Rel in SA om vrouwen zonder hoofddoek

In Saoedi-ArabiŽ heeft vorige week een aantal Saoedische vrouwen zich zonder sluier getoond aan mannen. Dit gebeurde tijdens het economisch forum in de Saoedische stad Jeddah. De vrouwen zaten daar wel middels een scherm gescheiden van de mannen, maar konden de mannenafdeling zonder problemen betreden.

De openingstoespraak werd ongesluierd gehouden door Saoedi-ArabiŽs leidende zakenvrouw, Lubna Olayan. Haar foto zonder hoofddoek werd door plaatselijke kranten afgedrukt. Dat lijkt een teken van een zekere liberalisering in het Arabische land, waar de ultrapuriteinse wahabitische stroming van de islam dominant is.

Maar gisteren haalde de groot-mufti van Saoedi-ArabiŽ, sjeik Abdel Aziz bin Abdullah al-Sheikh, fel uit naar deze ,,slechte'' vrouwen. Volgens deze hoogste islamitische rechtsgeleerde mogen vrouwen die niet de door de shari'a vereiste hoofddoek dragen niet met mannen samenzijn, '' het is ongeoorloofd'', zei hij. ,,Door dat scherp af te keuren waarschuw ik tegen de onzalige gevolgen van dergelijk schandelijk gedrag in het land van de twee heilige plaatsen'' De organisatoren van het forum moeten volgens de groot-mufti ''de straf van God vrezen''.

In Saoedi-ArabiŽ heeft kroonprins Abdullah de laatste tijd herhaaldelijk hervormingen beloofd. Maar de conservatieve geestelijkheid ligt daarbij dwars. Sjeik Abdel Aziz zei gisteren nog eens dat ,,de Saoedische leiders de shari'a toepassen en op dit pad blijven''.