Scholieren woedend op Volkskrant

Zes leerlingen van het Hilversumse Comenius College zeggen zich misbruikt te voelen door de Volkskrant. Ze zijn woedend. De Volkskrant publiceerde afgelopen dinsdag een bijlage waarin boerenjongens uit de Peel, vrienden uit Amsterdam-Noord en meisjes uit het Gooi werden geportretteerd.

Het artikel over de zes meisjes, van 14 tot 16 jaar, ging over hun dagelijks leven, hun toekomst en ja, ook over liefde en seks. En bij dat laatste zouden de schrijvers van het artikel over de scheef zijn gegaan; de meisjes voelen zich als sletten geportretteerd. Zo was er bijvoorbeeld een passage waarin viel te lezen over een wedstrijd jongenszoenen tussen Kelly en Martine, twee van de meisjes. "Maar die wedstrijd is er nooit geweest", aldus Martine. "Niemand op school gelooft dat het verhaal niet klopt. Veel jongens denken nu dat we sletten zijn." Eén meisje zou door het artikel zelfs problemen op haar werk gekregen hebben, een ander werd beschuldigd van "het besmeuren van de goede naam" van haar hockeyclub.

De meisjes beweren dat de krant onjuistheden heeft gepubliceerd en afspraken over het schrappen van bepaalde passages niet is nagekomen. Kim van Keken, één van de auteurs van het artikel, reageerde op de aantijgingen met "de meisjes hebben alles van tevoren ingezien en mochten aangeven wat we moesten schrappen. Niemand wilde de piemel van Wouter uit het verhaal hebben. We hebben de meisjes zelfs uit de wind gehouden en sommige zaken er bewust niet ingezet."

Het Comenius College is desalniettemin woedend en beraadt zich op actie tegen de Volkskrant. "Voor de lezer is het alsof in het Gooi alleen maar kakkers rondlopen die alles doen wat God verboden heeft. In feite gaat het om een paar opgeklopte verhalen waar de meeste geïnterviewden part noch deel aan hebben. Zo doe je heel veel jongeren onrecht. Dit is geen beschrijving van de werkelijkheid, maar je eigen werkelijkheid creëren", aldus rector Sytze Haenen.

Ook het commentaar van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes wekte ergenis, hij schreef op de voorpagina over "een generatie zonder gêne" en "vernieuwende idealen (...) zijn er niet." Dit terwijl verderop in het stuk over de toekomst van de meisjes juist te lezen was dat ze vol plannen zaten. "Kelly wil bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties werken, dat is heel wat", aldus conrector Johan Veenstra van de Hilversumse school.