NASA brengt foto uit van landerplatform Mars

De Marsrover Spirit heeft een foto gemaakt van het nest wat hij verlaten heeft, en toont een mooie foto van het landingsplatform. De NASA zegt dat ze de kleuren gewijzigd hebben maar dat wetenschappers nog niet weten wat de werkelijke kleuren van de Martiaanse bodem zijn.

De rover staat nu bij de steen die ze Adirondack genoemd hebben, om daar een gat in te schuren. Helaas verhindert het slechte weer boven de radiotelescoop in Canberra, Australië, communicatie tussen de planeet Aarde en de planeet Mars.

NASA wetenschappers zeggen de kleuren calibratieschijf - ook wel bekend als de sundial - gebruikt te hebben om de kleuren aan te passen zodat het een dichte benadering is van de kleur van het oppervlak van Mars. Desalniettemin moeten missie-wetenschappers verdere berekeningen doen voordat ze een afbeelding kunnen produceren die werkelijk Mars' echte kleur toont.

Jim Bell, hoofdgeleerde van de panoramische camera aan boord van de Spirit zegt dat de afbeelding de trots toont die meegebracht is met de prachtige missie en de hardware die ons naar Mars heeft gebracht. Ook missie ingenieur Randel Lindemann noemt het een fantastische afbeelding.

De afbeelding echter toont tekenen van kleurveranderingen om Mars zoveel mogelijk op zijn ware kleur te laten lijken. Het normaal hemelsblauwe NASA-logo is in een modderig rood veranderd, en de blauwe bindertjes om de kabels zijn veranderd in roze. Of een eventuele hemelsblauwe lucht ook meeveranderd is in modderig rood wil de NASA niks over zeggen. Klik hier om de high-resolution foto te bekijken.


Het landerplatform van de Spirit (Afbeelding: NASA)