FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 oktober 2003

Schapen blaten als ze bang zijn

Onderzoek heeft aangetoond dat schapen blaten als ze bang of gestresst zijn. Dit hebben Amerikaanse wetenschappers dinsdag bekend gemaakt. Dit meldt de nieuwssite Reuters woensdag.

De vinding kon worden aangetoond na een diepgaand onderzoek door Teagasc, de agriculturele onderzoeksorganisatie van de Ierse overheid.

Het onderzoek werd geleid door Dr. Mark Feinstein, een expert in bioakoestiek. Hij isoleerde lammetjes van de moeder en onderzocht het geluid dat de schapen maakten. Het bleek dat ze blaatten.

Onderzoek naar de akoestiek van het blaat-geluid leerde dat er kleine timbralen in voorkwamen. De hoogte of luidheid van de blaat veranderde niet. Hieruit blijkt dat schapen met elkaar communiceren als ze bang zijn, doormiddel van een blaat waarin enkel de timbralen veranderen.

Veel zelfmoorden bij leger VS in Irak

Levitation stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Het bestaan van de Amerikaanse soldaat in Irak valt niet mee, het is oncomfortabel en het verblijf in het land duurt langer dan veel soldaten hadden verwacht. Hierdoor kunnen psychische problemen bij de soldaten verergeren. De laatste maanden hebben al zeker 13 soldaten zelfmoord gepleegd, naar de dood van enkele andere soldaten wordt nog onderzoek gedaan. Eind september zijn er bovendien al 478 soldaten met geestelijke problemen naar huis gestuurd.

In totaal zijn er sinds het begin van de oorlog 393 militairen in Irak omgekomen. Een derde daarvan kwam om door ziekte, ongelukken, moord of zelfmoord. De gevallen van zelfmoord zijn vaak moeilijk terug te vinden in de statistieken, zij worden vaak geregistreerd als slachtoffers van 'niet-vijandelijk vuurwapenschot'.

De soldaten hebben het zwaar en wapens zijn overal voor handen. 'Er is maar ťťn seconde nodig om je wapen te trekken, tegen je hoofd te zetten en over te halen', aldus psychiater Elspeth Cameron Ritchie. Ritchie helpt bij een onderzoek naar zelfmoorden onder militairen in Irak. Het Pentagon is al sinds juli bezig met onderzoek naar mogelijke zelfmoorden onder haar mensen.

De omvang van het probleem kwam echter pas vorige week naar buiten. Toen werd duidelijk dat een speciaal team voor geestelijke gezondheidszorg naar Irak was gestuurd om te onderzoeken wat de invloed van stress en de duur van de uitzendingen is op psychische problemen en zelfmoorden onder de Irak-gangers.

Marokko verwerpt VN-ultimatum

Marokko verwerpt een VN-ultimatum om vůůr het eind van dit jaar een vredesplan voor de Westelijke Sahara te accepeteren. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties had eerder gezegd dat de Marokkaanse regering het vredesplan vůůr 1 januari moet accepteren. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker heeft het plan opgesteld.

De kwestie draait om het deel van de Westelijke Sahara dat in 1975, nadat Spanje zich terugtrok uit het gebied, door Marokko werd bezet. Het Polisario Front vecht sindsdien tegen Marokko voor de onafhankelijkheid van het gebied.

Wannneer het plan van Baker uitgevoerd zou worden, dan zou de Westelijke Sahara een semi-autonoom deel van Marokko voor een overgangsperiode van vier tot vijf jaar worden. Via een referendum zouden de bewoners dan kunnen beslissen over onafhankelijkheid, een semi-autonome status of integratie in Marokko.

Als Marokko het plan afwijst, waar het nu wel op lijkt, wordt de hele kwestie terugverwezen naar de VN-Veiligheidsraad. Marokko wil volgens waarnemers absoluut geen referendum en weigert zijn zeggenschap over de regio op te geven.

IsraŽl gaat door met bouwen van muur

De dinsdag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen resolutie, waarin wordt geŽist dat IsraŽl stopt met het bouwen van een muur langs Palestijnse gebieden, zal niet worden opgevolgd door IsraŽl. Dat liet vice-premier Ehud Olmert woensdag weten. Volgens hem wordt de aanleg van de versperring voortgezet om IsraŽl te beschermen tegen Palestijnse zelfmoordaanslagen.

De resolutie werd aangenomen met 144 stemmen vůůr en 12 onthoudingen. Vier landen stemden tegen: de Verenigde Staten, IsraŽl, Micronesia en de Marshall-Eilanden.

De Algemene Vergadering kan niet meer doen dan de mening van de internationale gemeenschap uitdrukken, terwijl de Veiligheidsraad sancties kan opleggen om naleving van het internationaal recht af te dwingen.

Uitslagen CL (22/10/03)

Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Champions League van vanavond.

Uitslagen Champions League (22/10/03)

Groep E
VfB Stuttgart - Panathinaikos (2-0)
Glasgow Rangers - Manchester United (0-1)

Groep F
Olympique Marseille - FC Porto (2-3)
Real Madrid - Partizan Belgrado (1-0)

Groep G
Chelsea - Lazio Roma (2-1)
Sparta Praag - Besiktas (2-1)

Groep H
Ajax - Celta de Vigo (1-0)
AC Milan - Club Brugge (0-1)


Stand Groep E

1VfB Stuttgart320165-3
2Manchester United320167-2
3Glasgow Rangers 311143-3
4Panathinaikos301211-8

Stand Groep F

1Real Madrid330098-3
2FC Porto311145-6
3Olympique Marseille310237-7
4Partizan Belgrado301211-5

Stand Groep G

1Chelsea320163-3
2Lazio Roma311145-4
3Sparta Praag311144-4
4Besiktas310133-4

Stand Groep H

1Ajax320163-1
2Club Brugge311142-3
3AC Milan311141-1
4Celta de Vigo302121-2

Gen dat puberteit veroorzaakt ontdekt

De ontdekking van een gen kan de ontwikkeling van medicijnen tegen ontwikkelingsstoornissen in de puberteit versnellen. Het gen werd ontdekt door wetenschappers in het Masschusetts General Hospital in Boston.

Het gen GPR54 lijkt de hormonale activering teweeg te brengen dat jonge mensen in hun puberteit brengt. Bij sommigen gebeurt dit heel vroeg, en bij sommigen heel laat. Met name bij jonge mensen met ondergewicht of bij mensen die op zeer jonge leeftijd intensief sporten kunnen er mutaties aan het gen optreden. De puberteit treedt bij deze mensen pas in het einde van de tienerjaren op.

Als het gen niet goed werkt, kan dit tot gevolg hebben dat men nooit in de pubertijd komt, en ook nooit volwassen wordt. Mensen die aan idiopathisch hypogonadotropische hypogonadisme lijden (1 op de 50.000 mensen), ervaren in het geheel geen puberteit.

