Mogelijke storingen door zonnewind verwacht

Zet de kaarsen en je zaklamp maar klaar. Vrijdag zal een enorme hoeveelheid geladen deeltjes van de zon de aarde bombarderen. Mogelijk worden hierdoor satellietverbindingen onderbroken, en het vormt een groot gevaar voor elektriciteitsnetwerken op aarde. Dit meldt de NASA vandaag, aldus vele kranten.

De stormwind is uitgeblazen door een zonnevlek op de zon, genaamd sunspot 484, en heeft zich in een positie geroteerd die precies op de Aarde wijst. Zonnevlekken zijn koelere delen op de zon waar veel magnetische energie opwelt. De zonnevlek veroorzaakte woensdag om 9:00 een uitbarsting van een enorme hoeveel energetische deeltjes die richting de aarde vliegen.

Er wordt verwacht dat de storm vrijdagavond de aarde bereikt. Er wordt verwacht dat dit spectaculaire aurora's in Europa en de noordelijke delen van de VS zal veroorzaken.

De zonnestorm vormt een potentiŽel gevaar voor communicatiesatellieten en elektriciteitsnetwerken. In 1997 werd een AT&T Telestar 401 satelliet die TV-signalen doorgaf uitgeschakeld door een zonnewind. In mei 1998 werd de PanAmSat's Galaxy IV uitgeschakeld. Deze satelliet werd gebruikt voor de luchtvaart.

In 1989 werd door een uitbarsting beveiligingsmechanismen in de Canadese elektriciteitscentrale Hydro-Quťbec vernietigd. Hierdoor zat Quťbec negen uur zonder stroom. De storing verspreidde zich toen bijna tot het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk, wat een grotere storing had kunnen veroorzaken.