Balkenende: geklaag over de overheid kan minder

Nederlanders moeten vaker in de spiegel kijken voordat ze gaan klagen over de overheid of over anderen. Die mening is premier Balkenende toegedaan.

Balkenende publiceerde tijdens een congres over waarden en normen de resultaten van een onderzoek van het Rijk daarover. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen in het dagelijks leven een groot gebrek aan vertrouwen in, of zelfs angst voor anderen ervaren. De mensen die aan het onderzoek deelnamen zien voor zichzelf geen rol bij het verbeteren van de omgangsvormen weggelegd.

Balkenende: "Wat me opvalt is dat mensen vaak het gedrag van ánderen als onwenselijk ervaren. Feilloos weten we de splinters in het oog van de buurman aan te wijzen. De hand in eigen boezem steken komt veel minder voor."

Om de vervelende gevolgen van hun vrijheid op te lossen kijken Nederlanders te snel naar de overheid. Balkenende vindt dat de burgers best eens vaker in de spiegel kunnen kijken. De premier voegt er wel aan toe dat de overheid een taak heeft bij het verbeteren van de omgangsvormen. "Maar het zijn mensen zelf die het verschil maken tussen een kille maatschappij en een betrokken samenleving.''