[update] ADO Den Haag-PSV gestaakt na spreekkoren

Het eredivisieduel tussen ADO Den Haag en PSV haalde vanavond het einde niet. In de tachtigste minuut staakte scheidsrechter René Temmink bij een 0-2 tussenstand de wedstrijd definitief wegens kwetsende leuzen vanaf de tribune aan zijn adres.

Het publiek was rumoerig in het Zuiderpark. Na een vermeende bal op de hand van een PSV-verdediger, werd "Temmink is de hoer van PSV" geroepen. In de tachtigste minuut, toen "Hamas Hamas, alle joden aan het gas" werd gescandeerd, was de maat voor de scheidsrechter vol. Nadat aanvankelijk eerst een tribunevak was ontruimd weigerde Temmink alsnog de wedstrijd te hervatten. Burgemeester Wim Deetman stond vervolgens toe de wedstrijd te staken. Daarmee is de eerste definitief gestaakte wedstrijd in het betaald voetbal van dit seizoen een feit.

Eerder op de avond hadden op de Erasmusweg onbekenden met stenen ruiten van drie bussen met PSV supporters ingegooid. Hierbij raakte een fan gewond, deze is overgebracht naar Ziekenhuis Leyenburg. De Haagse politie kon niet zeggen of supporters van ADO Den Haag voor de vernielingen verantwoordelijk zijn. De bussen konden nog wel hun weg vervolgen naar stadion het Zuiderpark.

Update 23:22
Scheidsrechter Temmink was wel van plan om de wedstrijd uit te laten spelen, zei hij na afloop, maar burgemeester Deetman verbood dat. Volgens Deetman was er buiten de schandelijke spreekkoren ook sprake van een openbare orde probleem. Supporters van Den Haag maakten aanstalten om zich naar het vak van de PSV-aanhang te begeven. Bovendien wilden ze de bestuurskamer binnengaan.

In Studio Sport zei KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kessler dat ADO Den Haag vanwege de spreekkoren bij het duel met Ajax al een schikkingsvoorstel van twee duels zonder publiek heeft gekregen. De vandaag gestaakte wedstrijd zal ook door een aanklager worden bekeken, waardoor er mogelijk nog meer wedstrijden zonder publiek in Den Haag in het verschiet liggen.