De afwijking werd altijd behandeld met het hormoon GnRH dat in pulsjes met een pomp onder de huid geÔnjecteerd werd. Met de nieuwe ontdekking kunnen makkelijker toe te dienen medicijnen gemaakt worden die het gen GPR54 versterken. Ook kan men door de ontdekking een medicijn ontwikkelen waarmee men prostaatkanker kan behandelen. Hierbij wordt het gen juist geblokt, zodat de zwelling van de tumor veroorzaakt door testosteron verminderd wordt.

Uitslagen Champions League (22/10/03)

Vanavond werden de overige derde poulewedstrijden in de Champions League afgewerkt. Ajax speelde vanavond tegen Celta de Vigo, in de ArenA werd benauwd met 1-0 gewonnen. Hieronder vind je de uitslagen en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Champions League (22/10/03)
Groep E
VfB Stuttgart - Panathinaikos (2-0)
Glasgow Rangers - Manchester United (0-1)

Groep F
Olympique Marseille - FC Porto (2-3)
Real Madrid - Partizan Belgrado (1-0)

Groep G
Chelsea - Lazio Roma (2-1)
Sparta Praag - Besiktas (2-1)

Groep H
Ajax - Celta de Vigo (1-0)
AC Milan - Club Brugge (0-1)

Tussenstanden Champions League (na 22/10/03)
Groep E
Pos.ClubAPV-T
1. VfB Stuttgart 365-3
2. Manchester United 367-2
3. Glasgow Rangers 343-3
4. Panathinaikos 311-8

Groep F
Pos.ClubAPV-T
1. Real Madrid 398-3
2. FC Porto 345-6
3. Olympique Marseille 337-7
4. Partizan Belgrado311-5

Groep G
Pos.ClubAPV-T
1. Chelsea 363-3
2. Lazio Roma 345-4
3. Sparta Praag 344-4
4.Besiktas333-4

Groep H
Pos.ClubAPV-T
1. Ajax 363-1
2. Club Brugge 342-3
3. AC Milan 341-1
4. Celta de Vigo 321-2


Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!

Uitslag Ajax - Celta de Vigo

Ajax speelde vanavond de derde poulewedstrijd in de Champions League thuis tegen Celta de Vigo. Ajax won benauwd met 1-0.

Ajax - Celta de Vigo 1-0 (0-0)
53' Ibrahimovic 1-0

Geel: CŠceres, Milosevic, Giovanella, Juanfran, Jesuli (allen Celta)

Ajax: Lobont, Trabelsi (De Jong/64), Pasanen, Van Damme, Maxwell, Pienaar, GalŠsek, Sneijder, Van der Vaart (Mitea/39), Sonck (Yakubu/80), Ibrahimovic

Celta de Vigo: Pinto, Velasco, Sylvinho, CŠceres (Angel/85), Berizzo, Luccin, Giovanella (Catanha/81), Juanfran, Jesuli, Mostovoi, Milosevic

Tussenstand Groep H

1Ajax320163-1
2Club Brugge311142-3
3AC Milan311141-1
4Celta de Vigo302121-2

[update] 'Terreuraanslag in Nederland verijdeld'

Met de arrestatie van vijf mensen is mogelijk een terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Dat heeft het OM vandaag laten weten.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte het landelijk parket in Rotterdam over deze zaak. Verdere bijzonderheden zijn nog niet bekend gemaakt.

Update 19:02

De aanhoudingen zijn verricht in onder meer Amersfoort, Amsterdam, Schiedam en Den Haag. Eťn van de vijf is inmiddels vrijgelaten wegens onvoldoende verdenking. De overige vier zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Bij huiszoekingen nam Justitie onder andere computers, diskettes, videobanden en cassettes in beslag. Verder werden een vals paspoort en een vals rijbewijs aangetroffen.

Update 20:58

Officier van Justitie Frielink van het Landelijk Parket heeft gezegd dat de achtergrond van de arrestanten wordt gezocht in de richting van een radicaal moslimnetwerk. De vier verdachten die nu vastzitten worden verdacht van voorbereiding van een ontploffing, deelneming aan een criminele organisatie en het vervalsen van documenten.

Het is niet bekend waar ze precies de aanslag wilde plegen. Wel dat het om een bomaanslag zou gaan.

Gewapende man dwingt echtgenote te strijken

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Franse bouwvakker is door een rechtbank in Saint-Etienne veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Hij kreeg deze opgelegd omdat hij zijn vrouw een pistool tegen de slaap drukte om haar zo te dwingen zijn overhemden te strijken.

De advocaat van de man had voor vrijspraak gepleit met het argument dat de vrouw het voorval alleen maar gebruikte om meer uit de scheiding te halen.

"Geen hasjverkoop aan buitenlanders"

sieb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Donner van Justitie heeft gezegd dat hij de verkoop van softdugs aan buitenlanders wil verbieden. Coffeeshops zouden alleen nog maar wiet en hasj aan Nederlanders mogen verkopen. Donner deed deze uitspraak in Berlijn. Duitsland heeft al langer forse kritiek op het Nederlandse drugsbeleid.

Donner wil nu dat bezoekers van een coffeeshop voortaan hun paspoort moeten laten zien. Om het drugstoerisme in de grensstreek tegen te gaan, worden mogelijk gemeenschappelijke Nederlandse/Duitse politiepatrouilles ingesteld.

Jongen lichtgewond na botsing met trein

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 14-jarige jongen uit Bovenkarspel heeft dinsdag een aanrijding met een trein vrijwel zonder kleerscheuren overleefd. Hij heeft alleen een paar oppervlakkige wonden in het gezicht en een pijnlijke rug opgelopen.

De jongen fietste op het linkerfietspad van De Middend in Grootebroek. Aan die kant heeft de spoorwegovergang geen bomen, zodat de jongen zomaar het spoor op kon fietsen. Juist op dat moment kwam er een trein aan, die de jongen aanreed.

Aangezien de trein het station naderde, reed deze al langzaam. Slechts de achterkant van de fiets werd geraakt. Wel heeft het treinverkeer tussen Hoogkarspel en Bovenkarspel/ Grootebroek een half uur stilgelegen.

Van Bommel op tijd fit

De clubarts van PSV Cees-Rein van den Hoogenband heeft verklaard dat Mark van Bommel de wedstrijd tegen Ajax het komend weekend zal kunnen spelen.

Uit de resultaten van een nieuw onderzoek blijkt dat Van Bommel een liesbreuk heeft. Op de foto's was niets ernstigs te zien. De clubarts ziet dan ook geen beletsel voor de middenvelder om te spelen zondag.

Van Bommel had op de training deze week nog wel flink last van zijn kwetsuur.

