Trauma Center: Under the Knife (import)

Astrid (lizardtattoo)
Trauma Center: Under The Knife is een operatie-game voor de DS. Je speelt de jonge arts Derek Stiles. Het spel speelt zich af in 2018, en ziektes als kanker en AIDS zijn niet langer zo levensbedreigend als in onze tijd. Er is echter een nieuwe ziekte snel in opkomst: GUILT (Gangliated Utrophin Immuno Latency Toxin). Zeer weinig is bekend over deze nieuwe plaag, maar het gerucht gaat dat het een vorm van bioterrorisme is. Derek heeft zijn co-schappen er net opzitten en wil nu graag full-time aan de slag in het Hope Ziekenhuis. Daar ontmoet hij een aantal andere personen waaronder verpleegsters Angie Thompson en Mary Fulton en Senior Chirurg Greg Kasal.

Trauma Center kent twee spelmodi: Story Mode en Operation Challenge. In de Story Mode volg je de verrichtingen van Derek Stiles. Iedere operatie wordt voorafgegaan door een inleidend verhaal waarin ook algemene ontwikkelingen in het ziekenhuis en relaties tussen de medici betrokken worden. In Operation Challenge speel je de operaties uit de Story Mode opnieuw om je score te verbeteren.

De operaties vinden plaats op het Touch-scherm van de DS. Het te opereren gebied wordt afgebeeld met de benodigde instrumenten aan weerszijden. In de linkerbovenhoek zie je de vitale statistieken van de patiënt en zijn hartslag. Op het bovenste scherm zie je enkele algemene statistieken en de operatiezuster. Zodra de operatie begint zal zij je bijstaan door je te vertellen wat je moet doen (althans, in de eerste paar operaties, later wordt het commentaar minder frequent). De statistieken omvatten onder andere de tijd die je nog beschikbaar hebt voor de operatie, het aantal fouten dat je je nog kan veroorloven en de score.

De verschillende instrumenten waarover je kan beschikken zijn:
* Laser - een laserstraal waarmee je kleine tumoren en virussen kan wegbranden
* Antibiotic Gel - niet alleen een krachtige desinfectant, maar kan ook kleine wondjes compleet genezen
* Drain - om vloeistoffen weg te zuigen, bijvoorbeeld bloed
* Forceps - een pincet om glasscherven te verwijderen, losgesneden stukjes weefsel op te pakken of synthetische membranen aan te brengen
* Hand - voor hartmassage, synthetische membranen aandrukken en speciale handelingen
* Scanner - hiermee kan je inzoomen op bepaalde gebieden of via ultrasound tumoren ontdekken
* Scalpel - een scherp mes om de patiënt mee open te snijden en bijvoorbeeld tumoren weg te snijden
* Stitches - naald en draad om losgesneden aders weer aan elkaar te verbinden en de operatiewond te sluiten
* Syringe - injectienaald met diverse vloeistoffen, bijvoorbeeld om de patiënt op te peppen als deze tijdens de operatie dreigt te overlijden
* Bandages - om de operatiewond na afloop van de operatie te verbinden.

De eerste paar operaties zijn min of meer tutorials. De operatiezuster zal je steeds vertellen welk instrument of procedure je moet gebruiken. Je wordt geacht dit vervolgens zelfstandig te kunnen toepassen in de daarop volgende operaties. Alleen wanneer het ernstig mis dreigt te gaan grijpt ze nog in.

Iedere actie die je tijdens de operatie verricht wordt beoordeeld. Maak je een vlotte en rechte snee, dan wordt dat beoordeeld met \'cool\' of \'good\', laat je werk wel wat te wensen over dan score je \'bad\'. Zit je er compleet naast, dan zie je \'miss\' verschijnen. Er zal dan ook een blokje verdwijnen in de Miss Limit op het bovenste scherm. Na afloop van de operatie krijg je de eindscore te zien, hierin wordt ook de tijd die je erover gedaan hebt meegenomen alsmede de toestand van de patient. Het is niet altijd heel duidelijk waarom je een \'good\' in plaats van een \'cool\' scoort. Het eindoordeel kan variëren van C Rookie Doctor tot S Master Surgeon. Je kan in de Operation Challenge altijd proberen je score te verbeteren.

Sommige van de instrumenten zijn niet onbeperkt toe te passen. Zo kan de injectievloeistof tijdelijk \'op\' zijn waardoor je een tijdje moet wachten voor je de patiënt weer kan injecteren. Dit gaat natuurlijk ten koste van je eindscore dus je moet je acties goed plannen en spreiden. Dit voegt een strategisch element toe aan de gameplay. Maak je te veel fouten, kost de operatie te veel tijd of overlijdt de patiënt tijdens de operatie dan is het \'Game Over\' en moet je overnieuw beginnen met de operatie.