OM start proef met elektronisch huisarrest hooligans

IcoonEen nieuw systeem om hooligans aan stadionverboden te houden moet op termijn de politie ontlasten van de controle op de meldplicht die nu aan veroordeelde voetbalvandalen wordt opgelegd. Binnenkort start het Openbaar Ministerie een proef met een nieuw systeem waarbij hooligans zelfs thuis moeten blijven tijdens wedstrijden. Het Landelijk Parket heeft de proef zaterdag bevestigd.

Bij dit systeem worden hooligans tijdens de wedstrijd thuis opgebeld. Een computersysteem checkt vervolgens of de stem van degene die de telefoon opneemt ook daadwerkelijk tot de hooligan behoort. Wordt er niet of door iemand anders opgenomen, dan stuurt het systeem een melding naar de politie, die vervolgens de hooligan opspoort.

De meldplicht zoals deze er nu is wordt door hooligans vaak met voeten getreden. Vaak melden ze zich niet op het politiebureau en geven dan achteraf op dat ze het vergeten waren. Het nieuwe systeem werkt alleen via de vaste telefoon, zodat hooligans zelfs thuis moeten blijven.

De proef zal waarschijnlijk worden gehouden in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Bij succes wordt het systeem landelijk ingevoerd. Het systeem is ontwikkeld door de Dienst Justitiële Inrichtingen, dat ook onderzoek doet naar technieken zoals elektronisch huisarrest en GPS-systemen.