Grand Prix of Festival?

De Nurburgring heeft een probleem, want op 30 mei staan twee grote evenementen op de kalender. Het eerste is natuurlijk de Grand Prix.

Het andere evenement is ook geen kleine; Rock Am Ring, een groot rockfestival dat altijd in het pinksterweekend wordt gehouden. Jaarlijks komen er meer dan 100.000 bezoekers op het evenement af.

Het is afwachten wat de oplossing zal zijn, want er mag vanuit gegaan worden dat Rock Am Ring al bezig is met het boeken van bands. Aan de andere kant heeft Bernie Ecclestone voldoende geld en macht om zijn poot stijf te houden.

"Dubbele nationaliteiten aan banden"

Het CDA wil dat het kabinet een stokje gaat steken voor dubbele nationaliteiten van allochtone kinderen die in Nederland geboren worden. De wet zou moeten voorkomen dat kinderen ook de nationaliteit van het geboorteland van de ouders krijgen.

Aanleiding hiervoor is volgens CDA-kamerlid Sterk de zorgelijke situatie bij bijvoorbeeld Marokkaanse meisjes, die op zeer jonge leeftijd tegen hun zin worden uitgehuwelijkt.

"Ze hebben weliswaar naast de Marokkaanse ook de Nederlandse nationaliteit, maar de Nederlandse staat kan niets voor hen doen omdat zij daar onder de Marokkaanse wet vallen", aldus Sterk, die haar voorstel volgende week gaat presenteren.

De uitvoering van het plan zal niet meevallen, allochtone ouders kunnen immers gewoon bij het consulaat van bijvoorbeeld Marokko de nationaliteit van dat land voor hun kinderen aanvragen.

Stopt Ford met autosport?

Door de slechte economie zit Ford in een moeilijk parket. Aan de ene kant pompen ze veel geld in de autosport en aan de andere kant worden mensen ontslagen in (onder andere) Genk, BelgiŽ.

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Jost Capito, sportdirecteur, verwacht dat er binnen 4 weken een beslissing zal vallen over de toekomst van het bedrijf in de autosport: "We kunnen niet miljoenen investeren in de sport, en aan de andere kant mensen ontslaan. Maar aan de andere kant stimuleert de sport de autoverkoop, en zullen er ook ontslagen vallen als de verkoop nog verder terugvalt."

"Op dit moment zit Ford in een moeilijke fase, en moeten we gaan zoeken naar mogelijke besparingen. Het budget voor de autosport is er daar ťťn van. De autosport is ontstaan uit passie, maar nu niet te rijmen met de ontslaggolf. Aan mij is de taak om aan de directie duidelijk te maken wat het belang van de autosport is voor het Ford concern, en dat is zeer lastig te onderbouwen."

Singer/songwriter Elliott Smith (34) dood

Kozzmic, QyRoZ en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse zanger en songwriter Elliott Smith is gisteren op 34-jarige leeftijd overleden. Het gerucht gaat dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd, maar dit is nog niet bevestigd.

Elliott Smith werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn nummer "Miss Misery?" uit de film Good Will Hunting. Dit lied leverde hem in 1997 een nominatie voor een Academy Award op. Elliott was bezig aan zijn nieuwe album "A Basement On the Hill", dat hij eind dit jaar zou voltooien.

Diana voorspelde in brief eigen dood

McGuyver en CeniuZ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

diana Volgens Diana's Butler Paul Burrell heeft de prinses haar eigen dood voorspeld. In een handgeschreven brief zou ze over een moordcomplot geschreven hebben.

De brief zou tien maanden voor het fatale ongeluk, waarbij Diana, haar vriend Dodi en de chauffeur omkwamen, zijn geschreven. Zo schreef ze: Deze fase in mijn leven is de gevaarlijkste... XXX is bezig een zogenaamd ongeluk voor te bereiden met mijn auto, een remdefect en zwaar hersenletsel, om zo de weg voor Charles vrij te maken om te trouwen.(Oktober 1996).

In de brief zou volgens de 'Daily Mirror' ook de naam van de schuldige staan, maar om juridische redenen wilde de krant de naam niet publiceren. Waarom Burrell de brief zo lang heeft achtergehouden is nog onduidelijk.

Volgens een handschriftkundige, ingezet door The Times, is de brief geen vervalsing. In de brief bedankt Diana Charles voor het verpesten van haar leven. Vrienden achten het echter onmogelijk dat Diana zo'n brief heeft geschreven en aan Burrell heeft gegeven.

De vader van Dodi, Mohammed al Fayed, is al jaren overtuigd van een moordcomplot op zijn zoon en Diana. Hij vraagt nu om een volledig en openbaar onderzoek naar de dood van beiden. De Engelse en Franse autoriteiten melden dat er geen plannen zijn voor een onderzoek.

Grootste zonnevlek sinds jaren ontstaan


Op de zon is de grootste zonnevlek sinds jaren ontstaan. De zonnevlek "sunspot 484" ontstond vier dagen geleden, en is nu net zo groot als Jupiter. De beelden en observaties zijn gemaakt door de SOHO telescoop van de NASA.


Hier is te zien hoe de zonnevlek groter wordt in 4 dagen tijd

Zonnevlekken worden veroorzaakt door gigantische zonnevlammen op het oppervlakte van de zon. Nabij de zonnevlek ontstond 19 oktober een X-Class explosie die een "coronal mass ejection" de ruimte inslingerde. De uitbreidende wolk kan een tegen het geomagnetisch veld van de aarde botsen waardoor er aurora's ontstaan, het zogenaamde noorder- en zuiderlicht. De zonnevlek is duidelijk met het blote oog te zien, echter hiervoor is bescherming van de ogen vereist omdat het felle licht deze kan beschadigen.

Voorspellers zeggen dat er binnen korte tijd nog een grote zonnevlek zal ontstaan in het zuidoosten van de zon. De actieve regio's bevinden zich aan de zichtbare kant van de zon, en er zijn de komende twee weken nog verdere grote uitbarstingen mogelijk.

Denneboom naar Willem II

Romano Denneboom speelt met directe ingang voor Willem II

Na sterke geruchten over een vertrek van de speler bij SC Heerenveen volgt vandaag het bericht dat Romano Denneboom de rest van het seizoen op huurbasis speelt bij Willem II.

Romano Denneboom is de door trainer Mark Wotte gewenste vervanger voor de laatst naar het Saoedie-Arabische Al Hilal vertrokken Ceesay.

Denneboom stond op slechte voet met SC Heerenveen trainer Foppe de Haan en komt vrijwel niet in de opstelling voor. Dit seizoen speelde hij slechts twee maal.

De 22-jarige geboren Schiedammer speelde sinds 1998 voor SC Heerenveen. In 112 wedstrijden kwam hij tot 23 doelpunten.

