Veiligheid belangrijker dan privacy voor Nederlander

Icoon Binnenlands nieuws Voor Nederlanders is hun veiligheid belangrijker dan hun privacy. Dit blijkt uit een enquête die het programma Actienieuws van SBS6 liet uitvoeren. Zo is bijna tweederde van de bevolking bereid DNA af te staan voor een landelijke databank waarmee criminelen opgespoord kunnen worden. Een nog groter gedeelte van de ondervraagden steunt winkeliers die foto's van personen, die verdacht worden van winkeldiefstal, ophangen.

Vooral het laatste is recentelijk onderwerp van discussie geweest. Hoewel justitie aankondigde de wetgeving te willen versoepelen en ook bij kleine vergrijpen foto's van verdachten te willen gaan verspreiden, blijft het ophangen van foto's van verdachten door derden illegaal. Als winkeliers foto's van verdachten ophangen, is dit namelijk in strijd met de auteurswet.

Het Platform Detailhandel verwacht dat veel winkeliers toch afbeeldingen gaan ophangen omdat de afgebeelde persoon wel eerst zelf aangifte moet doen voordat justitie kan ingrijpen. Veel verdachten zullen dit niet doen omdat ze daarmee hun identiteit prijsgeven.