrijd Duitsland met 28-26.

Bij het begin van de wedstrijd namen de Nederlandse vrouwen gelijk een 2-0 voorsprong. De Duitse vrouwen wisten nog wel twee maal op gelijke hoogte te komen, maar verder liet Oranje het niet komen. Bij rust stond Nederland voor met 17-12.

In de tweede helft kwam Duitsland nog even terug tot 19-18, maar niet lang daarna bracht Oranje het verschil weer naar vier punten. Nederland liet Duitsland uiteindelijk niet meer dichtbij komen en kon aan een feestje beginnen.

"De negende wedstrijd op rij, mensen! En we spelen gewoon goed. Even een dipje, maar daarna weer erop en erover. Het is echt grandioos!," aldus een erg blije Röttger.

Column: Een top tien

Het seizoen is afgelopen en na het laatste testwerk en contractonderhandelingen, is de winter nu echt aangebroken voor het Formule 1 circus. Voor jou betekent dat, dat er in je kerstvakantie verdomd weinig nieuws te lezen is. Voor mij als columnist is er niet veel om over te schrijven, wat jouw probleem alleen maar groter maakt. Toch wilde ik jullie toch iets geven om de vakantie mee door te komen: de top tien beste Formule 1 films aller tijden.

Helaas zijn er naar mijn weten nog geen tien films over de Formule 1 gemaakt, en zelfs als ik ook films over andere raceklassen meetel kom ik niet verder dan een top tien met minst slechte films. Heb je te veel vrije tijd en houd je van films die zo slecht zijn dat ze onbedoeld als succesvolle komedie bekend staan? Lees rustig verder en doe inspiratie op. Heb je er een bloedhekel aan om tijd te verdoen aan films die zo slecht zijn dat je liever anderhalf uur met diarree op een wc had gezeten? Nou ja, jammer dan... wie zit er nou liever anderhalf uur met diarree op een wc? Ziek ben je dan!

Om te beginnen een eervolle vermelding voor alle films met Herbie in de titelrol. Ik heb de Herbie film uit 2005 nog niet gezien, maar ik kan me herinneren dat ik me nooit verveeld heb tijdens de oudere films. Misschien moet ik er wel nog bij vermelden dat ik een jaar of 8 was toen ik voor ’t laatst een film met de koddige Kever zag.

10. Drivel Driven
Voor de duidelijkheid – Driven maakt een goede kans op de eerste positie in het lijstje slechtste racefilms ooit. De enige reden dat ik hem hier ook vermeld, is omdat een Formule 1 fan nou eenmaal moet weten wat Stallone heeft gedaan met z’n jarenlange ervaring in de F1 paddock. Toch zijn een paar scènes de moeite waard. Bijvoorbeeld die met Estella Warren, en verreweg de meest realistische scène van de film, waarin de rijders zich voorbereiden op de laatste race van het seizoen. Mooi shot van Montoya.

9. La Carrera Panamericana
Eigenlijk hoort ook deze titel niet in het rijtje thuis, omdat het geen film is, maar een documentaire over de deelname van David Gilmour en Nick Mason (respectievelijk gitarist/zanger en drummer van Pink Floyd) aan de beruchte Amerikaanse variant van de Mille Miglia. Toch is het een persoonlijke favoriet; een uur lang beelden van racende auto’s gecombineerd met de fantastische muziek van Pink Floyd. Heerlijk.

8. Death Race 2000
Wederom een film met Stallone, maar dit keer een echte cult-hit uit de jaren zeventig. De duistere humor en de kritiek op de menselijke roep om bloed blijft actueel. Natuurlijk is een film over een kust-tot-kust race waarbij deelnemers punten scoren door voetgangers omver te rijden te absurd voor woorden, maar wel briljant in al z’n eenvoud.

7. Michel Vaillant
Verfilming van avonturen van de stripheld met dezelfde naam als de film. Het plot, de humor, de karakters en de racescènes – ze komen allemaal extreem cartoonesk over. Hoewel dat nog te tolereren is in een stripboek, viel het me voor een film met een dergelijk budget tegen. Toch niet echt verspilde moeite, de acteurs, actrices, auto’s en omgevingen zijn vaak een genot om naar te kijken. Misschien vind ik het mooiste van de film toch nog de op de DVD bijgeleverde extra’s – volledige onboard rondes op snelheid tijdens de Le Mans 2002 met de Leader (Panoz) en Vaillante (DAMS).

