'Wietteelt jaarlijks goed voor 4 miljard euro'

Volgens de dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad zetten Nederlandse hennepkwekers jaarlijks 4 miljard euro om. Beide kranten deden een onderzoek naar de wietteelt en baseerden zich daarbij op informatie van politie, justitie, energiebedrijf Essent, het Platform Energiediefstal, onderzoeksbureau Plant Research en advocaat Andre Beckers, die gespecialiseerd is in hennepteelt.

De meeste kwekers zouden zich in Limburg en Brabant bevinden, zo'n 19.000. Deze zijn goed voor een half miljoen kilo wiet per jaar. In heel Nederland zouden 63.650 hennepplantages zijn, die samen één miljoen kilo wiet produceren.

Volgens cijfers van het OM tapt 60% van de kwekerijen illegaal stroom af. In Limburg en Noord-Brabant komt dat volgens energiebedrijf Essent neer op 300 miljoen kilowatt-uren per jaar wat een schadepost is van 45 miljoen euro. In heel Nederland worden volgens het Platform Energiediefstal jaarlijks 1 miljard kilowatt-uren gestolen. Een schadepost van 150 miljoen euro.

De cijfers over hoeveel kwekerijen zich in Nederland bevinden schommelen in diverse onderzoeken. Dit onderzoek gaat uit van ruim 60.000. Andere schattingen liepen uiteen van 5.000 tot 100.000.


Jaarlijks zou zo'n één miljoen kilo wiet komen uit zolders, garages, kelders, schuurtjes en loodsen in Nederland