Boogerd tweede in de Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije (wielrennen) is gewonnen door Damiano Cunego van Saeco. De Italiaan klopte op de streep Michael Boogerd en Ivan Basso. Paolo Bettini (29e) bleef in het wiel van Davide Rebellin (28e) en stelde zo zijn eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

De koers werd gemaakt door vijf vluchters: Quinziato, Flecha, Tiralongo, Gutierrez en Rast. Halfweg koers hadden ze een voorsprong van bijna drie minuten. Rast en Gutierrez moesten na verloop van tijd lossen, het drietal zette door. Op 100 kilometer van de aankomst had men nog drie-en-halve minuut voorsprong op het peloton. Het team van Gerolsteiner besloot vervolgens te gaan rijden. Alles in dienst van kopman Rebellin die een gooi naar de totaalzege wilde doen. T-Mobile Team, met belangen in het teamklassement, wilde wel helpen. Zestig kilometer voor de finish was het hele pak renners weer bij elkaar.

Bij de beklimming van de Ghisallo zetten Jaksche en Basso even de turbo aan. Boogerd wist zich daarbij in de kopgroep te plaatsen, Bettini bleef achter. De negen vluchters werden echter in de afdaling weer bijgehaald. Even later sprongen opnieuw vluchters weg: Nozal, Rasmussen, Nardello, Sosenka, Frigo en Rodrique. De voorsprong in tijd liep echter niet op, een twintigtal seconden constant.

De beslissende vlucht geschiedde op vijftien kilometer van de aankomst. Cunego sprong weg in de aanloop naar de laatste klim op de Battaglia. Basso en Boogerd counterden echter, Evans klampte aan. De overige renners moesten er achter elkaar vanaf. Cunego kon even niet volgen, maar zag zijn metgezellen in de afdaling wel weer terug. Ook Nardello meldde zich. In de beslissende sprint greep vervolgens Cunego de zege met een halve fietslengte voor op Boogerd.

Boogerd boekte zijn derde tweede plaats in de wereldbekerstrijd van dit seizoen. Een seizoen waarin hij bovendien een koers te weinig reed om zich in het klassement onder de besten te scharen. Zijn prestatie was ook niet voldoende om Rabobank de eindzege in het teamklassement te bezorgen. Het Duitse T-Mobile ging met die eer strijken.

Erik Dekker werd de beste Nederlander in het eindklassement van de wereldbeker. Na zijn twaalfde plaats in de laatste wedstrijd eindigt hij als vierde overall. Leon van Bon eindigt als tiende.

Meer sportnieuws vind je op Sport.fok.nl