Reden doodschoppen Joos ''racistische opmerking''

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Anja Joos blijkt te zijn doodgeschopt omdat ze ruzie kreeg met een groepje Marokkaanse jongeren op het Marie Heinekenplein, zo blijkt uit een verklaring van het OM. Nadat Joos de Dirk van den Broek-supermarkt verlaten had werd ze aangesproken door twee medewerkers die dachten dat ze wat gestolen had. Dit bleek niet waar te zijn, waarna één van de medewerkers zich nog excuseerde.

Inmiddels waren er wat meer jongeren om Joos heen komen staan waarvan een aantal ook personeelslid was in de supermarkt, maar op dat moment niet aan het werk. Over en weer ontstond een scheldpartij tussen de 43-jarige Duitse junk en de Marokkaanse jongeren, waarbij Joos opmerkingen als ''kut-Marokkanen'' zou hebben gemaakt.

Eén van de jongens gooit daarop een terrasstoel naar Joos. Zij wordt niet geraakt en gooit een stoel terug, die ook geen doel treft. Als één van de jongens Joos vervolgens tegen de grond werkt, loopt de boel uit de hand. Omgeven door joelende vrienden schoppen één of twee van de jongens ongeveer twee minuten in op de broodmagere, met aids besmette vrouw.

Twee toevallige omstanders, die niet tot de groep van acht of negen jongeren behoren, slaan de vechtpartij gade maar grijpen niet in. De jongens lopen vervolgens lachend en schreeuwend terug naar de supermarkt en Joos strompelde naar een terras waar ze even later overleed.

Hoofd-officier van justitie De Wit wil niet zeggen of de jongens bekenden zijn van politie en justitie. Ook weigert hij in te gaan op beweringen van buurtbewoners dat medewerkers van het Dirk van den Broek-filiaal vaker drugsgebruikers en daklozen aftuigen die zouden hebben gestolen. Wel wil hij duidelijk maken dat het incident niet past in de discussie over hoe ferm winkelmedewerkers mogen optreden na diefstal. Het gaat om 'een extreme vorm van zinloos geweld in het publieke domein'.