Opgeblazen bus naar Den Haag

ZAKA, de IsraŰlische organisatie bestaande uit vrijwilligers die na een bomaanslag de lichaamsdelen van verscheurde slachtoffers verzamelen, is van plan binnenkort een ontplofte bus naar Den Haag te brengen. De bus moet worden tentoongesteld in de buurt van het Internationale Gerechtshof, waar 23 februari de zaak van de IsraŰlische veiligheidsmuur begint.

De IsraŰlische krant Ha'aretz meldde vrijdag dat het gaat om een bus van lijn 32. De bus werd op 18 juni 2002 door de Hamas opgeblazen toen het op weg was van de wijk Gilo naar het centrum van de stad. Bij die aanslag werden negentien mensen gedood en raakten zeventig mensen gewond. Veel slachtoffers waren middelbare scholieren.

Volgens de woordvoerder van ZAKA, Zelig Feiner, is het niet de bedoeling een politiek statement te maken. Arabische landen willen dat het Internationale Gerechtshof de veiligheidsmuur veroordeelt, die IsraŰl bouwt om de terroristen buiten de deur te houden. ZAKA wil juist aandacht vragen voor het werk dat zijn organisatie doet.

ZAKA werd in 1995 opgericht door orthodoxe joden. Het is een niet-politieke organisatie die zich tot taak heeft gesteld om eerste hulp te verlenen aan slachtoffers van terreur en verkeersongelukken en andere situaties waar urgente medische hulp nodig is. Ook de identificatie van terreurslachtoffers behoort ook tot hun bezigheden. De organisatie bestaat uit zo'n 900 speciaal opgeleide vrijwilligers die voortdurend paraat zijn en zich, vaak met gevaar voor eigen leven, inzetten bij reddingsacties van IsraŰlische burgers en soldaten, ongeacht religie, huidskleur of ras.

Het ZAKA heeft geassisteerd bij het redden van mensen na de terroristische aanval op het World Trade Center in New York op 11 september 2001, de aanslag op het Israelische hotel in Mombasa (Kenia) en geholpen bij de identificatie van de IsraŰlische astronaut Ilan Ramon z.l. die om het leven kwam bij de ramp met de Columbia Space Shuttle.

Met het tentoonstellen van de bus wil ZAKA aan de wereld laten zien wat het belang van het hekwerk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in IsraŰl moet zijn standpunt nog bepalen. Het dagblad The Jerusalem Post meldde dat het ministerie het idee eerder verworpen heeft, omdat dat schade zou berokkenen aan IsraŰls internationale imago en het toerisme. De vereniging van terreurslachtoffers zou tegen het plan zijn.