Uitvinder blauwe LED krijgt miljoenen

Het bedrijf Nichia moet 20 miljard yen, dat is 152 miljoen euro, betalen aan een ex-werknemer die de blauwe LED heeft uitgevonden. Het bedrijf heeft aan de uitvinding miljoenen verdiend en een Japanse rechtbank oordeelde dat onderzoeker Shuji Nakamura recht heeft op een deel van die winst.

De bonus die Nakamura in eerste instantie van het bedrijf kreeg was 150 euro, waarop hij meer geld eiste van het bedrijf. Hoewel hij werkte voor het bedrijf Nichia, werkte het bedrijf hem eerder tegen dan dat ze het onderzoek stimuleerden. Light Emitting Diodes worden momenteel onder andere toegepast op verkeerslichten en op mobiele telefoons. Lange tijd bestonden er alleen rode en gele LED's totdat Nakamura de blauwe LED uitvond.

In Japan horen werknemers zich weg te cijferen voor hun bedrijf, maar dat is slecht zo oordeelt Nakamura. Als uitvinders namelijk niet worden beloond voor hun uitvindingen dan willen kinderen allemaal voetballer worden in plaats van uitvinder. Nakamura wordt genoemd als kandidaat voor een Nobelprijs en werkt inmiddels op een Amerikaanse universiteit.