Mogelijk crisis door migrantenstemrecht België

In België dreigt een politieke crisis over het voorstel om stemrecht te geven aan niet-Europese migranten. Het gaat om stemrecht op lokaal niveau, voor gemeenteraadsverkiezingen. Regeringspartij VLD (liberalen) kan mogelijk uit de coalitie stappen, als de regering mocht besluiten het stemrecht voor migranten in te voeren. De Belgische premier Guy Verhofstadt, ook VLD, probeerde vandaag de gemoederen te bedaren.

VLD-partijvoorzitter Karel De Gucht zei gisteren dat de VLD uit de regering stapt als de meerderheid van de leden dat wil. Volgend weekend beslissen de partijleden tijdens een congres of ze het migrantenstemrecht een crisis waard vinden. Tijdens de coalitiebesprekingen is indertijd vastgelegd dat dat geen reden voor een crisis zou mogen zijn, maar inmiddels is de sfeer veranderd. De Gucht zegt het kabinet te zullen opblazen als het congres dat wil.

In tegenstelling tot Nederland kent België nog geen gemeentelijk stemrecht voor migranten. De meerderheid van de Vlamingen is tegen, terwijl de Waalse partijen voorstander zijn. Samen met de Vlaamse socialisten kunnen ze het migrantenstemrecht invoeren.

Voorstanders van het migrantenstemrecht beweren dat de integratie beter zal verlopen wanneer het stemrecht er komt. Tegenover het VRT-Journaal wees De Gucht gisteren op Nederland en Duitsland. In Nederland, waar migranten stemrecht hebben, is volgens hem de integratie ''totaal mislukt'', terwijl in Duitsland, dat het stemrecht niet kent, de integratie veel beter verloopt.