OVSE-gezant: Nederland stigmatiseert moslims

Nononono had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonÖmür Orhun, de Turkse diplomaat die is aangesteld als speciale gezant van de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking (OVSE), vindt dat moslims in Nederland worden gestigmatiseerd. Hij maakt zich dan ook zorgen over de houding van Nederlanders tegenover moslims. Orhun is speciaal aangesteld om discriminatie en intolerantie tegen moslims te bestrijden.

Op uitnodiging van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken en minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie was Ohrun de afgelopen drie dagen in ons land om zich op de hoogte te stellen van de situatie van minderheden en het Nederlandse integratiebeleid. Nederland is het eerste land dat door Ohrun werd bezocht.

Volgens de OVSE-gezant hebben veel moslims hem de afgelopen dagen gezegd dat ze zich gestigmatiseerd en gediscrimineerd voelen. De Nederlandse tolerantie is omgeslagen in onverschilligheid, en daardoor dreigt er een kloof te ontstaan in de samenleving, zo betoogde hij. Assimilatie van minderheden is al lang geen oplossing meer voor integratieproblemen, aldus de ambassadeur. De situatie in Nederland noemde hij echter nog niet dramatisch, en het probleem kan opgelost worden met gezond verstand en het bouwen van bruggen tussen de gemeenschappen.

Amsterdam
Naast gesprekken met Bot en Verdonk sprak Ohrun met diverse Kamerleden en vertegenwoordigers van een aantal moslimorganisaties. Ook bracht hij een bezoek aan Venray en Amsterdam. Vooral dat laatste bezoek, waarin hij ook sprak met PvdA-wethouder Achmed Aboutaleb, opende hem de ogen, zo zei de OVSE-ambassadeur vrijdagmiddag. Hij kreeg in Amsterdam een toelichting op het actieplan 'Wij Amsterdammers', dat na de moord op Theo Van Gogh werd opgesteld. Het omvat maatregelen die intolerantie, extremisme, radicalisme en terrorisme in de hoofdstad moeten tegengaan

Orhun zei verder vraagtekens te hebben bij het anti-terreurbeleid van het kabinet Balkenende 2. Zo vindt hij dat de politie in sommige gevallen te veel mag.

De speciale OVSE-gezant zal de komende maanden nog Amerika, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bezoeken. In de zomer brengt hij rapport uit. Inmiddels heeft het bezoek van Ohrun aan Nederland ook de internationale media gehaald.

- - -
Ömür Orhun is één van de drie persoonlijk vertegenwoordigers die de OVSE in 2004 heeft aangesteld om de inspanningen van de deelnemende Staten van de OVSE in de strijd tegen alle vormen van onverdraagzaamheid te stroomlijnen. Op deze wijze moeten uitingen van antisemitisme, racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie effectiever worden aangepakt.