'Bundeskanzlerin' Duitse woord van het jaar

Gertjan (Kozzmic)
'Bundeskanzlerin' is in Duitsland aangewezen als woord van het bijna afgelopen jaar. Dat heeft het Gesellschaft für Deutsche Sprache bekendgemaakt. Het woord verwijst naar de allereerste vrouwelijke bondskanselier die onze oosterburen hebben; CDU-leidster Angela Merkel.

Merkel vond geduchte concurrentie in een andere Duitser die het in 2005 tot leider schopte, namelijk kardinaal Joseph Ratzinger. Na zijn verkiezing tot paus Benedictus XVI kopte het populaire dagblad Bild met vette letters Wir sind Papst!. Die groot gedrukte kop noemde de jury ook een van de woorden van het jaar. 'Jamaika-Koalition' kreeg een eervolle vermelding. De uitdrukking, die refereerde aan de Jamaicaanse vlag, werd gebruikt voor een mogelijke politieke coalitie tussen Groenen, liberalen (geel) en christen-democraten (zwart).

In Duitsland worden de woorden van het jaar sinds 1971 gekozen. In het verleden werden onder meer 'die neuen Bundesländer', 'Besserwessi', 'Teuro', 'das Alte Europa' en 'der 11. September' tot woord van het jaar gekozen.

Bundeskanzlerin
'Bundeskanzlerin' Angela Merkel