'There's something about Mary...'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon US verkiezingen 2Met winst in het derde debat leek de Democraat John Kerry op rozen te zitten op weg naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een opmerking die de Democratische uitdager in het debat met president Bush maakte over Mary Cheney, de dochter van vice-premier Dick Cheney, blijkt zich momenteel echter tegen de senator uit Massachusetts te keren.

"We zijn allen kinderen van God", begon Kerry zijn antwoord op de vraag of homoseksualiteit een keuze is. "Als je zou praten met Dick Cheneys dochter, die lesbisch is, zal ze je zeggen dat ze is wie ze is en dat ze zo geboren is", vervolgde hij. Het is niet voor het eerst dat de Democraten refereerden aan de geaardheid van Mary Cheney. Ook running mate John Edwards bracht het ter sprake in zijn debat met Dick Cheney, toen hij wel erg nadrukkelijk de loftrompet stak over de liefde van pa en ma Cheney voor hun lesbische dochter.

Ouders Lynn en Dick Cheney zetten daags na het debat de aanval op Kerry in. 'Goedkoop en smakeloos' becommentarieerde moeder Lynn de opmerking van Kerry. "U was getuige van een man die alles zal doen om president te worden", sprak een 'tamelijk boze vader' Dick op een campagnebijeenkomst in Florida. Ze lijken de kiezers op hun hand te hebben. Uit een haastig gehouden onderzoek blijkt dat 64 procent de opmerking 'ongepast' vindt. In de Amerikaanse media komt de vraag naar boven of Kerry excuses moet aanbieden aan de familie Cheney.

Mary Cheney
Vader Dick en dochter Mary

Ondertussen vragen enkele politieke commentatoren zich af of de Republikeinen over de rug van Mary Cheney niet even hypocriet bezig zijn, door de ongepaste opmerking van Kerry dagenlang uit te melken. De laatste peilingen laten overigens nog steeds geen echte voorkeur zien voor één kandidaat. In een peiling van Reuters/Zogby lijkt Bush een kleine voorsprong van vier procent te hebben genomen. De Washington Post laat Bush en Kerry gelijk opgaan, met elk 48 procent van de kiezers achter zich. In die laatste peiling neemt Kerry wel een voorsprong in een aantal staten waar op 2 november een nek-aan-nek-race om de kiesmannen wordt verwacht.

-
Meer info over de strijd tussen Bush en Kerry vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK!