Turkije wil overspel opnieuw misdrijf maken

Icoon Buitenlands nieuws Volgens minister van Justitie Cemil Cicek wil de Turkse regering dat overspel in het wetboek van strafrecht wordt opgenomen als misdrijf. De regerende Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) wil het verbod meenemen bij een algemene herziening van het strafrecht in het kader van een mogelijke toetreding tot de EU. Het idee werd maandag met grote woede ontvangen door onder meer de oppositiepartijen en vrouwenorganisaties.

De wetgeving gaat in principe over zowel mannen als vrouwen. Tegenstanders van het voorstel zijn echter bang dat de wet, net als een zes jaar geleden afgeschafte wet tegen overspel, vooral tegen vrouwen gebruikt zal worden. Cicek meent echter dat de strafbaarheid van overspel noodzakelijk is 'omdat de samenleving dit verwacht'.

De vorige wet die overspel strafbaar stelde werd in 1998 afgeschaft na een uitspraak van het Turkse Hooggerechtshof. Het hof oordeelde destijds dat de wet vooral tegen vrouwen werd gebruikt, waardoor hij in strijd was met de gelijke behandeling van de seksen.