Amerikanen herdenken aanslagen

Gurb en De_Warme_Bakker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten worden vandaag de aanslagen van 11 september 2001 herdacht, die 3021 mensen het leven kostten. Twee jaar na de terroristische aanslagen is de angst onder Amerikanen nog niet weggeëbd. Uit een deze week gehouden enquête blijkt dat tweederde van de Newyorkers bang is voor een nieuwe aanslag op de stad.

Centraal bij de herdenking in New York staat Ground Zero, waar de twee torens van het World Trade Center stonden die werden verwoest door de aanslagen. Op Ground Zero zal om 8.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd) en 9.03 (15.03), de tijdstippen waarop de twee vliegtuigen in de Twin Towers crashten, een minuut stilte worden gehouden. Ook om 9.59 uur (15.59) en 10.29 (16.29) wordt een minuut stilte in acht gehouden, omdat op die tijden de torens instortten. Vlak daarop kwam een derde vliegtuig neer op het Pentagon in Washington. Een vierde toestel stortte neer in Pennsylvania.

De namen van de 2792 mensen die omkwamen door de aanslag op het WTC worden voorgelezen. Familieleden van de slachtoffers in New York drongen er woensdag bij de autoriteiten op aan Ground Zero als gewijde plaats aan te wijzen.

President Bush begint 11 september met een herdenkingsdienst in een kerk vlak bij het Witte Huis en houdt een moment stilte op het grasveld voor de ambtswoning om 08.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd).

Later op de dag bezoekt de president militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog tegen het terrorisme, waartoe hij onder meer de militaire acties in Afghanistan en Irak rekent.