Israël wil verbod op Hezbollah-zender

In deze tijd weten veel journalisten niet hoe ze neutraal kunnen berichten over het Midden-Oosten. Eén nieuwsorganisatie kent deze vraag niet: het al-Manar televisiestation op de satelliet van de Libanese guerillabeweging Hezbollah is onverbloemd partijdig.

"Wij staan aan de kant van het Palestijnse en het Afghaanse volk," zegt dr. Hassan Fadlallah, nieuwschef van het nu ruim een jaar oude satellietstation, dat ook in Europa is te ontvangen."Zij worden op dit moment onderdrukt en vermoord, ons doel is dat moslims overal ter wereld daartegen in opstand komen."

Israël is uiteraard niet blij met dit nieuwsstation en is daarom een lobby gestart om de uitzendingen van al-Manar in Europa te verbieden. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen dagen contact opgenomen met de Europese Uitzendraad en de Israëlische ambassades in Brussel, Parijs en Berlijn.

De ambassades hebben vervolgens contact opgenomen met de ministeries van Justitie in hun land met het verzoek om het televisiestation geen vergunning te verlenen. Frankrijk, Duitsland en België hebben wettelijke middelen om "propaganda" te weren.

Al-Manar spoort volgens Israël aan tot anti-Israëlisch gedrag. Zo zendt het anti-joodse programma's uit, waaronder een Syrische dramareeks.