[update] Aanslag op NL ambassade Bagdad

Irak: icoontjeHet NOS Journaal meldt zojuist dat een aanslag is gepleegd op de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het gebouw in brand staat.

Het gebouw zou aan de achterzijde door twee granaten zijn getroffen. Slachtoffers zouden niet zijn gevallen, omdat op het moment van de aanslag niemand in het gebouw aanwezig was.

Een Amerikaanse commandant heeft gezegd dat Amerikaanse militairen onderweg zijn naar het gebouw.

Normaal zijn vier mensen in het gebouw aan het werk: zaakgelastigde, J. Reintjes, zijn plaatsvervanger, een consulair medewerker en een medewerker van het ministerie van Defensie. Zij wonen ook in het gebouw, maar waren tijdens de aanslag dus niet aanwezig.

Update 2:57
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ťťn kamer in de ambassade vol getroffen is en flink beschadigd is geraakt. Ook de rook- en waterschade is behoorlijk.

De aanslag is geen reden voor het ministerie van Defensie om de status van waakzaamheid voor de militairen in Irak te verhogen. Ook zullen er geen militairen worden teruggehaald. De militaire vakbond AFMP is eveneens van mening dat er geen aanleiding is om Nederlandse troepen terug te trekken. Op dit moment zitten ongeveer 1100 Nederlandse militairen in Zuid-Irak.

Premier Balkenende heeft laten weten "geschrokken" te zijn van de aanslag, maar blij te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De VVD en de CDA hebben aangegeven snel te willen weten wie er achter de aanslag zitten en of dit te maken heeft met de aanwezigheid van de Nederlandse militairen in Irak. VVD'er Wilders en CDA'er Eurlings zouden gehoord hebben dat de aanslag was afgekondigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat echter niet in op deze geruchten.

Het originele bericht werd op vrijdag 30 januari om 20:16 uur geplaatst.