Mogelijk verbod baarden Franse leerlingen

Jumperke attendeerde ons via de newssubmit op het volgende:

In Frankrijk is verwarring ontstaan over de nieuwe wet die religieuze symbolen op openbare scholen moet verbieden. De Franse minister van Onderwijs merkte gisteren op dat ook een baard hier onder kan vallen, wanneer deze wordt beoordeeld als een uiting van religie. Minister Luc Ferry deed zijn opmerkelijke uitspraak over eventuele maatregelen tegen bebaarde leerlingen in een debat over de voorlopige tekst van de wet.

Tijdens de discussie zei hij tegen een vertegenwoordiger van de communistische partij, die vroeg hoe het zat met leerlingen met een baard; "Zodra het een uiting van religie is en het voldoet aan de criteria, zal het ook onder de wet vallen."

Fundamentalistische moslimmannen dragen baarden uit gehoorzaamheid aan Mohammed, die dit volgens hen opgedragen heeft. Ook de religieuze Sikhs, waarvan er zo'n 5.000 in Parijs wonen, dragen baarden omdat zij hun haar niet mogen laten knippen. Overigens zouden zij van de minister eventueel wel een bescheiden tulband mogen blijven dragen. Terwijl sommige leden van de regerende partijen inmiddels overwegen om geen steun meer te verlenen aan de nieuwe wet, noemden anderen de plannen "een frisse wind voor de fundamentalisten". Wereldwijd is er veel kritiek op de Franse plannen, deze zouden volgens commentaren onlogisch en tegen de godsdienstvrijheid zijn.