'Franse wet religieuze kenmerken toch van kracht'

Komende donderdag zal in Frankrijk de nieuwe wet van kracht worden die het dragen van opvallende religieuze kenmerken op scholen verbiedt. In de praktijk richt de wet zich vooral op moslimmeisjes die hoofddoeken of sluiers dragen. Afgelopen weekeinde was het na de ontvoering van twee Fransen in Irak nog maar de vraag of de invoering van de wet door zou gaan. Door de ontvoerders werd namelijk geëist dat de wet voor maandagavond werd ingetrokken.

Regeringswoordvoerder Jean-François Copé verzekerde echter dat de wet gewoon op 2 september ingaat. Op die dag zullen de Franse leerlingen terugkeren naar de schoolklassen.

De regelgeving richt zich formeel op alle uiterlijkheden die als te opvallend religieus kunnen gelden, maar in de praktijk zijn het voornamelijk de islamieten die het doelwit van de wet zullen worden. Het gaat vooral om een verbod van sluiers of hoofddoeken die een deel van de islamitische meisjes en vrouwen pleegt te dragen.

De Franse republiek is vastberaden over deze nieuwe wetgeving die opvallende religieuze kenmerken of kledingstukken op scholen moet uitbannen. Minister van Onderwijs Fillon zei eerder al dat hij er persoonlijk op gaat toezien dat de wet wordt nageleefd. Er zullen geen uitzonderingen worden gemaakt.

Wel wil de staat in dialoog gaan met de betrokken leerlingen en hun families. Zo zal een leerling die komende week met het hoofd in doeken gewikkeld en koranteksten op mouwen plaatsneemt in de schoolbanken, niet onmiddellijk van school worden gestuurd. De school zal eerst met de leerling de dialoog moeten aangaan.