Twee jaar eis voor Bijbelse mishandeling

De officier van justitie heeft vandaag 2 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geŽist tegen de 46-jarige M.R uit Elst. De inwoner van de provincie Utrecht hoorde die eis wegens het jarenlang slaan van zijn vrouw en acht kinderen.

Justitie beschuldigt de man van poging tot zware mishandeling omdat hij zijn kinderen jarenlang geregeld in de kelder van de ouderlijke woning met een stok sloeg. De verdachte gaf ruiterlijk toe dat hij dat gedaan had maar beriep zich op zijn geloofsovertuiging.

De verdachte haalde bijbelverzen aan die vaders oproepen bij de tuchtiging van hun kinderen 'de roede niet te sparen'. R. was jarenlang lid van de internationale geloofsgemeenschap Kwa Sizabantu Zending met 40.000 leden, maar hij heeft zich daarvan losgemaakt. Het gezin bezoekt nu een evangelische gemeente in de omgeving van Elst.

De advocaat van R. pleitte voor vrijspraak, omdat zijn cliŽnt handelde op grond van zijn geloofsovertuiging en hij zijn kinderen slechts wilde corrigeren, niet mishandelen. Volgens de verdachte zelf ging het om 'opvoedkundige tikken op het achterwerk'.

De officier van Justitie wilde niets weten van het verweer van de advocaat. Volgens hem heeft de verdachte de grenzen van vrijheid van godsdienst overschreden en mogen kinderen nooit de dupe worden van de geloofsovertuiging van hun vader. Bovendien achtte hij bewezen dat de verdachte heeft geprobeerd zijn vrouw van het leven te beroven.

Uitspraak over 14 dagen.