Voorsteden Sydney afgesloten uit vrees voor rellen

Icoon AlgemeenUit vrees voor het opnieuw oplaaien van rellen heeft de politie van Sydney delen van de stad van de buitenwereld afgesloten. Inwoners van wijken in de omgeving van het strand Bondi Beach en de voorstad Brighton-le-Sands kunnen alleen nog via controleposten het stadsdeel in en uit. Legitimatie is verplicht.

De maatregelen zijn genomen nadat een aantal personen is opgepakt met molotovcocktails in het bezit. Bij de extra patrouilles en controles van auto's zijn ruim 2000 politieagenten betrokken. Inmiddels heeft de verhoogde waakzaamheid geleid tot de inbeslagname van messen, knuppels met spijkers, stalen spiezen, boksbeugels en flessen brandstof. In een auto werd een vant met 25 liter brandstof aangetroffen, en condooms waarvan men vermoedt dat ze nodig waren voor de produktie van molotovcocktails.

De rellen in Sydney braken een week geleden uit toen dronken Australiërs op jacht gingen naar mensen met een Arabisch uiterlijk. De aanleiding hiervan zou het aanvallen van strandwachten door Libanese jongeren zijn geweest. Na het uitbreken van de rellen lieten de Libanese jongeren zich ook niet onbetuigd, ze sloegen in de dagen erna terug en richtten vernielingen aan. De stranden in de buurt van Sydney zijn ondanks dat het zomer is in Australië uit angst voor de gewelddadige jongeren vrijwel leeg.