Duitsland wil gekaapte vliegtuigen legaal neerhalen

In Duitsland wil men als antwoord op de aanslagen van 11 september een wet invoeren die het mogelijk maakt om gekaapte vliegtuigen legaal uit de lucht te kunnen schieten. De minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily heeft een wetsvoorstel ingediend omdat ook Duitsland met mogelijke terreurdreigingen te maken kan krijgen. Vrijdag werd het wetsvoorstel in de Bundestag behandeld. In het wetsvoorstel staat onder andere dat het neerschieten legaal is en de verantwoordelijkheid niet bij de legerpiloot maar bij de politiek ligt.

Het wetsvoorstel wordt door zowel de regering als de oppositie gesteund. Wel eisten oppositiepartij CDU/CSU dat de grondwet wordt aangepast zodat de verantwoordelijkheid van het neerhalen van een vliegtuigen en het maken van onschuldige slachtoffers grondwettelijk zou zijn.

Verder wil de Duitse regering veiligheidsagenten aan boord van vliegtuigen om zo ook terreuraanslagen te voorkomen. De minister zei dat er over het aantal agenten en hun bewapening uit veiligheidsoverwegingen geen informatie wordt vrijgegeven.