Italiaanse locomotief rijdt 100 km zonder machinist

Icoon opmerkelijk nieuws Een locomotief heeft vrijdag in Italië meer dan 100 kilometer afgelegd zonder machinist. De locomotief ging daarbij gemiddeld 70 kilometer per uur, met een topsnelheid van 100 kilometer per uur. Pas toen de trein ontspoorde kwam er een eind aan de 'spookrit'.

De locomotief, eigendom van een particulier onderhoudsbedrijf, begon 's ochtends vroeg aan de een paar uur durende spookrit. Waarschijnlijk viel de machinist flauw, waardoor hij uit de locomotief viel. Hij probeerde nog terug in de locomotief te klimmen, maar dit lukte niet.

Terwijl de trein sneller en sneller ging rijden werden direct noodmaatregelen genomen. Alle treinen op de weg van de op hol geslagen locomotief werden omgeleid of geannuleerd en er werd direct een aantal stations ontruimd. De eerste poging om de trein te stoppen, bij het station van Potenza, mislukte omdat de locomotief dwars door de afzettingen heen reed.

In Rutino, ten zuiden van Napels, werd de trein omgeleid naar een doodlopend spoor tegen een heuvel op, waardoor de snelheid afnam en de locomotief tot stilstand kon worden gebracht. Hierbij reed de trein wel dwars door een aantal stootblokken heen om daarna te ontsporen, waarbij ook een elektriciteitsmast beschadigd werd.

Op de machinist na zijn er geen gewonden gevallen. Wel zijn er direct twee onderzoeken gestart naar hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.