Twee slachtoffers tsunami geïdentificeerd

Icoon Algemeen nieuwsBijna vijf maanden na de tsunamiramp die eind december de landen rond de Indische Oceaan trof zijn opnieuw twee Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Het Nederlandse dodental komt daarmee op 35. Zoals gebruikelijk zijn er geen mededelingen gedaan over het geslacht, de identiteit of de plaats van herkomst van de doden.

Volgens RTV Noord-Holland is echter marktkoopman Rinus Kleinsmid uit Assendelft één van de twee geïdentificeerde personen. De man werd herkend aan een ketting die hij droeg en door gebitsgegevens. Zijn partner overleefde de ramp. De laatst geïdentificeerde slachtoffers zijn omgekomen in Thailand, net als dertig van de eerder geïdentificeerde Nederlanders. Twee personen kwamen om in Sri Lanka, één persoon tijdens een repatriëringsvlucht naar Nederland. In het rampgebied wordt momenteel nog één Nederlander vermist.

Inmiddels denken wetenschappers dat de zeebeving die de tsunami veroorzaakte sterker was dan aanvankelijk aangenomen. Dat blijkt uit een studie die in het tijdschrift Science is gepubliceerd. Aangenomen wordt dat de beving een kracht van 9,15 op de schaal van Richter had, waar eerst nog werd uitgegaan van 9,0. De tsunami kostte aan ongeveer 300.000 mensen het leven.