GeenStijl: 'Voorrondes Songfestival doorgestoken kaart'

fyful, Johnie, dark4ever, RolfX, Reinier, Eric en Zody hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Weblog Geenstijl meldt dat de voorrondes van het Nationale Songfestival doorgestoken kaart zijn. In de voorrondes strijden kandidaten voor een plekje in de grote finale op 22 februari. In deze finale zal een vakjury bepalen wie Nederland op 12 mei op het Europese Songfestival in Istanboel gaat vertegenwoordigen.

De winnaars uit de voorrondes worden door zowel de televisiekijker als de vakjury gekozen. Televisiekijkers kunnen op hun favoriete kandidaat stemmen door een bepaald nummer te bellen of te sms-en. Terwijl de televisiekijkers nog kunnen stemmen, zitten de deelnemers alweer in de auto op weg naar huis en hebben ze de prijsuitreiking al achter de rug.

Ingewijden hebben tegenover GeenStijl verklaard dat er tijdens de voorrondes gerommeld wordt met de uitslag. Artiesten die het niet erg vinden om de nodige euro's in hun carriŤre te investeren, kunnen stemmen kopen om zo tot de finale door te dringen. Voor 1600 euro verstuurt een speciale sms-computer bijvoorbeeld in ťťn klap 2500 stemmen.

Verder wordt de uitslag van de voorrondes niet rechtstreeks uitgezonden. Zo kon de kijker afgelopen donderdag nog bijna een uur lang per sms (40 eurocent per bericht) of telefoon (45 eurocent per minuut) stemmen, terwijl de uitslag al lang bekend was. De manager van ťťn van de deelnemers vertelt aan GeenStijl dat hij nog steeds verbijsterd is. "Ik zat allang met de artiest in de auto op weg naar huis, terwijl de mensen in het land hun voorkeur nog aan het doorbellen en sms'en waren."

Afgelopen donderdag begon de tweede voorronde van het Nationaal Songfestival om 20.25 uur, iets na 22:00 uur stonden de artiesten en het aanwezige publiek met de uitslag op zak alweer buiten. Ondertussen stonden de lijnen nog open en kon er tot 22.50 uur worden gestemd.

De winnaar van de tweede voorronde werd pas na de programma's E.R. en het Sportjournaal uitgezonden. Gedurende zo'n 50 minuten stemmen vele nietsvermoedende Nederlanders voor 40 dan wel 45 eurocent per minuut terwijl de uitslag al vast staat. Verder stond in bijna alle televisiegidsen dat het een 'rechtstreeks' verslag betrof vanuit de Pepsi-Stage.

Een woordvoerder van de TROS zegt over het 'doorstemmen': "We hebben tijdens de uitzending van E.R. een paar keer netjes een balk in beeld gebracht waarop stond dat het stemmen op een bepaald moment afgelopen was. Het klopt dat de uitzending niet live was, maar laat ik het zo zeggen: we hebben ook niet verteld dat het niet live was." Hij voegt hier aan toe: "Als mensen dan toch nog stemmen, moeten ze het zelf weten."