Hockey: Uitslag Nederland-Spanje

De Nederlandse heren hebben in Barcelona de halve finale van het EK verrassend verloren van het gastland (2-5). Het was al de tweede nederlaag van het toernooi nadat Nederland eerder van Engeland (0-3) verloor. Oranje was favoriet voor de titel.

Nederland begon stroef aan de wedstrijd, al na zes minuten scoorde Spanje uit de strafcorner de openingstreffer door Santi Freixia (0-1). Nadat Piet Hein Geeris de stand gelijk trok in de twaalfde minuut, leek Oranje op de goede weg, echter het kwam bedrogen uit. Spanje scoorde op slag van rust 1-2, wederom was het Freixia uit de strafcorner.

In de tweede helft moest Nederland komen. De Spanjaarden keken gretig toe. Na acht minuten gaf Spanje Nederland de genadeklap, de doelpuntenmaker heette wederom Freixia nu met een velddoelpunt (1-3).

Tien minuten voor tijd scoorde Esteban voor de statistiek de vierde treffer. Taeke Taekema verzachtte vervolgens de nederlaag nog door een strafcorner te benutten (2-4). Een herstel als tegen India tijdens de Champions Trophy (drie goals in zes minuten) leek er dit keer echter niet in te zitten. Freixia had met zijn derde rake corner ook nog eens het slotakkoord (2-5).

De 2-5 nederlaag veroordeelt Nederland tot een treffen om de derde en vierde plaats tegen Engeland, waarvan het in de poule verloor. De Engelsen werden vandaag simpel aan de kant gezet door Duitsland, dat binnen een kwartier al met 3-0 voor stond (eindstand 5-1). Nederland loopt nu tevens het 'Olympisch ticket' voor Athene mis, dat klaarligt voor de Europees Kampioen.