6. The Cannonball Run
Deze film hoort misschien meer thuis in een rijtje met “Smokey and the Bandit” en “Road Trip”, maar het blijft het verhaal van een grote race. Natuurlijk is het realisme minder dan de Gumball 3000, maar deze is wel grappiger. Gebrek in je opvoeding als je deze film nooit gezien hebt.

5. The Fast and the Furious
Om even een Top Gear term te lenen, deze film heeft de X-factor. Hij is cool. Neigt naar sub-zero. Het is niet het script, het is niet het acteerwerk, zelfs niet de overkill aan publiciteit (en al helmaal niet het vervolg). Het is puur de sfeer van straatraces die deze film weet uit te stralen. Niet op letten dat races die binnen 10 seconden afgelopen zijn in de film regelmatig enkele minuten duren. Als je na de film geen zin hebt om NFS: Underground te spelen of je voertuig tot de nokkenas op te fokken, heb je niet goed op zitten letten. Zover ik weet de enige racefilm ooit die een trendsetter is geweest.

4. Ferrari
Een biografie uit 2003 over Enzo Ferrari, gecombineerd met een vreemd verhaal over Enzo’s ontmoeting met een mysterieuze jonge man. Veel racebeelden zijn blijkbaar opnieuw opgenomen met historische auto’s op het circuit van Imola, zelfs als de bewuste race niet op dat circuit plaatsvond. Dat komt soms wat vreemd over, maar meestal valt het nauwelijks op. Toch gewoon verplichte kost, ook voor de niet-Ferrari fans onder ons.

3. Days of Thunder
Ondanks de "ontwikkeling" van de held blijven de karakters zo goed als 2-dimensionaal, de actiescènes komen niet bijzonder realistisch over en tot overmaat van ramp gaat het over NASCAR races. Waarom dan toch op plaats drie? Omdat het eigenlijk gewoon een remake van Top Gun is, maar dan op wielen. Top Gun is één van de coolste films ooit, dus hoe zou deze film iets anders kunnen zijn? Alleen even opletten dat je voor de start van de film je verstand uit zet en dat zo laat tot de aftiteling.

2. Le Mans
Film uit 1971 over de legendarische 24-uurs race tijdens de hoogtijdagen van de monsterlijke Porsche 917. Men heeft niet de moeite genomen een echt script te schrijven of een plot te bedenken. De race is het plot, en juist omdat er weinig soap-achtige verhalen omheen zijn bedacht is dit één van de beste en meest realistische racefilms ooit.

1. Grand Prix
Dat deze film op één staat in het lijstje minst slechte films zegt meer over de concurrentie dan over de film zelf. Hoewel het een film betreft uit 1966, is dit nog steeds de beste racefilm ooit. Natuurlijk is het plot zwak, en het acteerwerk matig. Misschien is Le Mans zelfs wel de betere racefilm. Maar in Grand Prix zie je Graham Hill, Jim Clark, en vele andere groten van de Formule 1 in de jaren zestig, voor de intrede van multinationale sponsors en futuristische uitvindingen als "vleugels". Deze blik op het racen van toen moet je gewoon ooit gezien hebben.

Natuurlijk ben je het niet eens met deze top tien. Maarja, het is mijn column, en dus ook mijn mening. De reacties zijn er voor jou – laat maar weten wat ik vergeten ben, wat jij de beste racefilm ooit vond, of juist de slechtste. We hebben nog een paar weken te gaan voordat de wintertests weer verder gaan, dus alle suggesties zijn welkom!

Tsjoeke, Tsjoeke, Toot, Toot demo's

Je kunt de touwtjes in eigen handen nemen met Trainz Railroad Simulator 2006 en de treinen eindelijk eens op tijd laten rijden, want jij bent de machinist. Het gaat zelfs een beetje verder dan dat, want je kunt ook tramritjes simuleren met deze game. Echt iets voor de liefhebbers. Weet je zelf nog niet of je een type bent voor een treinsimulator, dan bieden de twee demo's van Trainz Railroad Simulator 2006 uitkomst.In de eerste demo speel je Tidewater North/South driverchallenge en in de tweede demo ga je Hawes Junction uitproberen. Dus amateurmachinisten download de demo's snel!

Demo Tidewater North/South:
3D Gamers
Gamershell

Demo Hawes Junction:
3D Gamers
Gamershell

Man doodgeschoten in Amsterdam

Andrea001 en FdBeer hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Misdaad In de Amsterdamse Pikoletstraat (Zuidoost) is een 46-jarige man dood in zijn auto aangetroffen. Hij is zondagochtend door schoten om het leven gebracht. Dat heeft de politie bekend gemaakt.

