'Amerikaanse soldaten beschoten ons een voor een'

Icoon Irak nieuws Het bloedbad dat Amerikaanse militairen aanrichtten bij een bruiloft in het Iraakse Mukaradeeb, zou volgens de bruiloftsgasten met opzet gedaan zijn door de Verenigde Staten. Ooggetuigeverslagen in de Britse krant The Guardian bevestigen dit. Bij de aanval werden 42 bruiloftsgasten gedood, onder wie elf vrouwen en veertien kinderen.

Haleema Shibab (30) vluchtte met haar drie kinderen op het moment dat Amerikanen de trouwlocatie begonnen te beschieten. Volgens de vrouw schoten de Amerikanen op iedereen, één voor één. Twee kinderen van haar werden gedood. Toen in haar buurt een granaat explodeerde, brak zij beide benen. Meerdere getuigen bevestigen het verhaal van Shibab.

Volgens James Mattis, brigadier generaal in het Amerikaanse leger werden ze beschoten, waarop ze terugschoten. Daarnaast vroeg hij zich af waarom er een bruiloft ver (130 kilometer) van de dichtsbijzijnde bewoonde wereld gehouden moest worden. Mede hierom blijft hij bij het standpunt dat het twee dozijn bewapende milities moesten zijn, in plaats van een bruiloft.