NIGZ: "Iedereen automatisch donor"

pekel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nationaal Instituut Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is van mening dat iedere Nederlander automatisch orgaan- en/of weefseldonor moet zijn, tenzij iemand uitdrukkelijk heeft aangegeven dat niet te willen. Het instituut, dat de voorlichting over de orgaandonatie verzorgt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, zal volgende week een wetsvoorstel tot aanpassing van de huidige Wet op de Orgaandonatie indienen bij de Tweede Kamer.

Het voorgestelde systeem lijkt op de praktijk die in Spanje en BelgiŽ uitgevoerd wordt, ook wel bekend als het 'geen bezwaar'-systeem. Volgens de woordvoerder van het NIGZ zitten er echter verschillen in. In Spanje is men automatisch donor, tenzij men schriftelijk bezwaar maakt. Het NIGZ wil iedereen die nog niet ingeschreven staat als donor opnieuw een registratieformulier toesturen. Pas als dat niet ingevuld wordt, wordt men donor. In 1998 werd een soortgelijk formulier aan alle Nederlanders gestuurd, maar de meerderheid heeft dit nooit teruggestuurd.

Uit een enquÍte is gebleken dat de meerderheid van de Nederlanders echter welwillend tegenover orgaandonatie staat. Het NGIZ ziet daarom grond voor een ander systeem.