De moord past volgens de politie niet in het rijtje liquidaties van de afgelopen tijd, ook al gaat het om een gerichte actie. Over de toedracht van het incident is nog geen duidelijkheid. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden.

Resident Evil 4 (PS2) naar de GameCube?

Er gaan geruchten dat de PlayStation 2 versie van Resident Evil 4 op de GameCube gaat verschijnen. Dit zou een zogenaamde 'director's cut' moeten worden die voor een budgetprijs in de schappen ligt. Vreemd genoeg is de PS2 versie al vrijwel gelijk aan de begin dit jaar uitgebrachte NGC versie. Het spel onderscheidt zich slechts met iets meer extraatjes die je krijgt als je het avontuur tot een goed einde weet te brengen. Of het gerucht klopt dat er binnenkort een tweede GameCube versie van Resident Evil 4 uitkomt moeten we dus nog maar even afwachten.

Pittige loting handbalvrouwen voor EK

De Nederlandse handbalvrouwen treffen een moeilijke tegenstander in de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2006 in Zweden. De loting zondag op het WK in St. Petersburg heeft Oranje gekoppeld aan Wit-Rusland.

Het team van bondscoach Sjors Röttger zal het laatste weekeinde van mei aankomend jaar eerst in ons land spelen. Het weekeinde daarop is de tweede wedstrijd in Minsk. De winnaar in de dubbele ontmoeting plaatst zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap, dat in december plaatsvindt.

Granaat ontploft, man en kind overleden

zakjapannertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon ShockingIn het Zuid-Franse Nice is een granaat uit de Tweede Wereldoorlog ontploft. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen, een 45-jarige man en zijn vijfjarige dochter.

De man had de granaat gekregen van een familielid en had hem mee naar huis genomen. Toen hij hem wilde showen aan de rest van de familie ontplofte het plotseling in zijn handen. De man en zijn vijfjarige dochter zijn daarbij direct om het leven gekomen, zijn vrouw en een tweede dochter zijn met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Tekort Willem II door ontslag trainers

Willem II stevent af op een tekort van ruim 200.000 Euro. Dit tekort wordt met name veroorzaakt door de forse afkoopsommen die de club uit Tilburg moest betalen aan de ontslagen trainers Maaskant en Van Mierlo.

De besparing op het salaris van Michel Kreek, die onlangs abrupt zijn loopbaan beëindigde, is in de berekeningen al meegenomen. Ondanks het tekort wil Willem II in de winterstop toch een nieuwe verdediger halen, waarmee men hoopt de slechte positie op de ranglijst te verbeteren.

Die transfer zal dan wel dienen te gebeuren in overleg met de Raad van Commissarissen van de Tilburgers, aangezien zij nu elke uitgave moeten goedkeuren.

NK Zwemmen: WK-limiet Dekker en Bank

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen kortebaan in Amsterdam hebben Inge Dekker en Linda Bank op de 200 meter vrije slag een limiet gezwommen voor het WK volgend jaar in Shanghai. Dekker dook met een tijd van 1.56,86 ruim onder de vereiste limiet van 1.59,20. Bank bleef er met 1.58,85 eveneens onder.

Bij de mannen wist Robin van Aggele zich eveneens op deze afstand te kwalificeren. Van Aggele, die al een limiet op zak had, realiseerde een tijd van 1.46,70. Bas van Velthoven bleef met 1.47,27 net verwijderd van de richttijd van 1.47,00. Dit gold ook voor Melanie ten Brink op de 200 school. Ze kwam met 2.28,74 maar vierhonderdste tekort.

Naast een persoonlijk record op de 200 meter vrij bleef Inge Dekker op de 50 meter vlinderslag met een tijd van 58,08 maar net verwijderd van haar beste tijd (57,99) op deze afstand. "Dit terwijl ik door allerlei tentamens deze week maar drie keer in het water heb gelegen. Ik had ook best wat last van vermoeidheid na de EK, maar ik wilde hier toch ook wel hard zwemmen. Het blijft toch een NK," aldus Dekker.

Spookrijder overleden na frontale aanrijding

Icoon AlgemeenEen spookrijder is zondagmorgen vroeg op de A12 Utrecht richting Den Haag om het leven gekomen bij een frontale aanrijding. De botsing had plaats bij de afslag De Meern. De politie verklaarde dat de bestuurder even daarvoor ter hoogte van Utrecht op de parallelbaan richting Arnhem geslipt was en tegen de vangrail was gebotst. Daarna reed hij verder in tegenovergestelde richting.

