Koot en Bie één keer terug bij VPRO

SimpelDe VPRO gaat volgende maand een anderhalf uur durende terugblik uitzenden van de programma's die Kees van Kooten en Wim de Bie hebben gemaakt in de loop der jaren voor de omroep. Op zondag 16 november staat De terugkeek van Van Kooten en De Bie geprogrammeerd.


Bij VPRO komen al jaren vele verzoeken tot herhaling van fragmenten uit afleveringen van het duo binnen. Vijf jaar geleden stopten ze met hun televisie-uitzendingen, na ruim 20 jaar actief te zijn geweest voor de omroep.

Van Kooten en De Bie waren in de jaren 70 en 80 ongekend populair met hun satirische kijk op de Nederlandse samenleving. Bij de VPRO begonnen ze in 1972 met 'Gat van Nederland'. Daarvoor waren ze al actief bij de VARA, met onder meer Hadimassa, en De Klisjeemannetjes op de radio. Op tv braken ze helemaal door in 1974 met de uitzendingen van het Simplisties Verbond.Tot en met hun laatste programma aan toe, 'Keek op de Week' (1998) zagen vele typetjes het licht, onder meer: de Vieze Man, de Duitse Leraar, Koos Koets en Robbie Kerkhof, Dirk, Cor van der Laak en familie, de burgemeester en wethouder van Juinen en F. Jacobse en Tedje Van Es met hun Tegenpartij.

Na 1998 is Wim de Bie nog twee seizoen met een eigen programma op de buis geweest. Momenteel is hij actief voor de VPRO met zijn eigen weblog. Kees van Kooten heeft zich teruggetrokken uit het tv-leven, en concentreert zich op het schrijven.

Vanaf 18 oktober kunnen kijkers via een speciale website hun favoriete fragmenten opgeven. De top-5 completeert de eigen, chronologisch uit te zenden, keuze van Van Kooten en De Bie.


Als de ''vrije jongens'' Jacobse en Van Es

-
Fansite over Van Kooten en De Bie.