[update] D66-leider Dittrich Cuba uitgezet

D66-leider Boris Dittrich is samen met CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier gisteren in Cuba opgepakt en enige uren opgesloten geweest. Daarna zijn de twee linea recta Cuba uitgezet. Omdat Dittrichs mobiele telefoon niet was afgepakt kon hij zijn woordvoerster middels sms'jes op de hoogte houden van een en ander.

Dittrich was in Cuba om de mensenrechten aldaar te bestuderen. Hij kwam in Cuba aan samen met Ferrier en een afgevaardigde van de Spaanse volkspartij Partido Popular. Alle drie zijn uitgezet omdat ze van plan zouden zijn geweest om tijdens hun bezoek aan het land met dissidenten te praten. Volgens de autoriteiten hadden ze daar, op grond van hun toeristische visa, geen toestemming voor.

Update 20:02
Dittrich zei vandaag na aankomst in Parijs ''woedend'' te zijn over zijn behandeling op Cuba. Voor hem onderstreept zijn ervaring eens te meer dat het met de mensenrechten op Cuba ''belabberd is gesteld.'' De D66-leider riep de Europese Unie op vast te houden aan het strenge beleid jegens Cuba in verband met schending van de mensenrechten.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal maandag de Cubaanse ambasssadeur in Nederland om opheldering vragen. Hij is boos dat een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Cuba geen contact met de Nederlandse parlementariërs mocht opnemen. De Nederlandse ambassadeur in Cuba zal om nadere uitleg vragen aan de Cubaanse regering.

De Spaanse regering heeft om opheldering gevraagd van de Cubaanse ambassadeur in Madrid.