Kerken in verzet tegen Rasti Rostelli

De kerken in het Friese Zwaagwesteinde zijn niet blij met de komst van hypnotiseur Rasti Rostelli naar hun dorp. Volgens de gelovigen roept Rostelli, die zaterdag een optreden zal verzorgen, in zijn show de duivel aan.

"Er zit gevaar achter", zo vindt Froukje van de Pas van de Christelijke Gereformeerde kerk. Het management van Rostelli ziet dat anders. De show is "puur entertainment", laat men weten. De eigenaar van de zaal waar Rostelli komt optreden is niet blij met de commotie. Hij kreeg al midden in de nacht een dreigtelefoontje en is het gezeur rondom de hypnotiseur, die ook vorige maand al een show in het dorp gaf, meer dan zat.

Dat bewuste optreden trok destijds 180 mensen. Kerkgangers kwamen dezelfde avond bijeen om de duivel weg te houden. Ook zaterdag zal er mogelijk een bijeenkomst met hetzelfde doel worden gehouden. "De duivel heeft erg veel macht, maar Jezus is nog veel sterker", aldus Van der Pas. Volgens haar komen mensen veel zwakker bij een avond van Rostelli vandaan.

Tien begrafenisgangers dood door rattengif

t1m.nl, McGuyver, Marije, chmod en Djerikp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Chinese provincie Hubei zijn zeker tien mensen overleden nadat ze op een begrafenis een lunch hadden gegeten waar rattengif in zat.

Zhu Fabin nodigde na de begrafenis van zijn vader ruim dertig dorpsbewoners uit voor een lunch. Binnen vijftien minuten stierf de eerste gast. De andere negen overleden aan tafel of op weg naar het ziekenhuis. Zeker 22 mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld, drie van hen bevinden zich nog in kritieke toestand.

Het is nog onbekend of het gif expres of per ongeluk in de lunch terecht is gekomen.

Slachtoffer tien uur zoek na ongeval

Akakuiper, moonflower343 en Djerikp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 21-jarige man uit Putten is maandag tien uur zoek geweest nadat hij met zijn auto ter hoogte van Deventer tegen de vangrail was gereden.

Toen gealarmeerde agenten maadagochtend bij de plaats van het ongeval aankwamen troffen zij een zwaar beschadigde auto aan, maar van de bestuurder ontbrak ieder spoor. Daarop werd de omgeving afgezet, omdat vermoed werd dat de bestuurder zich in de buurt schuil hield. Er werd echter niemand gevonden.

Toen ook de familie van de man een paar uur later nog niets had vernomen, startte de politie opnieuw een zoekactie, waarbij gebruik werd gemaakt van een speurhond. Er werd besloten een helicopter in te schakelen, maar nog voordat die ter plaatse was keek een agent ongeveer 50 meter voorbij de plaats van het ongeval over de brugleuning en zag de man liggen.

In eerste instantie gaf het slachtoffer geen teken van leven, maar toen de agenten dichterbij kwamen riep hij om hulp. De man bleek onderkoeld en is met arm- en beenletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Hij verklaarde in slaap te zijn gevallen en toen tegen de vangrail aangereden te zijn. Omdat er behoorlijk wat rook uit de auto kwam, besloot hij een stuk weg te lopen. Wat er daarna gebeurde kan de man zich niet meer herinneren. De politie vermoedt dat hij over de brugleuning is gevallen en 20 meter lager terecht is gekomen.

Nederlander in Canada vermoord

Akakuiper, joost en ODF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Port Morien in Canada zijn een Nederlander en zijn Canadese vriendin dood aangetroffen in het huis van de vrouw. Vermoedelijk zijn de twee door de man van de vrouw doodgeschoten.

De Nederlander, Paul Sirks, leerde de vrouw via een chat kennen. De echtgenoot van de vrouw kwam echter achter hun relatie toen hij stuitte op correspondentie van de twee. De problemen waren al begonnen nadat de vrouw eerder dit jaar had aangekondigd dat ze met de kinderen van vier en zes jaar naar Delft wilde verhuizen.

De verdachte zit sinds zondagavond vast.

Brandende vrachtwagen in Botlektunnel

Een Katwijkse vrachtwagenchauffeur heeft gisteravond een gevaarlijke situatie in de Botlektunnel in Rotterdam weten te voorkomen, toen hij merkte dat zijn vrachtwagen in brand stond.

De met papier volgeladen oplegger stond in brand. Toen passerende automobilisten hem daarop attent maakten, stopte de chauffeur niet, maar reed eerst de tunnel uit. Daar koppelde hij de oplegger los, waarna de brandweer het vuur kon blussen. Door de brand waren wel drie rijstroken van de zuidbaan van de A15 afgesloten.

Lange file op A12 door dodelijk ongeval

Akakuiper, LIJN-lover en Mike hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wegens een dodelijk ongeval op de A12 richting Den Haag is vanmorgen een lange file ontstaan. Ter hoogte van Nootdorp kwamen rond vijf uur een personenauto en een vrachtwagen met elkaar in botsing, waarbij de bestuurder van de personenauto om het leven kwam.

Als gevolg van het ongeval waren twee rijbanen lange tijd afgesloten. Tegen acht uur kwamen de bergingswerkzaamheden op gang. Rond negen uur stond er tussen Nootdorp en Reeuwijk inmiddels een file van 21 kilometer. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.

Nuna II wint World Solar Challenge

Wimbo, fastar, ik_hier, Akakuiper, Djerikp, Marco1862, brillie, Frank, robwee, ComPeter, ceniuz, Ambrosius, smooth_t en Jackherer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De World Solar Challenge, race voor auto's op zonne-energie, is gewonnen door de Nederlandse zonnewagen Nuna II. De wagen reed in een recordtijd dwars door AustraliŽ heen. In dertig uur legde de auto een afstand van 3010 kilometer af.

Bij de finish had Nuna nog ruim een uur voorsprong op het Australische team Aurora en het Amerikaanse team MIT. De gehele race stond het Nuon Solar Team aan kop.

Het voertuig is ontwikkeld door studenten aan de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij hebben een jaar lang aan de auto gewerkt.

Miljoenenbuit weggerot in moeras

declan en ikke_ook hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in de Amerikaanse staat Alabama heeft afgelopen weekend een grote vondst gedaan. In een moeras kwam een partij bankbiljetten ter waarde van 1,5 miljoen dollar boven water. Helaas bleek het geld, de voormalige buit van een overval op een geldtransport, te zijn weggerot.

Het geld was na de overval in 1995 in het moeras achtergelaten. Na de overval werden de bestuurders geboeid en geblinddoekt achtergelaten. Na onderzoek bleek echter dat zij de actie zelf met een aantal handlangers in scŤne hadden gezet. De bestuurders gingen naar de gevangenis, maar van hun handlangers werd nooit meer iets vernomen en van het geld werd vrijwel niets teruggevonden.

