Rectificatie Telegraaf inzake Willem Endstra

Dagblad de Telegraaf rectificeert morgen op last van de rechtbank een artikel over vastgoedmagnaat Willem Endstra uit Amsterdam. In juli publiceerde de krant een stuk waarin de vastgoedondernemer er van beschuldigd werd betrokken te zijn bij één of meer moordaanslagen in de Amsterdamse onderwereld. De rechter noemt die aantijging ernstig en niet onderbouwd.

De Telegraaf hoeft niet te rectificeren dat Endstra regelmatig in het openbaar verschijnt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en dat hij zou fungeren als "de bank van de onderwereld". De krant kon aannemelijk maken dat Endstra minstens twee keer op straat met Holleeder heeft gesproken. Omdat de kwalificatie bank van de onderwereld" is geciteerd uit een oud interview en is overgenomen door meer media, vond de rechter een rectificatie wat dat betreft onnodig.

In maart maakte het programma Zembla bekend dat de schatrijke Endstra op de dodenlijst stond van de Amsterdamse onderwereld. De hoofdofficier van Justitie in Amsterdam bevestigde toen het bestaan van een dodenlijst.