Vier dierenactivisten vrijgesproken

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren vier van de vijf dierenactivisten die terechtstonden wegens rellen bij een nertsenfokkerij in Putten, vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Eén van de activisten werd veroordeeld tot vijf weken cel vanwege mishandeling; precies de tijd dat de man in voorarrest had gezeten.

De officier van justitie had tegen alle vijf de activisten vier maanden celstraf geëist. Hij wilde hard optreden omdat anders chaos en wetteloosheid dreigen. De veiligheid van mensen weegt volgens hem zwaarder dan het welzijn van dieren.

VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat reageerde in het NOS-Journaal geschokt op de vrijspraak. Volgens hem een reden te meer om dierenactivisme onder de terrorismewet te laten vallen, omdat er dan makkelijker bewijs kan worden verkregen. Ook de persofficier beklaagde zich over de weinige wetten die men heeft, om grote groepen activisten aan te kunnen pakken.

Bij de actie in Putten zijn indertijd meer activisten gearresteerd. Zij werden na enige dagen al vrijgelaten en 44 van hen staan op 31 oktober terecht.