Tot de politie de buit na een telefonische tip terugvond. Veel meer dan een 'partij groene blubber' was er volgens een politieman echter niets meer van over.

Vrouw overleden na val van twaalf hoog

Akakuiper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vermoedelijke ruzie in een flat aan de Loenermark in Amsterdam-Noord heeft vanochtend even voor half acht tot een dode en een zwaar gewonde geleid. Een vrouw viel van twaalf hoog naar beneden en was op slag dood. Het is niet duidelijk of zij gevallen, gesprongen of geduwd is. De politie vond ook een man met steekwonden in de flat. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht en zijn toestand is nog onbekend.

Waarschijnlijk gaat het om een ruzie in relatiesfeer. Het is echter nog onduidelijk wat zich heeft afgespeeld.

[update] Miljoenenjacht verdwijnt toch niet van tv

-Frankie- en Sagittarius hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Postcodeloterij Miljoenenjacht verdwijnt van de buis. Het TROS-programma moet stoppen van Minister Donner. Volgens hem is het programma in strijd met de vergunning die er is afgegeven aan de Postcodeloterij. "De manier van werven van deelnemers is in strijd met het deelnemersreglement waarvoor de vergunning is afgegeven. Het gaat daarbij vooral om nieuwe deelnemers die extra prijzen kunnen winnen. Dat mag niet, want iedereen moet evenveel kans hebben", aldus een woordvoerster van Justitie.

Het is al het tweede programma in korte tijd dat een verbod krijgt. Beide zijn van producent Endemol. Eerder moest ook 'Casino Kings' al stoppen. Endemol, dat het programma produceert, TROS en de Nationale Postcode Loterij hebben alle drie laten weten door te willen gaan met het programma. Op 5 november heeft de loterijdirectie een gesprek met het ministerie van Justitie, vertelt Lisette Schoone, woordvoerster van de Postcode Loterij. "Dan zal duidelijk worden hoe we het programma moeten aanpassen om het volgend jaar weer te kunnen brengen", aldus Schoone.

Dat de Miljoenjacht moet stoppen is extra zuur omdat er veel mensen naar kijken. Twee weken geleden trok de uitzending ongeveer twee miljoen kijkers.

UPDATE

RTL Boulevard meldt nu toch weer dat de miljoenenjacht niet stopt. Het gaat alleen om een onderdeel van het programma dat moet stoppen. Het gaat om een schaduwspel met koffertjes. Mensen die nog geen lid waren van de Nationale Postcode Loterij konden een formulier opsturen om lid te worden en zodoende kans te maken op meer prijzen dan de mensen die al lid waren.

Het verschil maken tussen mensen die lid zijn en geen lid zijn mag dus niet. Volgens het ministerie mag dit onderscheid niet worden gemaakt. Volgens de Postcode Loterij gaat het om een verschil van interpretatie, maar zal dit in een nieuwe reeks van Miljoenenjacht niet meer voorkomen.

'THC-percentage wiet zorgwekkend'

De hoeveelheid van THC in cannabis neemt soms zorgwekkende vormen aan, zo zegt het Europees Drugsobservatorium (EMCDDA) in zijn jaarverslag. Normaal gesproken bevat een jointje 5 tot 10% Tetra-Hydro-Cannabinol (THC), het middel waar je stoned van wordt. Onderzoek heeft echter aangetoond dat cannabis soms tot 30% THC bevat.

Volgens het EMCDDA leidt de hoge THC-concentratie tot ernstige zorgen voor de volksgezondheid. Ook het gelijktijdig gebruik van cannabis en alcohol bij jongeren kan gevaren opleveren voor de gezondheid.

De EMCDDA-onderzoekers constateerden verder dat in Frankrijk, ondanks het zeer sterke anti-drugsbeleid, een stijging valt te constateren van het gebruik van cannabis. Van de 15- en 16-jarige Franse jongeren zegt 35% procent al eens een joint te hebben gerookt. Van de 13-jarige zegt 13,8% al eens te hebben geblowd. Dit percentage stijgt tot 55,7% bij 18-jarigen.

In de noordelijke EU-lidstaten neemt het zware drinken onder jongeren fors toe. Daartoe worden jongeren gerekend die vijf of meer glazen alcohol consumeren per maand. Zo is 89% van alle Deense jongeren van 15 en 16 jaar al eens dronken gweest.


White Widow-wiet bedekt met THC-kristallen

Berger vertrekt bij Utrecht

Han Berger heeft zijn ontslag ingediend bij FC Utrecht nadat hij eerder al op non-actief was gezet.

Technisch directeur Han Berger heeft met zijn werkgever FC Utrecht afgesproken per 1 november uit elkaar te gaan. Het is bekend dat Berger op zoek is naar werk in Japan.

Er is een financiŽle regeling afgesproken tussen Berger en Utrecht. Die regeling vervalt wanneer Berger op korte termijn een nieuwe club vindt.

Han Berger is vijftien jaar lang werkzaam geweest in de Galgenwaard in diverse functies. Hij was trainer, assistent-trainer en technisch directeur.

NAC haalt nieuwe keeper

Arno van Zwam (34) is de nieuwe tweede doelman van NAC Breda. NAC was op zoek naar een vervanger voor Babos die geblesseerd is.

Van Zwam komt uit Japan waar hij tot september voor Jubilo Iwata uitkwam. Hij zal nu in Breda de concurrentiestrijd aangaan met Gino Coutinho, de 'tweede doelman' achter Babos.

Van Zwam tekende een contract voor dit seizoen en nam met de club voor dat tegen die tijd te verlengen.

Oranje stijgt op wereldranglijst

pekel wist ons vandaag het volgende te melden:
Het Nederlands Elftal is op de FIFA Wereldranglijst een plaats gezakt. De verliespartij tegen Schotland was daar debet aan.

Verder blijkt Turkije, ondanks het verlies tegen de voormalig nummer 69 Letland (naar 56), een plaats te stijgen. Opvallende stijger in de top tien is verder Mexico, dat zonder te spelen drie plaatsen steeg. Spanje liep wat puntjes in op de top.

Wereldranglijst 19 november 2003

1BraziliŽ852 (0)
2Frankrijk826 (0)
3Spanje785(0)
4ArgentiniŽ750(0)
5Mexico742(+3)
6Nederland740(-1)
7Turkije739(+1)
8Engeland738(-2)
9Duitsland736 (-2)
10 TsjechiŽ735(1)
11ItaliŽ733(-3)
16BelgiŽ696(0)
50Schotland556 (+8)
65Oostenrijk529 (-3)
90Wit-Rusland478(-4)
105MoldaviŽ429 (-3)
186Nederlandse Antillen119(0)

Harde woorden bij integratie-commissie

De openbare hoorzitting over integratie van de Kamercommissie-Blok ging er afgelopen maandag in Rotterdam hard aan toe, zo valt te lezen in het Rotterdams Dagblad. De commissie zetelde in de wijk Charlois, en het waren voornamelijk jonge, hoogopgeleide allochtonen die hun verhaal kwamen doen. Daarbij ging het er zo fel aan toe dat sommige aanwezige autochtonen schrokken van de reacties van de allochtonen.

