Maastricht wordt vesting door OVSE

Marijke (Mini_rulez)
Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 1 en 2 december verandert Maastricht bijna in een vestingstad vanwege de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Mensen die in de buurt wonen van het Mecc, waar de top plaatsvindt, zullen gescreend worden. Ook mogen ze tijdens de top geen bezoek ontvangen tenzij ze dat van tevoren aangeven.

Volgens de politie gaat Maastricht deze keer merken dat er een topconferentie wordt gehouden. Op de OVSE-top zullen ministers van Buitenlandse Zaken (BZ) van 55 landen met elkaar vergaderen. De beveiliging is nog strenger geworden nu vaststaat dat de Amerikaanse minister van BZ, Colin Powell, ook komt. De reden daarvoor is niet alleen dat de VS strengere veiligheidseisen stellen, het feit dat Powell komt leidt ook tot een zwaardere bezetting van de andere delegaties. De algemene plaatselijke verordening in Maastricht is aangepast zodat eventuele relschoppers in de buurt van het Mecc en op andere plaatsen in de stad geweerd kunnen worden.

Gewoon politiewerk in het gedrang

In de periode van de top zijn alle verloven bij de politie ingetrokken. Tijdens de conferentie zelf komt het dagelijkse politiewerk in het district Maastricht waarschijnlijk wel in het gedrang. Men verwacht dat van het gewone politiewerk alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan wordt en de rest blijft liggen. Bij de conferentie zullen in totaal ongeveer 2000 agenten uit het hele land aanwezig zijn.

De inwoners van Maastricht zullen meer merken van deze top dan van de Euro-top die in december 1991 in de stad gehouden werd, waarbij alle Europese leiders aanwezig waren. Voor dit soort bijeenkomsten gelden sinds de aanslagen van 11 september 2001 strenge veiligheidseisen. Men houdt nu veel meer rekening met de dreiging van terroristische aanslagen. Daarom mogen alleen mensen met speciale toestemming het gebied rond het Mecc binnen

Minder bewegingsvrijheid voor Maastrichtenaren

Alle omwonenden in een straal van 100 tot 200 meter van het Mecc worden door de politie volledig gescreend om mogelijke risico's voor aanslagen te ontdekken. Aan het natrekken van de buurtbewoners hebben meerdere politiemensen een fulltime taak. Omwonenden moeten alle gasten die zij krijgen van tevoren melden. Als iemand bijvoorbeeld studerende kinderen heeft die in het weekend voor de top naar huis komen, worden zij ook gescreend en op een lijst geplaatst. Iemand die niet op de lijst voorkomt, mag het gebied niet in. De politie zegt dat het voor omwonenden verstandig is om geen feestjes of andere bezoekjes te plannen in het weekend voor de OVSE-top.

Ook de hotels waar de delegaties van de 55 landen, in totaal ongeveer duizend mensen, verblijven, zullen zwaar beveiligd worden. Ook het personeel en de omwonenden van de hotels zullen nagetrokken worden.