Amerikanen schreven 'fuck' op koran

Icoon Buitenlands nieuws Het artikel van het Amerikaanse weekblad Newsweek over het ontheiligen van de koran op Guantánamo Bay is wel degelijk waar. Dit beweren twee Marokkanen, die lange tijd in het gevangenenkamp op Cuba hebben vastgezeten. Ze vertellen dit aan de Spaanse krant El Paìs.

Zo zou er op de koran van de 32-jarige Mohamed Mazous het woord 'fuck' door onbekende(n) zijn geschreven. Mazous kwam hierachter toen hij naar zijn cel terug werd gebracht en in de koran begon te lezen. Daarnaast zagen de Marokkanen hoe Amerikanen meerdere exemplaren van het heilige boek op de grond gooiden.

In eerste instantie zorgde het artikel van Newsweek voor enorme ophef, met name in diverse moslimlanden. Zo kwamen bij hevige rellen in Afghanistan zeker veertien mensen om het leven en raakten ruim 120 personen gewond. Ook de Amerikaanse regering was furieus en ontkende de verhalen in alle toonaarden. Onder grote druk trok Newsweek het artikel in.

Volgens het Rode Kruis zijn er wel degelijk korans ontheiligd op Guantánamo Bay. Dit staat haaks op de intrekking van dit bericht. Volgens het Rode Kruis wist de Amerikaanse regering al in 2002 en 2003 dat er sprake was van 'kwetsende vormen van misbruik'. Dat misbruik werd volgens de hulporganisatie vervolgens ook wel stopgezet, maar stak enige tijd later weer de kop op. De aard van de mishandelingen wil het Rode Kruis niet zeggen. Andere media meldden deze week dat ook honden de korans oppakten.