De integratie van minderheden is volgens de allochtonen niet mislukt, maar de integratie in het algemeen. En dat komt volgens hen vooral door gebrek aan acceptatie van de autochtone bevolking. De frustratie onder jonge, gekleurde Nederlanders bleek erg groot. Iedereen kreeg er van langs. Politici, de media, onverdraagzame autochtonen, wetenschappers, docenten. ,,Het wordt hoog tijd dat de Nederlanders gaan integreren. Ze moeten leren om in een multiculturele samenleving te leven'', zei een jonge vrouwelijke studente.

Ook Leefbaar Rotterdam kreeg veel kritiek, en dat werd het aanwezige raadslid Michiel Smit van NieuwRechts teveel: ,,Ga lekker terug naar je eigen land. Oprotten. Wij zullen ons nooit aanpassen, we leven in Nederland''. Even dreigde de situatie zelfs te escaleren, hij kreeg allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd, maar Smit hield de rest van de avond verder zijn mond.

AEL

Ook de Arabische Europese Liga was vertegenwoordigd: ''Integratie kan niet van een kant komen'', hield bestuurslid A. Achamrouk de commissie voor. En: ,,Wij verzetten ons tegen de gedachte dat iedereen hetzelfde moet zijn.'' Hij riep, net als veel sprekers voor en na hem, de Nederlandse overheid en media op om op te houden met het criminaliseren van minderheden en moslims in het specifiek.

Studente Ilham zei: ,,Wij hebben meer dan genoeg van uitsluiting, verdachtmakingen, beschimpingen en de beledigingen die wij dagelijks moeten ondergaan''. De 'geassimileerde' allochtonen uit de politiek kregen ook de wind van voren, zoals Hirshi Ali (VVD), Lazrak (SP) en Varela (LPF): ,,Ik, en velen met mij, verachten jullie om jullie bespottelijk geslijm en kissing-butt-gedrag,'' sneerde ze LPF'er Varela, die in de commissie zit, toe. Hiervoor kreeg ze luid applaus van het aanwezige publiek.

De Kamercommissie kreeg ook een boodschap mee van enkele gesluierde vrouwen. Die willen helemaal niet bevrijd worden door types als Hirshi Ali en ze worden ook niet door de islam onderdrukt maar door autochtone Nederlanders.

Aan het eind van de bijeenkomst riep een autochtone bewoonster, die zich gediscrimineerd voelde door wat er gezegd werd over Nederlanders, de jonge allochtonen op milder te worden naar autochtonen. Ze vond het beangstigend wat er allemaal werd gezegd.

[Interview] Stel vragen aan Tatum Dagelet

De afgelopen week kon je op FOK! vragen stellen aan Aukje van Ginneken. De origineelste, leukste vragen gaan naar Aukje en het interview kun je binnenkort lezen op FOK! Deze week kun je weer je vragen kwijt aan een Bekende Nederlander in het Soaps, Showbizz & Sterren-forum en dat is deze week Tatum Dagelet!Heb je een brandende vraag aan Tatum? Stel hem in het Soaps, Showbizz & Sterren-forum en wie weet wordt je vraag over enkele weken door Tatum beantwoord. Stel je vragen dus niet hier, maar in het Soaps, Showbizz & Sterren-forum! Tot donderdagavond kun je ook nog je vragen kwijt aan Ferry Corsten.

AEL-BelgiŽ start eigen moslimscouts

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabisch Europese Liga van Dyab Abou Jahjah heeft in BelgiŽ zijn eigen scoutingafdeling van moslims opgericht. Volgens Ahmed Azzuz, voorzitter van de AEL-BelgiŽ, is er een grote nood aan een scouts waarin de eigen moslimidentiteit wordt gerespecteerd en beleefd.

De moslimscouts van de AEL krijgen een eigen cultuur, waarin moslimwaarden zoals het dragen van een hoofddoek en het niet eten van varkensvlees gerespecteerd worden. De jongeren zullen islamitische liederen leren, Arabische spelletjes leren spelen en rond het kampvuur zal er thee gedronken worden, en beslist geen alcohol. De AEL-scouts krijgen ook een eigen uniform, in de vier Arabische kleuren : rood, groen, zwart en wit.

In Vlaanderen staan de reguliere scoutsfederaties en de allochtonenscouts Al Manar zeer wantrouwend tegenover het AEL-initiatief. Ze vrezen dat de Liga van Abou Jahjah kinderen rekruteert met een politiek doel. De moslimscouts is volgens hen een dekmantel voor fundamentalistische propaganda. Volgens hen worden moslims al lange tijd met open armen ontvangen in de Vlaamse scoutsbeweging.

Nederland kent overigens ook al enige tijd een Moslim Scoutinggroep die naar eigen zeggen een omgeving creŽert waarin men niet vreemd wordt aangekeken of vragen krijgt over waarom men bidt, een hoofddoek draagt, bepaalde zaken wel of niet mag eten, waarom men niet gezamelijk onder de douche staat of gemeenschappelijk gaat zwemmen.

Bol.com maakt voor het eerst winst

Internetwinkel Bol.com heeft voor het eerst in haar bestaan winst weten te maken. De omzet steeg in het derde kwartaal van 2003 met 30 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2002. Aangezien de kosten hetzelfde bleven ontstond er een positieve nettowinst.

De online mediawinkel werd in mei van het afgelopen jaar overgenomen door het bedrijf HTW. Toen voorspelde Bol.com binnen een jaar winst te kunnen maken. De omzetstijging kwam onder meer tot stand doordat het assortiment werd uitgebreid met games en software. Daarnaast leverde de verkoop van studieboeken een belangrijke bijdrage aan de omzet.

Sekstoerist uit Gambia opgepakt

Akakuiper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naar nu bekend is gemaakt heeft het korps van de politie Kennemerland-Zuid op 8 oktober een 64-jarige Noord-Hollander aangehouden die tussen 1996 en 2002 in Gambia geregeld twee vrouwen en een jong meisje zou hebben verkracht. Volgens dagblad Trouw was de man eigenaar van het pension Holland House in de hoofdstad van het West-Afrikaanse land. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem heeft het voorarrest van de verdachte inmiddels verlengd.

