Busstaking geen doorslaand succes

Bart (veekeend)
De busstaking van vanmorgen is geen doorslaand succes geworden. Niet overal werd even goed gehoor gegeven aan de oproep van FNV om te gaan staken.

In Den Haag reed uiteindelijk ongeveer zeventig procent van alle bus- en tramlijnen van het Haagse stadsvervoer HTM wel. Een woordvoerder van de maatschappij gaf aan dat er twee lijnen niet reden. De meeste werknemers zijn tussen half zeven en zeven uur gewoon begonnen met werken. De FNV spreekt het bericht van HTM tegen: "De helft van het personeel staakt", aldus woordvoerder Pronk van de FNV. Connexxion gaf aan dat zeventig procent van de bussen niet reed. Ook dit sprak de FNV tegen, want volgens de vakbond was het zeker 90 tot 95 procent. In Zeeland waren de meeste bussen wel gaan rijden.

In Breda liep het bijna uit de hand. Zo kwam het er tot schermutselingen. Toen acht buschauffers aan het werk wilden gaan, werden ze tegengehouden door de stakende collegae. Daarop leek de zaak te escaleren, maar de werkwillende chauffeurs besloten alsnog binnen te blijven.

FNV gaat over op plan B


Omdat de acties niet het gewenste effect hebben, is de FNV van plan om nu doelgerichtere acties te gaan voeren. Voorzitter De Waal zei namelijk dat Nederlanders de grote protestacties ontwend zijn. Daarnaast is de maatschappelijke acceptatie aanzienlijk minder geworden. De Waal zei: "Misschien is dat wel de straf voor onze gematigde opstelling van de laatste jaren".

De FNV is nu van plan om met kleine groepjes zich meer op één persoon of één instelling te richten, zoals bijvoorbeeld een minister. De vakbond hoopt zo met minder meer effect te realiseren.