Man krijgt nieuwe onderkaak uit eigen rug

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 56 jarige man, die als gevolg van een behandeling tegen mondkanker een groot deel van z'n onderkaak moest missen, heeft een nieuwe onderkaak gekregen die werd gekweekt op zijn eigen rug. Duitse artsen van de Universiteit van Kiel hebben deze spectaculaire behandeling en operatie op hem uitgevoerd. Het medische blad The Lancet meldde dit zaterdag op haar website.

De 56-jarige Duitser raakte negen jaar geleden een deel van zijn onderkaak kwijt en liep sindsdien met een verminkt gezicht rond. Ook kon hij alleen nog vloeibare maaltijden nuttigen. Vier weken na de implantatie van het nieuwe kaakbeen was de man weer in staat om een eerste vaste maaltijd te eten: brood en bratwurst. Over een aantal weken zal de man opnieuw worden geopereerd. Dan zullen er ook tanden in de nieuw verkregen onderkaak worden geplaatst.

Op zich is het kweken van bot uit eigen lichaamscellen niet nieuw meer, maar meestal wordt daarvoor botcellen uit de heup gebruikt. Dit keer hebben kaakchirurgen echter bot in de rug van de patiënt gekweekt. Hiervoor werd met behulp van CT-scans van het hoofd een driedimensionaal model van de onderkaak gemaakt. Daarvan werd weer een omhulsel van titaan gemaakt en deze werd gevuld met een mengsel van eigen beenmerg, botmineralen van koeien en groeibevorderende proteïnen. Daarna werd de 'mal' in de bovenrug van de Duitser geïmplanteerd. De nieuwe onderkaak was vervolgens na een paar weken al voldoende 'volgroeid' om operatief in de mond te worden ingebracht.