De politie kreeg al in 1998 een anonieme brief over seksueel misbruik van kinderen in Gambia door een Nederlander. De autoriteiten in Gambia wilden toen niet meewerken aan een rechtshulpverzoek. De Gambiase autoriteiten gingen nu wel akkoord met een onderzoek.

Brommerdief laat zijn ID-kaart achter

De politie uit Purmerend heeft een 15-jarige brommerdief op eenvoudige wijze weten te traceren. Een voorbijganger betrapte op 15 oktober twee jongens die bezig waren een voorwiel van een bromfiets van een fietsenrek los te zagen. De brommer zelf was al verdwenen.

De twee knapen gingen er als een haas vandoor. Op de plek waar het brommerwiel in de stalling stond vond de passant wel een portemonnee, met daarin een identiteitskaart.

Die kaart bleek toe te behoren aan ťťn van de daders. De bromfiets werd gisteren na aanhouding van de knaap in de tuin van zijn woning aangetroffen. De brommerdief is vastgezet.

KPN sluit telefoon 'nabestaanden' Joos af

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Annie Joos uit Amsterdam is woedend op de KPN. Het bedrijf sloot vrijdag de telefoon van de 'erven A.G. Joos' af en schreef een brief met haar condoleances aan de nabestaanden. Een pijnlijke fout van het telecombedrijf, want het ging niet om de telefoonaansluiting van de doodgeschopte Anja Joos, maar om die van Antonius Gerardus Joos, de man van Annie.

"Wij wonen bij het Amstel Station. Zijn ze achterlijk bij KPN?" aldus Joos, een dag nadat de telefoon weer is aangesloten. Anja Joos woonde namelijk in de wijk De Pijp. Volgens de KPN is de situatie betreurenswaardig en gaat het om een menselijke fout. "Een medewerker heeft de verkeerde Joos aangevinkt in het systeem," aldus een woorvoerder.

VN: miljard kinderen in armoede

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat meer dan een miljard kinderen in armoede leven. Er zijn voor dit onderzoek gegevens van eind jaren negentig gebruikt en omvat de resultaten van 1,2 miljard kinderen uit 46 landen.

Het begrip armoede is ruim genomen. Zo is er niet alleen gekeken naar inkomen, maar ook naar mensenrechten zoals onderkomen, voedsel en drinkwater, sanitaire voorzieningen, gezondheid en onderwijs.

Het rapport brengt treurniswekkende resultaten. Zo woont onder meer eenderde van alle kinderen in een huis met een moddervloer en met meer dan vijf mensen op een kamer. Verder heeft zeker twintig procent van alle kinderen geen beschikking over een veilige waterbron. In Zuid-AziŽ lijden meer dan negentig miljoen kinderen honger. Wereldwijd zijn 134 miljoen kinderen tussen zeven en 18 jaar nooit in hun leven naar school geweest. De meesten van hen zijn meisjes.

Veendijken zijn nog altijd niet veilig

Akakuiper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De veendijken zijn nog altijd kurkdroog, ondanks de neerslag van de afgelopen weken. Hierdoor is een groot aantal veendijken in Nederland zeer instabiel. Het zou nog zeker zes maanden kunnen duren, voordat de dijken hun oude sterkte weer hebben bereikt.

Vooral in in Zuid-Holland, het gebied ten westen van Utrecht en in het zuiden van Noord-Holland zijn de dijken nog lang niet op volle sterkte. Ook elders in Nederland zijn er diverse zwakke plekken in het totaal van ruim 3.500 kilometer veendijken. Bovendien neemt de druk op de dijken langzaam toe, omdat de grondwaterdruk onder de veenlagen toeneemt en omdat het waterpeil niet meer zo laag staat.

Vanwege de zwakte van de dijken heeft De Unie van Waterschappen besloten om voorlopig op de dijken te blijven surveilleren. De Unie hoopt door de dijkdoorbraken in Rotterdam en Wilnis een les te trekken wat betreft veendijken.

Kamer: 'snelheid op snelweg soepeler'

Een meerderheid van de Tweede Kamer is van mening dat de snelheidsbeperkingen een stuk flexibeler moeten worden. Zo zou op snelwegen met een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur 's nachts best 120 kilometer per uur gereden kunnen worden.

Bovendien vindt de Tweede Kamer dat er pas bij wegwerkzaamheden langzamer gereden hoeft te worden, als er daadwerkelijk gewerkt wordt. Minister Peijs van Verkeer is het niet met de kamermeerderheid eens en houdt voet bij stuk.

Ze geeft aan dat de snelheidsbeperkingen er ook zijn omwille van milieuredenen. Ze zegt dat 's nachts harder rijden eveneens slecht voor het milieu is. Morgen zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over de snelheidsbeperkingen.

Generaal VS: 'Bush door God in Witte Huis gezet'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De extremistische christelijke generaal Richard Boykin zal door het Amerikaanse ministerie van Defensie nader onderzocht gaan worden op zijn uitspraken. Dit maakte Donald Rumsfeld gisteren bekend.

De in het verleden gedane uitspraken kwamen vorige week aan het licht. Zo zei Boykin onder meer dat de "strijd tegen het terrorisme een strijd tegen satan " is. Daarnaast heeft de generaal gezegd dat de Amerikaanse president George Bush door God in het Witte Huis is gezet. Verder zou Boykin een islamitische krijgsheer in SomaliŽ beschuldigd hebben van afgoderij, omdat in Boykins ogen de christelijke God de enige ware god is.

Inmiddels heeft Boykin een verklaring gepubliceerd, waarin hij zijn excuses aanbiedt. Toch verdedigde hij tegelijkertijd zijn uitspraak dat de Verenigde Staten een christelijk land zijn. Zo zei hij: "Mijn verwijzingen naar de joods-christelijke wortels van Amerika of ons volk als een christelijk volk zijn historisch gezien niet te ontkennen.."

Van der Hoeven: 'scholen meer vrijheid'

Vandaag zal Minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs in de Tweede Kamer gaan proberen om haar plannen door te drukken, om scholen meer vrijheid te geven. De plannen maken het wettelijk mogelijk voor scholen om een vierdaagse schoolweek in te voeren. Zeer waarschijnlijk zullen de plannen het niet halen, omdat een kamermeerderheid heeft aangegeven tegen de plannen te zijn.

Zo zijn de Kamerleden het niet eens met de mogelijke gevolgen van de plannen. Werkende ouders zouden bij een vierdaagse schoolweek een dag extra opvang moeten regelen. Dit vindt de Kamer bezwaarlijk en weegt voor de meeste Kamerleden zwaarder dan de wens om scholen meer vrijheid te geven.

Minister Van der Hoeven is van mening dat scholen zelf hun tijd moeten kunnen indelen. Sommige scholen voerden al een vierdaagse week in, omdat er onvoldoende leerkrachten waren. Een wettelijk toegestane vierdaagse week zou een deel van de personeelsproblemen in het onderwijs kunnen oplossen.

