Hevige regenval breekt neerslagrecords

Daanemanz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De zomer van dit jaar was gemiddeld over het hele land de natste zomer sinds 1951. Dit blijkt uit berekeningen over meer dan driehonderd weerstations van het KNMI. In de maand augustus werd ook een neerslagrecord gebroken. Sinds 1900 viel er niet meer zo veel regen in één maand bij één specifiek weerstation van het KNMI.

In de maand augustus viel bij het weerstation Maasland in het Westland tot maandagmiddag al meer dan 322 millimeter. Een dusdanige hoeveelheid regen in één maand is in ieder geval sinds 1900 niet meer voorgekomen. Het oude record van 321 millimeter werd in oktober 1932 gevestigd in Zandvoort.

Deze zomer, die dinsdag pas officieel afloopt, viel er door het hele land heen gemiddeld 323,3 millimeter regen. Hiermee verslaat dit jaar het vorige record uit 1954 met 321,2 millimeter, terwijl de gegevens van 30 en 31 augustus nog niet eens zijn meegerekend. De gemiddelde neerslaggegevens over het hele land zijn pas goed te vergelijken sinds 1951, omdat het netwerk van meetstations toen flink werd uitgebreid.