De buitenlandse media over 'Mabelgate'

Gisteren kwam het nieuws dat het kabinet geen Toestemmingswet zal aanvragen voor het op handen zijnde huwelijk van Prins Friso en Mabel Wisse Smit. Het nieuws dat prins Johan Friso afziet van zijn recht op troonopvolging heeft de voorpagina's van de meeste buitenlandse kranten gehaald en werd breed uitgemeten. Zo schrijven de meeste buitenlandse media over een crisis in de Nederlandse monarchie nu Friso zijn "maffia-bruid" verkiest boven de troon. Hieronder een kort overzicht:

De Engelse krant The Daily Telegraph schrijft dat Friso de troon opgeeft voor een gangster-meisje. The Herald Tribune had als kop dat de prins de troon opgeeft voor de liefde. De Spaanse krant El Pais betitelt de affaire als een romantisch melodrama en meldt dat Johan Friso zijn recht op troonsopvolging heeft opgegeven omdat er 'een politiek veto' is uitgesproken.

De Gazet van Antwerpen is van mening dat het koningshuis op haar grondvesten dendert. Het Nieuwsblad in België bekijkt de zaak behoorlijk nuchter. De Belgische krant legt de nadruk op het romantische aspect: de keuze voor de liefde boven de troon. Volgens de krant wil heel Nederland maar één ding weten: of Mabel wel of niet seks met crimineel Klaas Bruinsma heeft gehad.

De Argentijnse krant La Nacion meldt dat de zwager van Maxima Zorreguieta afstand doet van zijn recht op troonopvolging. De krant herinnert aan de problemen rond de parlementaire toestemminng voor het huwelijk van prins Willem Alexander met Maxima in 2001.