VN neemt resolutie tegen IsraŽl aan

Gisterenavond laat is bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door een overgrote meerderheid een resolutie tegen IsraŽl aangenomen. In de resolutie staat dat IsraŽl direct moet stoppen met het bouwen van de omstreden muur, die door het Palestijnse gebied loopt. Slechts vier landen stemden tegen, waaronder de Verenigde Staten en IsraŽl. 144 landen stemden voor en twaalf landen onthielden zich van de stemming.

Vooral de inhoud van de tekst was een fel discussiepunt tussen met name de Arabische landen en de Europese Unie. De oorspronkelijke versie, afkomstig van de Palestijnse VN-ambassadeur, werd op aandringen van de EU afgezwakt.

Er staat nu in de resolutie dat de bouw moet worden gestopt en teruggedraaid, omdat die in strijd is met internationale wetten.

Telefoonstoring in Amsterdam en omstreken

Amsterdam en omgeving kunnen op dit moment niet of nauwelijks bellen of internetten. De KPN heeft een storing in een van haar knooppunten. De storing begon in de loop van de avond. Bellers krijgen vaak pas na enkele pogingen contact.

Ook het mobiele en internationale telefoonverkeer werkt niet naar behoren. Volgens KPN gaat het om een "fikse" storing waarvan het herstel nog enkele uren zal duren.

Wisse Smit kende haar AIVD-dossier al

Het RTL4-nieuws meldde gisteravond dat Mabel Wisse Smit voorafgaande aan de gesprekken met premier Balkenende, precies op de hoogte was van de informatie uit haar AIVD-dossier. Ze vertelde de premier niet meer dan hij op basis van dat dossier kon weten.

RTL4 meldde ook, op basis van bronnen in Den Haag, dat Wisse Smit indirect mogelijk betrokken is geweest bij wapenhandel. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar eventuele lobby-activiteiten van haar, waarbij een connectie met Egypte speciale aandacht zou genieten.

Ook zouden volgens RTL Nieuws de contacten van Wisse Smit met Bosnische leiders op hoog niveau vťťl breder zijn geweest dan alleen die met de omstreden diplomaat Sacirbey, met wie ze een buitenechtelijke relatie heeft gehad.

Boycot Bos 'commissie-stiekem' leidt mogelijk tot opheffing

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PvdA-leider Wouter Bos heeft gisteren geweigerd om aan te schuiven bij een overleg van de commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de wandelgangen 'commissie-stiekem' genoemd. De commissie zou geheime aspecten over de kwestie-Mabel Wisse Smit te horen krijgen, maar Bos wilde daar pas na het Kamerdebat van aanstaande donderdag over vergaderen.

Informatie die in de commissie besproken wordt, mag door de deelnemers niet openbaar worden gemaakt. Bos vindt dat zoiets zijn handen te veel bindt met oog op het Kamerdebat. Hij wil wel vergaderen, maar pas na het debat.

CDA-leider Maxime Verhagen is uiterst ontstemd over de weigering van Bos. In de 'commissie-stiekem' zitten alleen de fractieleiders van de grote politieke partijen (CDA, VVD en PvdA). De commissie is door de Kamer aangesteld om zo de AIVD te kunnen controleren.

Verhagen liet in Den Haag Vandaag weten dat als Bos niet komt opdagen, hij de commissie opblaast. Het heeft dan geen zin meer, volgens hem. Consequentie is wel dat de Kamer dan helemaal geen geheime info meer kan inzien van de AIVD.

Raýl verlengt tot 2010

Spits Raýl heeft zijn contract bij Real Madrid tot 2010 verlengd. Real had hem een levenslang contract geboden.

Raýl Gonzales Blanco had nog een contract tot 2005, maar besloot er 5 jaar bij te doen. De aanvaller debuteerde al op zijn zeventiende bij de Madrileense club. Hij kan er nu in totaal in ieder geval 15 jaar voetballen.

Tot op heden speelde hij 323 competitiewedstrijden voor de Koninklijke en scoorde daarin 159 maal.

Bouw megagrote Marokkaanse moskee gestart

The_T, Pietje Puk, Mighty_mike, 1750GTV, Lios, t1m.nl en Karel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam is vandaag de eerste steen gelegd voor de grootste Marokkaanse moskee van Europa. De Essalam-moskee komt vlak bij het Feyenoord-stadion en heeft twee minaretten van 50 meter hoog. ''Voor de Marokkaanse gemeenschap is een droom uitgekomen'', zei M. Al Sayegh namens het moskeebestuur.

Rond de komst van de moskee ontstond de laatste maanden veel commotie. Het stadsbestuur had het ontwerp en de inrichting van de moskee graag moderner gewild, en Leefbaar Rotterdam wilde de bouw tegenhouden omdat men het ontwerp te grotesk vond. Maar omdat er al vergunningen verleend waren onder het vorige gemeentebestuur, kon de raad geen kant meer op.

Aanpassingen waarop het college aandrong, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke ingang en gebedsruimte voor mannen en vrouwen, komt er daardoor niet. Volgens burgemeester Ivo Opstelten was de vraag om aanpassingen wel gerechtvaardigd geweest. "We denken dat uitdragen van geloof soms meer gebaat is bij terughoudendheid dan het expliciet uitdragen ervan''.

Toch sprak Opstelten over ''een bijzonderheid'' die Rotterdam rijker wordt. "Het is voor Rotterdammers mooi om te zien of aan anderen te laten zien. We hoeven niet elke keer naar het museum of de Euromast."

Naast de twee torenhoge minaretten krijgt de Essalam-moskee een koepel van 25 meter hoog. Het bevat naast een gebedsruimte ook een winkel, bibliotheek, keuken, klaslokalen, kantoren en een zaal voor congressen. De bouw moet klaar zijn in 2005.

Tien jaar cel voor Koerd na eerwraak

CeniuZ_Baba had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Dordrechtse rechtbank heeft vandaag de 48-jarige O.Y. tot 10 jaar cel veroordeeld wegens een poging tot moord. De man schoot op 25 juni uit jaloezie vier keer op zijn vrouw en raakte daarbij per ongeluk ook zijn dochtertje van 7 jaar. Volgens Y., een Koerdische asielzoeker, ging zijn vrouw vreemd, wilde ze geen seks meer met hem, en schoot hij op haar om zijn eer te wreken.

De schietpartij vond plaats in het asielzoekerscentrum (AZC) van Hendrik-Ido-Ambacht. Zowel moeder als dochter overleefde het gezinsdrama, al slaagden artsen er tot nog toe niet in om twee van de drie kogels uit het lichaam van de vrouw te verwijderen.
Laatste reviews en specials
review
Darksiders Genesis
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: Al Pacino jaagt op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
©FOK.nl e.a.