Dokkumse school weert Lonsdale

Casper, WAik en yohan.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op het Dockinga College in Dokkum mogen dit schooljaar geen leerlingen met kleding van het merk Lonsdale naar binnen. Dit heeft T. Wierdsma, voorzitter van de centrale directie, vandaag op de eerste schooldag van het nieuwe jaar bekendgemaakt. Het is een reactie op racistische uitingen van een groep leerlingen, op de school zouden zo'n tien ŕ twintig leerlingen rondlopen met Lonsdale-kleding en witte veters in de schoenen.

In oktober 2003 kwam het tot ernstige ongeregeldheden bij het asielzoekerscentrum van Dokkum. Door leerlingen van het Dockinga College werden kluiten en stenen naar bewoners van het centrum gegooid, ruiten werden ingegooid, een fietspad in de nabije omgeving werd beklad met hakenkruisen en davidssterren en er werden racistische leuzen naar de bewoners geschreeuwd.

In november werd bekend dat een aanslag op het AZC was voorkomen. In totaal werden negen mannen en jongens gearresteerd, waarvan er acht zijn veroordeeld tot leertrajecten en taakstraffen. Het asielzoekerscentrum beweerde destijds dat asielzoekers op vele plekken in Dokkum werden uitgescholden en bedreigd. Ook zouden vluchtelingen zijn mishandeld.