Senaat VS stelt stemming over begroting uit

Robert (RRRobert)
HRLD had ons via de nieuws-submit te melden:

Onder druk van de Republikeinse meerderheid heeft de Amerikaanse Senaat besloten de stemming over de totale begroting voor 2005 uit te stellen tot juni. Een probleem is dat niet alle Republikeinen in de Senaat achter de plannen van president Bush staan. Het eventuele afwijzen van de begroting door een deel van z'n eigen partij zou voor hem -naast gezichtsverlies- bijzonder schadelijk kunnen zijn voor z'n herverkiezing later dit jaar.

De begroting, die gesteld is op een totaalbedrag van 2,4 biljoen dollar, werd woensdag met een zeer kleine meerderheid aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Ook hier hebben de Republikeinen een meerderheid van stemmen.

Toch liggen de stemverhoudingen in de senaat een tikkeltje anders. Vier gematigde Republikeinse senatoren zijn van mening dat Bush zijn geplande belastingverlagingen, een oude verkiezingsbelofte, niet kan doorzetten, omdat daarmee het tekort op de begroting naar verwachting doorstijgt tot een duizelingwekkende 367 miljard dollar in 2005. Om alsnog op een meerderheid van stemmen te kunnen komen, dienen tenminste twee van deze senatoren alsnog om te gaan en in te stemmen met deze begrotingsvoorstellen.

Naast de totale begroting heeft het Huis van Afgevaardigden ook de deelbegroting voor defensie goedgekeurd, dit overigens met een ruime meerderheid. Voor 2005 wordt het recordbedrag van 422 miljard dollar uitgetrokken voor defensie, een stijging van vijf procent ten opzichte van 2004. In dit bedrag is ook de 25 miljard dollar opgenomen die Bush onlangs vroeg voor legerinzet in Irak en Afghanistan. Optioneel kan daar nog eens 25 miljard dollar bijkomen. Ook de defensiebegroting moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Toch zal er ook nog bezuinigd worden op defensie, alleen de wijze waarop is nog niet geheel duidelijk. Het Huis van Afgevaardigden ging niet akkoord met een voorstel om enkele militaire bases in de VS te sluiten. Een meerderheid wil dit twee jaar uitstellen. President Bush heeft echter al laten weten dat hij deze plannen eventueel met een veto zal doordrukken.