Waarschijnlijk was de man in de veronderstelling dat hij daarna nog steeds richting Arnhem reed, zodoende voegde hij in op de snelweg waar hij op volle snelheid met de andere auto botste. De andere auto zag de spookrijder niet aankomen doordat de verlichting daarvan door de botsing met de vangrail was uitgevallen.

Het voertuig van de spookrijder vloog na de aanrijding in brand. De twee inzittenden van de andere auto zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Tweede titel voor Hijgenaar

Bij het NK baanwielrennen heeft Yvonne Hijgenaar zaterdag haar tweede nationale titel veroverd. De wielrenster uit Koedijk won de 500 meter tijdrit in een baanrecord van 34.95. Vrijdag was ze ook al de snelste op het onderdeel sprint.

Adrie Visser werd Nederlands kampioene op de scratch. Bij de heren greep Tim Veldt ook zijn tweede titel.

Na een spannende eindsprint was Veldt de beste op het onderdeel keirin. Veldt had eerder ook al de kilometer tijdrit gewonnen.

Nederlanders met 3,5 miljoen aan drugs aangehouden

Icoon MisdaadOp de luchthaven Crown Point in Trinidad en Tobago zijn vrijdagavond twee Nederlanders van 37 en 27 jaar aangehouden wegens drugssmokkel. De twee werden aangehouden met vier miljoen dollar (bijna 3,5 miljoen euro) aan vloeibare cocaïne bij zich.

De twee stonden op het punt om naar huis te vliegen toen zij werden aangehouden. De Nederlanders werden aangehouden nadat de oudste van de twee zich verdacht gedroeg. Daarop werd hij aangesproken en werd zijn bagage doorzocht. In zijn bagage werd de vloeibare cocaïne aangetroffen in shampooflessen.

Kort daarop werd de 27-jarige man gearresteerd. Ook hij had in zijn bagage shampooflessen met vloeibare cocaïne. Maandag moeten de twee zich al voor de rechter verantwoorden.

Heideman snelste in Utrecht

Cédric Michaud is zeer dichtbij de eindzege in de Greenery Six. De Fransman hield eenvoudig stand in Utrecht, waar Jan Maarten Heideman kon pronken met de dagzege.

Tijdens de eerste etappe pakte Michaud een ronde voorsprong op het complete peloton en die actie heeft de spanning in de zesdaagse zowat tot het nulpunt gedecimeerd. Alleen indien Baars, Bovenmaars, Stuut, Rozendaal of Wubben er vandaag in Alkmaar in slaagt eenzelfde stunt uit te halen, komt de derde eindzege van Michaud nog in gevaar. Gisteren had de kopman van de Nefit-ploeg in elk geval weinig moeite zijn leidende positie te behouden. Na een wedstrijd zonder historie bleek Heideman de rapste in de massasprint. De Oldebroeker troefde Berga en Michaud af.

Bij de vrouwen staat de cyclus juist bol van de spanning. In de Domstad ging de zege naar Daniëlle Bekkering, die Langeland en Huisman voorbleef in de massaspurt. Klassementsaanvoerster Elma de Vries werd vierde en heeft nog maar 0,1 punt voorsprong op haar ploeggenote Bekkering.

Boek: Internet dating gids - Kars Jol en Diana Mars

Veel FOK!kers zullen er ondertussen wel ervaring mee hebben. Je ontmoet iemand op het internet, raakt aan de praat, gaat een keer bellen en uiteindelijk een meeting. Of het dan liefde is of niet, moet natuurlijk maar blijken. In mijn geval wel en we gaan zelfs 15 mei trouwen. Internet is dus een mooi medium om mensen te leren kennen als het in het echte leven niet wil lukken omdat je te verlegen bent of om een andere reden. Maar hoe werkt dat internetdating nou, zijn er websites voor en hoe en wat moet je in vredesnaam doen!? Geen paniek, De internet dating gids is er om je te redden, of toch niet?


Film: The Taste of Tea

Hoe ouder een mens wordt, hoe makkelijker hij met een zekere nostalgie naar zijn jeugd kijkt, "vroeger" toen hij nog jong en onschuldig was. Als je terugdenkt aan dingen die je toen bezighielden, realiseer je je hoe anders een kind tegen dingen aankijkt dan volwassenen. Die nostalgie en dat verschil in waarneming vormen de basis van The Taste of Tea, een film over de uitzonderlijke belevenissen van een Japans gezin. Nog uitzonderlijker is de regisseur, Katsuhito Ishii.

The Taste of Tea
Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.