Morgen Koerdisch protest in Den Haag

Rob (R@b)
IcoonMorgenmiddag houden Koerden uit Nederland en omringende landen een demonstratie in Den Haag voor PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. De Hoge Raad bepaalde eerder deze maand dat de vrouw aan Turkije mag worden uitgeleverd. Of Kesbir daadwerkelijk aan Turkije wordt uitgeleverd ligt overigens aan minister Donner van Justitie. Die heeft daarover het laatste woord.

De organisatoren van het protest verwachten een opkomst van zeker enkele duizenden personen. ''De zaak van mevrouw Kesbir is voor ons zeer belangrijk. De animo voor deze demonstratie is dan ook groot'', aldus een woordvoerster van de Federatie van Koerden in Nederland (FED-KOM).

Kesbir zelf ging meteen na de uitspraak van de Hoge Raad uit protest in hongerstaking. Ze zit nu vast in de penitentiaire inrichting Breda, in afwachting van de beslissing van minister Donner. Een dertigtal Kesbir-sympathisanten is ter ondersteuning óók in hongerstaking gegaan. Zij hebben voorlopig onderdak gekregen in het Kurdistan Centrum in Rotterdam.

Turkije beschuldigt Kesbir ervan in de periode 1993-1995 betrokken te zijn geweest bij zeker 25 aanslagen op vooral militaire doelen in het oosten van het land. Kesbir zelf heeft altijd ontkend dat ze daar iets mee te maken heeft.