'Geldschieter Irvine een Rus'

Maurice (mbn)
In de sportwereld lijken de nieuwe rijke Russen steeds meer over te nemen. Zo wordt gemeld dat de Russische zakenman Roustam Tariko de geldschieter van Eddie Irvine zou zijn, mocht Irvine Jordan overnemen.

Eddie Irvine houdt de geruchten goed op gang in Monaco. Naast verhalen over een overname van Minardi of Jordan, was de vraag waar Irvine het geld voor een Formule 1-team vandaan zou halen. Vrijdag stelde Eddie Irvine de Russische zakenman Roustam Tariko voor aan verschillende teams bij een wandeling door de pitstraat.

Tariko is na de val van de Sovjet Unie in de handel van chocolade en alcoholische dranken gestapt. Nadat hij met de verkoop van luxe merken veel geld had verdiend, begon hij zijn eigen wodka-merk, Russian Standard, wat al snel één van de best verkochte wodka-merken werd, met een omzet van ongeveer 75 miljoen dollar per jaar. Naderhand kocht de rijke Rus ook een bank. Momenteel wordt het kapitaal van Tariko geschat op een slordige 870 miljoen dollar.

Toch blijven er veel vragen openstaan over de overnamegeruchten ronde Irvine. Zo werd gemeld dat er meerdere geldschieters zouden zijn en is de vraag of Irvine niet gewoon momenteel als intermediair dient, in plaats van dat hij teambaas wil worden. Ongetwijfeld zal in de komende maanden blijken of het hier alleen om geruchten gaat, of dat er ook een kern van waarheid in de verhalen zit.