Zwijndrecht plaatst uitleg bij 'Turk'

De gemeente Zwijndrecht heeft een aangepast straatnaambordje neergehangen bij de straat 'Turk'. Vorig jaar klaagde de Marokkaanse schrijver Mohammed Benzakour over de naam. Hij vond dat er van de straatnaam een beledigende, aanstootgevende werking uitgaat naar de Turkse gemeenschap als geheel. Vooral jonge Turken die er wonen zouden er last van hebben, bijvoorbeeld als ze bij een sollicitatie opgeven waar ze wonen. De term Turk zou volgens Benzakour in het algemeen spraakgebruik een negatieve lading in zich dragen.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht liet indertijd weten de naam niet te wijzigen. De straatnaam heeft een historische achtergrond, 'Turk' is een voormalig tuinbedrijf dat daar vroeger was gevestigd. Zwijndrecht was wel bereid die uitleg in kleine lettertjes onder de straatnaam te voegen. Dat heeft men gisteren gedaan.

BenzakourBenzakour kon bij het ophangen van de uitlegbordjes niet aanwezig zijn. In een reactie liet hij weten het een ''sympathieke actie'' van de gemeente te vinden. Maar de gemeente Zwijndrecht ''komt niet tegemoet aan de bezwaren'', zo meent hij.

Nederlandse Turken die aan de 'Turk' wonen lieten vorig jaar in een reactie weten niet te begrijpen waar Benzakour zich druk over maakte.